iStock

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

Έχεις παρατηρήσει αλλαγές στα νύχια σου ή σημάδια που προηγουμένως δεν υπήρχαν; Μια ειδικός εξηγεί τι μπορεί να σημαίνουν και πότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσεις με γιατρό.

Νομίζω ότι θα δυσκολευτώ να ξεχάσω την αντίδραση του ρευματολόγου μου όταν κάποια στιγμή τον περασμένο χειμώνα του μίλησα για τις μικρές μαύρες κάθετες γραμμές που είχα βγάλει στα νύχια, γεγονός που είχα αμελήσει να του αναφέρω νωρίτερα ή απλώς δεν το είχα θεωρήσει σημαντικό. Μέχρι να δει την –καλή κατά τη στιγμή της επίσκεψης– κατάσταση των νυχιών μου και να ανακουφιστεί, φάνηκε αρκετά αναστατωμένος με την περιγραφή που του είχα δώσει.

Έτσι, κατάλαβα ότι τα νύχια μαρτυρούν πολλά για την υγεία μας και κατά κάποιον τρόπο αποτελούν καθρέφτη της, αφού πολλές αλλαγές σε αυτά σχετίζονται με διάφορες παθήσεις. Διαβάζοντας ένα άρθρο στη Washington Post, μπόρεσα να καταλάβω ακόμα περισσότερα.

Το άρθρο υπέγραφε η Trisha S. Pasricha, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η ειδικός εξηγούσε ποιες συνηθισμένες αλλαγές στα νύχια μπορούν να φανερώσουν πράγματα για την υγεία μας και να μας οδηγήσουν στον γιατρό.

Τι δείχνουν οι αλλαγές στα νύχια για την υγεία

– Σκούρες κάθετες ραβδώσεις

Σύμφωνα με την ειδικό, οι σκούρες κάθετες ραβδώσεις ονομάζονται αιμορραγίες με θραύσματα και μπορεί να οφείλονται μεταξύ άλλων στο δάγκωμα των νυχιών ή σε μόλυνση καρδιακών βαλβίδων.

– Οριζόντιες αυλακώσεις

Αυτές είναι γνωστές ως «γραμμές του Beau» και εμφανίζονται όταν η ανάπτυξη των νυχιών διακόπτεται από μια σοβαρή ασθένεια. Άνθρωποι που έχουν περάσει Covid-19 έχουν επίσης περιγράψει ότι είχαν δει στα νύχια τους οριζόντιες αυλακώσεις.

– Πιτσιλωτά, αποχρωματισμένα νύχια

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας αυτοάνοσης πάθησης που ονομάζεται ψωριασική ονυχία.

νύχια
iStock

– Εύθραυστα νύχια

Η Pasricha εξηγεί ότι τα εύθραυστα νύχια συμβαίνουν συχνότερα στις γυναίκες και μάλιστα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η χρήση προστατευτικών γαντιών και η μείωση της επαφής με το νερό κατά το πλύσιμο των πιάτων, τα απορρυπαντικά ή το ασετόν (μάθε τι να χρησιμοποιήσεις αντί για αυτό).

– Λευκά, κίτρινα ή καφέ

Αυτό ίσως είναι σημάδι μυκητιασικής λοίμωξης, η οποία μπορεί συχνά να ξεκινήσει στα πόδια από το μεγάλο δάχτυλο και να εξαπλωθεί. Η γιατρός αναφέρει ότι ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα προϊόντα για τη θεραπεία μόνο των νυχιών, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ο μύκητας μπορεί να βρίσκεται και στο δέρμα. Η ειδικός συνιστά την επίσκεψη στον γιατρό ο οποίος θα χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα.

– Μισά και μισά νύχια

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «νύχια του Lindsay» και πρόκειται για αλλαγές που παρατηρούνται σε περιπτώσεις νεφροπάθειας και κάνουν το κάτω μισό μέρος του νυχιού να έχει γαλακτώδες λευκό χρώμα και το πάνω μισό καστανό-ροζ.

νύχια
iStock

Μια συμβουλή από την ειδικό

Τέλος, όπως γράφει η γιατρός, «η υγεία των νυχιών δεν είναι κάτι που θέλετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Είναι εύκολο να κάνετε λάθος στη διάγνωση, επειδή πολλά προβλήματα αυτών μοιάζουν. Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στο σχήμα, την υφή ή ακόμη και το χρώμα τους, μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.