Unsplash Kev Bation

3 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που, ενώ ως έναν βαθμό μας ωφελούν, σε βάθος χρόνου μπορεί να βλάψουν τα δόντια μας.

Χαιρόμαστε όταν υιοθετούμε συνήθειες που μας κάνουν καλό και δεν περνά από το μυαλό μας ότι ακόμα και αυτές, στην υπερβολή τους, μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψουν τα δόντια μας.

Το να αντικαθιστάς τα πλούσια σε ζάχαρη αναψυκτικά με δροσερά smoothies φρούτων, ή το να σπεύδεις να πλύνεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνονται ωφέλιμες πρακτικές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έχουν κι αυτές τα μειονεκτήματά τους, που σχετίζονται με την υγεία των δοντιών μας.

Συνήθεια #1: Βουρτσίζουμε τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα

Μπορεί η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση να συνιστά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ωστόσο οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα ή το ποτό μας.

3 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια
iStock

Σε κάθε γεύμα, το περιβάλλον του στόματός μας γίνεται όξινο, που σημαίνει ότι παράγονται οξέα, τα οποία διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Αν τα βουρτσίσουμε εκείνη τη στιγμή, μπορεί να ωθήσουμε τα οξέα αυτά βαθύτερα στο σμάλτο, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά. Καλό είναι να περιμένουμε λίγο, ώστε το σάλιο να προλάβει να τα εξουδετερώσει σε έναν βαθμό.

Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα περισσότερο όταν καταναλώνουμε όξινες τροφές, όπως η σάλτσα ντομάτας ή το κόκκινο κρασί, καθώς και σκληρά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, που μπορούν να χαράξουν το σμάλτο των δοντιών.

Συνήθεια #2: Πίνουμε πολλούς χυμούς

Ένας χυμός ή ένα smoothie μποροεί να μας ξεδιψάσει, να μας δροσίσει, να μας προσφέρει θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, τα ροφήματα αυτά δεν είναι τόσο αθώα για τα δόντια μας.

Τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των λαχανικών μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών. Επιπλέον, τα οξέα των εσπεριδοειδών, όπως το κιτρικό και το ασκορβικό οξύ, διαβρώνουν το σμάλτο τους και τα κάνουν πιο ευάλωτα στον αποχρωματισμό. Αν, μάλιστα, καταναλώνουμε φρούτα με έντονα χρώματα, όπως τα μούρα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουμε το αστραφτερό μας χαμόγελο.

3 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια
Unsplash Alex Lvrs

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αφού απολαύσουμε το smoothie μας, πίνουμε μερικές γουλιές νερό, για να ξεπλύνουμε το στόμα.
  • Προτιμάμε τα smoothies λαχανικών, για να διατηρήσουμε χαμηλή την περιεκτικότητα του ποτού μας σε σάκχαρα.
  • Πίνουμε το smoothie με καλαμάκι, για να ελαχιστοποιήσουμε την επαφή με τα δόντια.

Συνήθεια #3: Προτιμάμε το κρασί

Μπορεί ένα ποτηράκι κρασί να μας χαλαρώνει και να κάνει καλό στην καρδιά μας, αλλά πέρα από το ότι χρωματίζει τα δόντια, τα οξέα του μπορεί να βλάψουν το σμάλτο τους. Μάλιστα, αυτή τη βλαπτική επίδραση στο χαμόγελό μας δεν την έχει μόνο το κόκκινο κρασί, αλλά και το λευκό.

3 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια
Unsplash Maksym Kaharlytskyi

Αν θέλουμε να απολαύσουμε ένα δροσερό μοσχοφίλερο ή ένα γλυκό μοσχάτο, καλό είναι στη συνέχεια να καταναλώσουμε λίγο νερό. Επίσης, είναι προτιμότερο να τα συνοδεύουμε με φαγητό, γιατί έτσι παράγουμε περισσότερο σάλιο, που περιορίζει τη διαβρωτική τους δράση.

Σύμφωνα, με δηλώσεις Γερμανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg, ο συνδυασμός του κρασιού με μια ποικιλία τυριών μπορεί να είναι ωφέλιμος, καθώς τα τυριά είναι πηγές ασβεστίου (δομικό στοιχείο των δοντιών).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.