iStock

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Αν είσαι γυναίκα, μπορεί να έχεις ερωτηθεί πότε ήταν η τελευταία σου περίοδος από γιατρό φαινομενικά άσχετης ειδικότητας. Ωστόσο, ο έμμηνος κύκλος θεωρείται για κάποιους ένδειξη ζωτικής σημασίας.

Η ερώτηση που ακούει κάθε γυναίκα σε όποιον γιατρό κι αν απευθυνθεί είναι: Πότε ήταν η τελευταία σου περίοδος; Ας να δεχθώ την –τεράστια– λογική που έχει όταν κλείνω ραντεβού με γυναικολόγο ή έχω να κάνω μια ακτινογραφία. Αλλά στον καρδιολόγο που πήγα πρόσφατα ξόδεψα κάποια δευτερόλεπτα σκεπτόμενη τι σχέση έχει η περίοδός μου, πριν προσπαθήσω να θυμηθώ τη μέρα. Καλά. Θα είμαι ειλικρινής: πριν ανοίξω το σχετικό app στο κινητό μου.

Συνωμοσιολόγος δεν είμαι. Ωστόσο, από καθαρό ενδιαφέρον ήθελα να μάθω γιατί με ρωτούν για την περίοδό μου επαγγελματίες υγείας τους οποίους θεωρητικά δεν θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει αυτό το στοιχείο.

Έτσι, έπεσα πάνω στην εξήγηση που παρείχε στο Yahoo! Health η Dr. Alla Vash-Margita, επικεφαλής παιδιατρικής και εφηβικής γυναικολογίας στο Yale Medicine.

Κατ’ αρχάς εξήγησε ότι η ερώτηση έχει ως κύριο στόχο το προφανές: να υπολογιστεί εάν υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Από εκεί και πέρα όμως, είπε πως η συγκεκριμένη πληροφορία μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα για την υγεία μιας γυναίκας: «Η έμμηνος ρύση έχει προταθεί να θεωρείται ζωτική ένδειξη σε άτομα που διαθέτουν μήτρα. Οι τακτικές περίοδοι είναι εξίσου σημαντικές με την αρτηριακή πίεση, τον αναπνευστικό ρυθμό, τη θερμοκρασία και τον καρδιακό ρυθμό».

περίοδος γιατρός
iStock

Η περίοδος είναι σημάδι υγείας

«Η περίοδος είναι σημάδι ενός υγιούς σώματος», πρόσθεσε η ειδικός. «Γι’ αυτό πρέπει να τη λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι οι γιατροί».

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι μη φυσιολογικοί έμμηνοι κύκλοι σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρης θνησιμότητας. Αν οι περίοδοι σταματούν ή αν μεσολαβούν περισσότερο από 45 ημέρες από τη μια στην άλλη, ενδέχεται να είναι σύμπτωμα ασθένειας του θυρεοειδούς αδένα, διατροφικής διαταραχής, υπερβολικής άσκησης, συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) κ.ά.

Πέραν της ημέρας που αρχίζει η έμμηνος ρύση και αυτής που τελειώνει, οφείλουμε να παρακολουθούμε τη διάρκεια, τη συχνότητα και τη ροή του κύκλου, όπως και σχετικά συμπτώματα, π.χ. έντονες κράμπες, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και ημικρανίες.

έμμηνος κύκλος
iStock

Αυτά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών διαφορετικών καταστάσεων υγείας. Εάν ο γιατρός παρατηρήσει μια αλλαγή στην υγεία μας συγκριτικά με προηγούμενη επίσκεψη, μπορεί να καταλάβει αν προκλήθηκε από το σημείο του κύκλου μας στο οποίο βρισκόμαστε ή αν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

Για παράδειγμα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεαστεί, καθώς το στήθος γίνεται πιο ογκώδες σε κάποια σημεία του κύκλου.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επισκεφτεί γιατρό όποια γυναίκα:

  • έχει κύκλο μεγαλύτερο από 35 ημέρες ή μικρότερο από 21 ημέρες,
  • αιμορραγεί για περισσότερες από επτά ημέρες,
  • χρειάζεται αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν σε λιγότερο από δυο ώρες,
  • δεν έχει περίοδο για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών,
  • νιώθει έντονο πόνο σε οποιοδήποτε σημείο του, έχει αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Τονίζεται πως η αλλαγή του κύκλου δεν είναι λόγος για πανικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.