iStock

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ «ΔΙΑΒΑΖΕΙ» ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ SELFIE

Ερευνητές του Mass General Brigham εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίζει τη βιολογική μας ηλικία μέσα από μια selfie και να ενημερώνει τους γιατρούς τι αντέχουμε σε θεραπείες.

Το Mass General Brigham είναι μη κερδοσκοπικό σύστημα φροντίδας της υγείας, με μακρά παράδοση στις ιατρικές ανακαλύψεις και δυο ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα, τα οποία μαζί με τρία ειδικά νοσοκομεία έχουν άμεση σχέση με την ιατρική σχολή του Harvard. Η τελευταία προσφορά στην ιατρική κοινότητα και την ανθρωπότητα είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διακρίνει ποια είναι η βιολογική μας ηλικία (σαν να λέμε, πόσο «χρόνων» είναι η υγεία μας, όχι πόσα χρόνια κουβαλάμε στην πλάτη) και να εκτιμά το προσδόκιμο ζωής μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια selfie.

Το FaceAge είναι αλγόριθμος που σχεδιάστηκε για να διακρίνει τη βιολογική μας ηλικία, με στόχο να δώσει ένα ακόμα εργαλείο στους γιατρούς ώστε να εκτιμούν την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς και να προσφέρουν καταλληλότερες θεραπείες. Για παράδειγμα, «βλέπει» αν ένας ασθενής με καρκίνο είναι αρκετά υγιής ώστε να ανεχθεί μια επιθετική θεραπεία.

Η μελέτη του Mass General Brigham, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, δείχνει ότι το FaceAge μπορεί να αποτυπώσει την κλινική εικόνα ενός ανθρώπου πολύ καλύτερα από το λεγόμενο «eye ball test» – δηλαδή τη γενική οπτική εκτίμηση που κάνει ένας γιατρός κοιτώντας απλώς τον ασθενή, χωρίς τη βοήθεια εργαλείων ή εργαστηριακών εξετάσεων (πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται συχνά σε προεγχειρητικές αξιολογήσεις, όταν οι γιατροί καλούνται να εκτιμήσουν την πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς έπειτα από μια προγραμματισμένη επέμβαση, χωρίς σοβαρές επιπλοκές).

Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εργαλείο και έκαναν τις αρχικές δοκιμές εξήγησαν πως χρειάζονται πολλές περισσότερες πριν το δώσουν στους γιατρούς για να το χρησιμοποιήσουν. Η αρχή θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες, με μια πιλοτική μελέτη σε δείγμα 50 ασθενών.

AI εργαλείο προβλέπει με μια selfie τη βιολογική σου ηλικία και την αντοχή σου σε θεραπείες
iStock

Πώς εκπαιδεύτηκε ο αλγόριθμος που εξετάζει τη selfie

Το FaceAge εκπαιδεύτηκε από τους επιστήμονες με τη χρήση περίπου 59.000 φωτογραφιών ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, που ήταν υγιή. Τις περισσότερες τις βρήκαν στο Wikipedia και στο IMDb. Κάποιες προέρχονταν UTKFace, ένα σύνολο δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με φωτογραφίες ατόμων ηλικίας από μηνών έως 116 χρόνων.

Το εργαλείο δοκιμάστηκε σε 6.200 ασθενείς με καρκίνο, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την έναρξη της ακτινοθεραπείας. Ο αλγόριθμος διαπίστωσε ότι, όσον αφορά την υγεία τους, ήταν κατά μέσο όρο περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ, ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.

FaceAge vs γιατροί

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές ζήτησαν από οκτώ γιατρούς να προσδιορίσουν εάν ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο θα ήταν ζωντανοί σε έξι μήνες, αρχικά με τη βοήθεια μόνο μιας φωτογραφίας τους. Στη συνέχεια, παρείχαν και κλινικές πληροφορίες, ενώ στο τέλος ανέθεσαν τη δουλειά στο FaceAge.

Ο Raymond Mak, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στο Massachusetts General Brigham και εκ των επικεφαλής της εργασίας εξηγεί στο παραπάνω βίντεο ότι «οι γιατροί κατά μέσο όρο προέβλεψαν το προσδόκιμο ζωής με ακρίβεια που ήταν ελάχιστα καλύτερη από το να έριχναν ένα κέρμα στον αέρα, όταν χρησιμοποίησαν μόνο τη φωτογραφία». Πέτυχαν το 61% των περιπτώσεων. Όταν είδαν και τις κλινικές πληροφορίες, έφτασαν το 74%. Με το FaceAge και το ιατρικό διάγραμμα, το ποσοστό επιτυχίας έγινε 80%.

Η πρώτη δοκιμή που έκανε ο Mak ήταν προ τετραετίας, σε έναν 86χρονο άνδρα με καρκίνο τελικού σταδίου στον πνεύμονα. Όπως είπε, πολλοί γιατροί θα δίσταζαν να προσφέρουν θεραπεία, με το σκεπτικό ότι ο ασθενής ενδεχομένως να πέθαινε από άλλες αιτίες και όχι από τον καρκίνο.

«Με βάση την εξέταση του βολβού του ματιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες, αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω με επιθετική ακτινοθεραπεία». Χρόνια μετά, εισήγαγε τη φωτογραφία του στο FaceAge. «Διαπίστωσε ότι η βιολογική του ηλικία ήταν μια δεκαετία νεότερη από τη χρονολογική. Στα 90 του σήμερα, είναι μια χαρά».

Στη δημοσίευση τονίζεται πως ο στόχος του FaceAge δεν είναι να αντικαταστήσει την αξιολόγηση του γιατρού, αλλά να γίνει ένα εργαλείο, ώστε να καταγράφεται καλύτερα η κλινική εικόνα.

Ο Irbaz Riaz, επίκουρος καθηγητής ιατρικής και ανώτερος συνεργάτης στο τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και πληροφορικής στην κλινική Mayo, εξήγησε στη Washington Post ότι το FaceAge είναι «ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο πρώιμου σταδίου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.