iStock

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σε κρατήσει μακριά όχι μόνο από φλεγμονές των ούλων και των δοντιών, αλλά και από ασθένειες του εντέρου.

Από πολύ μικρή θυμάμαι την επιμονή των γονιών μου στο πλύσιμο των δοντιών και την καλή στοματική υγιεινή. Ιδιαίτερα το βράδυ το βούρτσισμα των δοντιών ήταν προαπαιτούμενο για να πάω για ύπνο. Τότε ήταν πιο πολύ αγγαρεία, μεγαλώνοντας όμως ομολογώ ότι κατανόησα πλήρως τη σημασία αυτής της –τότε βαρετής– διαδικασίας.

Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια μας είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή. Στη φαρέτρα με τα όπλα μας για καλή στοματική υγιεινή συγκαταλέγονται τα εξής: οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα καλής ποιότητας, οδοντικό νήμα και στοματικά διαλύματα. Όλα αυτά αποτελούν σύμμαχούς μας για υγιή δόντια και ένα συνολικά καθαρό στόμα, αφού μας κρατούν μακριά από παθήσεις των ούλων, όπως η περιοδοντίτιδα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η στοματική υγεία είναι πολλά περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο. Μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. «Η κακή οδοντική και στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες», γράφει στην ιστοσελίδα της η γραστρεντερολόγος Δρ. Vanessa Méndez​. Τονίζει, μάλιστα, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: «Ένα "κακό" στόμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ζημιά στο έντερο».

Αν αναρωτιέστε πώς το έντερο και το στόμα συνδέονται, η ειδικός εξηγεί παρακάτω και προτείνει ορισμένες συμβουλές για να βελτιώσουμε το στοματικό μας μικροβίωμα.

στοματική υγεία
iStock

Η σύνδεση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και την υγεία του εντέρου

Όπως εξηγεί η Méndez, το μέσο στόμα φιλοξενεί περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια για κάθε χιλιοστό σάλιου και αποτελεί το έδαφος αναπαραγωγής για περισσότερα από 600 είδη βακτηρίων. Παράγοντες όπως το χασμουρητό, το φιλί και όσα καταναλώνουμε μεταβάλλουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο στόμα μας. Συνολικά, ο τρόπος ζωής, η διατροφή μας, και τα προϊόντα στοματικής φροντίδας που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν το στοματικό μας μικροβίωμα.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Πολύ! Η ειδικός μάς ενημερώνει ότι ένα μη ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα έχει συσχετιστεί με περισσότερες από 120 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του λιπώδους ήπατος, ακόμη και ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος.

Ενώ τα περισσότερα από τα βακτήρια του στόματος σκοτώνονται από τα ένζυμα στο σάλιο μας πριν κατευθυνθούν προς το πεπτικό μας σύστημα, υπάρχουν τύποι κακών βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν, προκαλώντας κακή οδοντική υγεία και επηρεάζοντας την υγεία του εντέρου.

«Ενώ η κακή στοματική υγεία συνδέεται αυτόματα με την κακή στοματική υγιεινή, η καθαριότητα του στόματός μας μπορεί να μην είναι πάντα ο ένοχος», γράφει η Méndez. Προσθέτει μάλιστα ότι οι πολλές χαλασμένες οδοντικές κοιλότητες, οι παθήσεις των ούλων, ακόμα και η κακή αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη μιας ανθυγιεινής χλωρίδας του εντέρου.

στοματική υγεία
iStock

Τι να κάνετε για να βελτιώσετε το στοματικό σας μικροβίωμα

Για να φροντίσετε τη στοματική και την εντερική σας υγεία, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

- Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες και πρεβιοτικά τρόφιμα, όπως το ξινολάχανο ή άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς αυτά τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια.

- Τα ροφήματα παίζουν ρόλο (ακόμα και το πώς τα καταναλώνετε)

Αποφύγετε τα ιδιαίτερα όξινα ποτά και τα αναψυκτικά. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε την κατανάλωση ροφημάτων με καλαμάκι (όπου είναι δυνατόν), καθώς έτσι μειώνετε τον χρόνο επαφής μεταξύ του οξέος και του σμάλτου στα δόντια σας. Αυτό συμβάλλει στη μείωση των διαβρωτικών επιδράσεων στο σμάλτο των δοντιών.

- Καλό πλύσιμο και οδοντικό νήμα

Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει απαραιτήτως οδοντικό νήμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα είδη βακτηρίων που μπορεί να εξαλείψει το οδοντικό νήμα σχετίζονται με φλεγμονές και ασθένειες των ούλων. Η χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα σε συνδυασμό με καλό βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα) συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας.

- Μην ξεχνάτε τον καθαρισμό

Οι ειδικοί συνιστούν δύο επαγγελματικούς καθαρισμούς δοντιών τον χρόνο, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ετήσια ή η ανά εξάμηνο επίσκεψη στον οδοντίατρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.