iStock

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Η καρδιακή προσβολή μειώνει το προσδόκιμο της ζωής σου. Έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προσδιορίζει το πόσο – και μάλιστα ανάλογα με την ηλικία σου.

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή ροή αίματος στον καρδιακό μυ. Χωρίς την κατάλληλη ροή αίματος και οξυγόνου, ο μυς της καρδιάς αρχίζει να πεθαίνει, προκαλώντας καρδιακή προσβολή. Αυτό το επείγον ιατρικό περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

Η πιο κοινή αιτία καρδιακής προσβολής είναι η στεφανιαία νόσος – ένας τύπος καρδιακής νόσου που προκαλεί τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI). Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση πλάκας εμποδίζει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και οδηγεί σε καρδιακή προσβολή.

«Η καρδιακή προσβολή είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες καρδιακές προσβολές, οι οποίες το πιθανότερο είναι πως θα εκδηλωθούν μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα, μειώνοντας περαιτέρω το προσδόκιμο ζωής», αναφέρει η καρδιολόγος Dr Nikki Bart από το Saint Vincent Hospital στο Σίδνει.

«Οι επακόλουθες καρδιακές προσβολές μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής σου κατά το σημαντικό ποσοστό του 50%», προσθέτει η Bart. Και συνεχίζει. «Ο εκτιμώμενος κίνδυνος για δεύτερη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 54%, αλλά για τους ασθενείς που εστιάζουν στην πρόληψη και βελτιστοποιούν όλους τους παράγοντες κινδύνου, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται στο 21%. Για τον μέσο ασθενή, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 7,5 χρόνια ζωής χωρίς συμβάντα».

Η καρδιακή προσβολή μειώνει το προσδόκιμο της ζωής σου. Έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προσδιορίζει το πόσο και μάλιστα ανάλογα με την ηλικία σου.
iStock

Το προσδόκιμο ζωής ανάλογα με την ηλικία

Το προσδόκιμο ζωής μετά την καρδιακή προσβολή εξαρτάται επίσης από την ηλικία του ατόμου όταν παθαίνει καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η Bar:

  • Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ιδίως όσοι είναι 85 ετών και άνω, τείνουν να έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μετά από καρδιακή προσβολή.
  • Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ), η μέση ηλικία για την πρώτη καρδιακή προσβολή είναι τα 65 έτη για τους άνδρες και τα 72 έτη για τις γυναίκες. Και εδώ τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακή προσβολή εξαρτώνται επίσης από την ηλικία.
  • Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα, ηλικίας 18 έως 64 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.
  • Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η πιθανότητα θανάτου εντός 30 ημερών από καρδιακή προσβολή ήταν 9,4% για τους ηλικιωμένους και μόνο 3% για τους νεότερους ασθενείς.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι πιθανότατα έχουν ήδη πολλαπλές ιατρικές παθήσεις που συμβάλλουν στην αργή ανάρρωση, μαζί με το γεγονός ότι συνήθως τείνουν να έχουν πιο σοβαρές καρδιακές προσβολές. Οι νεότεροι με πολλαπλές ιατρικές παθήσεις κατά τη στιγμή της καρδιακής προσβολής, έχουν επίσης χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής», εξηγεί ο Δρ Bart.

Πως επηρεάζει το προσδοκιμο ζωής το έμφραγμα
iStock

Ανάρρωση από το έμφραγμα

«Ο χρόνος ανάρρωσης από την καρδιακή προσβολή είναι διαφορετικός για κάθε άτομο, αφού κάθε σώμα και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. «Εξαρτάται από το υπήρχαν ουλές από την καρδιακή προσβολή ή αν υπήρχαν επικίνδυνες αρρυθμίες», αναφέρει η Stephanie Saucier, MD, καρδιολόγος και συνδιευθύντρια του προγράμματος Women's Heart Wellness Program του Hartford Healthcare's Heart and Vascular Institute.

«Η καρδιά κάποιων ανθρώπων δεν επουλώνεται ποτέ πλήρως από μια καρδιακή προσβολή. Κάποιοι με παρέμβαση και άλλοι με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία του μυοκαρδίου τους. Μεταξύ 45 και 90 ημερών μετά από μια καρδιακή προσβολή, γίνεται έλεγχος για να δούμε αν η καρδιακή λειτουργία έχει ανακάμψει ή βελτιωθεί», αναφέρει η Saucier.

Συμπέρασμα; «Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως περισσότερους από τρεις μήνες», σύμφωνα με τη Bart. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο της καρδιακής προσβολής, τη θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, τον χρόνο ανταπόκρισής του και τη συνολική ιατρική του κατάσταση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.