iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ

Πέρα από καταστάσεις των ματιών, όπως μυωπία ή αστιγματισμό, μία απλή εξέταση στον οφθαλμίατρο μπορεί να αποκαλύψει μέχρι και αν πάσχεις από αυτοάνοσο.

Πριν από λίγο καιρό, επισκέφτηκα τον οφθαλμίατρό μου για μία τυπική εξέταση ρουτίνας. Ήταν καιρός να ανανεώσω τα ταλαιπωρημένα μου γυαλιά οράσεως και σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να τσεκάρω αν είχαν αλλάξει στο μεταξύ και οι βαθμοί μου. Ενώ πηγαίνω σε οφθαλμίατρο όλη μου σχεδόν τη ζωή (ξεκίνησα να φοράω γυαλιά στα εννέα μου), αυτή ήταν και η πρώτη φορά που έμαθα πόσο σημαντική μπορεί να είναι μία εξέταση ρουτίνας.

Αφού κάναμε βυθοσκόπηση και όλα τα κλασικά τεστ με τα νούμερα και τα γράμματα που προβάλλονται στον τοίχο, έκανα ένα αστειάκι με την ηλικία μου σε σχέση με τους παιδικούς βαθμούς μυωπίας μου. Ο γιατρός μου είπε τότε, «είναι τόσο καλό το ότι προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι μετά τα πενήντα, από τα μάτια σου είδα ότι είσαι υγιέστατη».

Τι μπορεί να αποκαλύψει για την υγεία σου μια οφθαλμολογική εξέταση

Φυσικά, στην αρχή δεν κατάλαβα τι εννοεί, και του είπα κάτι σχετικό με τα ψάρια και τα μάτια, μόνο και μόνο για να λάβω την απάντηση, «μα, έχεις πολύ καλή πίεση και τρομερά ισορροπημένη ινσουλίνη». Φαίνονται όλα αυτά σε μία εξέταση ματιών; Ναι, φαίνονται, κι όχι μόνο αυτά.

επίσκεψη οφθαλμίατρο
iStock

«Ο σκοπός της οφθαλμολογικής εξέτασης, εκτός από την αποκάλυψη οφθαλμολογικών προβλημάτων, τυγχάνει ιδιαίτερης σημασίας λόγω της αποκάλυψης ενός μεγάλου αριθμού συστηματικών παθήσεων», μου λέει ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, χειρουργός-οφθαλμίατρος.

«Συνηθισμένα νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορούν να διαγνωστούν ακόμη και κατά την απλή εξέταση της βυθοσκόπησης. Κι αυτό επειδή, τα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα στον βυθό του οφθαλμού είναι τα μόνα ορατά στο σώμα. Μας δίνουν, λοιπόν, μία πληθώρα από σημαντικές πληροφορίες. Τα συγκεκριμένα αγγεία, επειδή είναι τα πιο λεπτά στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι και τα πρώτα που εμφανίζουν τις όποιες δυσλειτουργίες ανάλογα με τις συστηματικές παθήσεις, γίνονται λοιπόν έτσι ένας τέλειος καθρέφτης της γενικής μας κατάστασης».

Δηλαδή, αναρωτήθηκα, μπορεί να τύχει να «προλάβεις» έναν ασθενή, πριν καν καταλάβει ότι πάσχει από κάτι; «Φυσικά, μου έχει τύχει αρκετές φορές να δω κάποιον για μία απλή οφθαλμολογική εξέταση, και να διαγνώσω αρτηριακή πίεση, προτού καν αισθανθεί τα πρώτα συμπτώματα». Σκεφτείτε την πολυτέλεια να ανακαλύπτεις και να προλαβαίνεις κάτι τέτοιο, τόσο νωρίς!

επίσκεψη οφθαλμίατρο
iStock
Adult man eyesight test with binocular slit-lamp. Checking retina of a male eye close-up. Ophthalmology Clinic

Ποιες παθήσεις «φαίνονται» με μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Υπάρχει όμως και μία πληθώρα άλλων παθήσεων που εκδηλώνεται απλά κι εύκολα στα μάτια μας και τις βρίσκουμε με μια εξέταση στον οφθαλμίατρο:

  • Νευρολoγικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ακόμη και οι εγκεφαλικοί όγκοι. Η σκλήρυνση μπορεί να εκδηλωθεί με διπλωπία (βλέπει κανείς διπλά αντικείμενα), μειωμένη οπτική οξύτητα, ή διαταραχή αντίληψης των χρωμάτων.
  • Ανεύρυσμα εγκεφάλου (διαταραχή της οφθαλμοκινητικότητας, πτώση βλεφάρου και κατάργηση των κορικών αντανακλαστικών).
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjogren, η νόσος Crohn, κ.ά.
  • Παθήσεις θυροειδούς αδένα.
  • Λοιμώδεις παθήσεις, όπως τοξοπλάσμωση, σύφιλη, AIDS, κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα συνήθη συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν είναι η μείωση της όρασης, η διπλωπία, το αίσθημα ξένου σώματος, ο εξόφθαλμος (όταν οι οφθαλμοί μας μοιάζουν να βγαίνουν από τη θέση τους), η βολβαλγία, υπεραιμίες-φλεγμονές κ.ά. Ακόμη πιο συγκεκριμένα:

  • Η αύξηση της μεσοβλεφάριας σχισμής (τρομαγμένο βλέμμα), μας υποψιάζει για ενδεχόμενη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
  • Διαφορά στην αντίληψη της απόχρωσης των χρωμάτων μεταξύ των δύο ματιών, μπορεί πολλές φορές να είναι η πρώτη, πρώιμη διαταραχή της λειτουργίας της νευρικής οδού σε απομυελινωτικές νόσους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • «Πεσμένα» αντανακλαστικά στις κόρες μπορεί να δείχνουν πρώιμη βλάβη της νευρικής λειτουργίας. Η άμεση νευρολογική διερεύνηση εδώ, είναι άκρως απαραίτητη.
  • Ένας ωχρός επιπεφυκότας (μέσα μέρος βλεφάρου) συνήθως σχετίζεται με αναιμία.
  • Κιτρινωπή χροιά του σκληρού χιτώνα μπορεί να «δείχνει» ίκτερο, και θα πρέπει, εάν εντοπιστεί, να γίνει άμεσος ελέγχος της λειτουργίας του ήπατος και των χοληφόρων.

Μην αμελείτε, λοιπόν, την επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρο, αφού μπορεί να σας βοηθήσει να «δείτε» πολλά παραπάνω από όσα περιμένατε!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.