Charles Sykes/Invision/AP

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΝ BRUCE SPRINGSTEEN

Έχουμε αγαπήσει τη φωνή και τα τραγούδια του, τώρα όμως ο Bruce Springsteen διακόπτει για λίγο την περιοδεία του, προκειμένου να εστιάσει στην υγεία του, καθώς το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείται από πεπτικό έλκος.

«Thunder Road», «Born to Run», «Atlantic City», «Darkness on the Edge of Town». Αν αυτοί οι τίτλοι δεν σου λένε κάτι, τότε σίγουρα θα αναγνωρίσεις το «Born in the U.S.A.». Οι μουσικές και τα τραγούδια του, η βραχνή του φωνή συντρόφευσαν την εφηβεία μου και μετέτρεψαν τον Springsteen σε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.

Πριν λίγο καιρό, ωστόσο, με ανάρτησή του στα social media ανακοίνωσε τη διακοπή της περιοδείας του για τη φετινή χρονιά για λόγους υγείας. Όπως αναφέρει η δημοσίευση, ο τραγουδιστής «συνεχίζει να αναρρώνει σταθερά από το πεπτικό έλκος τις τελευταίες εβδομάδες και θα συνεχίσει τη θεραπεία για τον υπόλοιπο χρόνο μετά από συμβουλές των γιατρών».

Ο Springsteen έκλεισε την ανακοίνωση με ένα προσωπικό μήνυμα: «Ευχαριστώ όλους τους φίλους και τους θαυμαστές μου για τις ευχές, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη. Είμαι σε διαδικασία αποκατάστασης και ανυπομονώ να σας δω όλους του χρόνου».

Τι είναι, όμως, αυτό που ταλαιπωρεί τον γνωστό καλλιτέχνη;

Τι είναι το πεπτικό έλκος

Με απλά λόγια, πρόκειται για πληγή στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου (γαστρικό έλκος) ή του δωδεκαδακτύλου (δωδεκαδακτυλικό έλκος). Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο επιγάστριο, δηλαδή στην άνω κοιλιακή περιοχή. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται, επίσης, το φούσκωμα μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής, η ανορεξία, η ναυτία, ο εμετός, οι καούρες κ.ά.

Αν πρόκειται για γαστρικό έλκος, η λήψη τροφής επιδεινώνει την επιγαστραλγία. Από την άλλη, αν το έλκος εντοπίζεται στο δωδεκαδάκτυλο, τότε ο πόνος εμφανίζεται νωρίς το πρωί (όταν το στομάχι είναι άδειο) και 2-3 ώρες μετά τη λήψη τροφής και παρέρχεται με τη λήψη τροφής.

Greg Allen/Invision/AP

Πού οφείλεται το πεπτικό έλκος

Τα κύρια αίτια της νόσου είναι η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα κοινά παυσίπονα που πολλοί από εμάς λαμβάνουμε. Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες του τρόπου ζωής που έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πεπτικού έλκους, όπως το κάπνισμα, το έντονο στρες και η κατάχρηση αλκοόλ.

Όσο για το ότι ο καφές και τα πικάντικα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν έλκος «πρόκειται για κοινή παρανόηση», αναφέρει η Cleveland Clinic. «Σήμερα ξέρουμε ότι αν έχεις έλκος, μπορείς να απολαύσεις όποια τροφή επιλέξεις, αρκεί να μην επιδεινώνει τα συμπτώματά σου».

Πώς γίνεται η διάγνωση

Αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, φρόντισε να ενημερώσεις τον γιατρό σου. Εκείνος θα πάρει το ιστορικό σου και θα σου συστήσει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. εργαστηριακές εξετάσεις, γαστροσκόπηση). Πρόκειται για μια πάθηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, γι' αυτό είναι σημαντικό να έχεις το νου σου.

iStock
Peptic ulcer and helicobacter pylori infographic with symptoms and causes, stomach cross section diagram, medical illustration

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία

Καταρχάς, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα στο στομάχι. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την τελευταία λύση σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως η διάτρηση του έλκους και η αιμορραγία που δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

iStock

Μπορώ να κάνω κάτι προληπτικά;

Αν θες να μειώσεις τις πιθανότητές σου να εκδηλώσεις τη νόσο, να βοηθήσεις τη θεραπεία ή να προλάβεις μελλοντική επανεμφάνιση:

  • Προσπάθησε να μην καπνίζεις.
  • Περιόρισε (ή ακόμα καλύτερα διέκοψε) την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αν είναι εφικτό, περιόρισε τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, αφού συνεννοηθείς με τον γιατρό σου. Διαφορετικά, συνίσταται και η ταυτόχρονη χορήγηση γαστροπροστασίας με αναστολείς αντλίας πρωτονίων.
  • Προσπάθησε να διαχειριστείς το έντονο στρες και την κατάθλιψη.
  • Δοκίμασε μαστίχα Χίου. Έρευνες υποστηρίζουν την αντιβακτηριακή της δράση και τις γαστροπροστατευτικές της ιδιότητες.

Η Δέσποινα Νάστου είναι γαστρεντερολόγος, υπεύθυνη Διαταραχών Κινητικότητας Πεπτικού Συστήματος στην Γαστρεντερολογική Ηπατολογική Κλινική του Metropolitan General Hospital.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.