ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΚΙ ΑΥΞΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ
Είναι η πρώτη κίνηση της ημέρας, γίνεται σχεδόν μηχανικά και για τους περισσότερους θεωρείται ακίνδυνη. Ωστόσο, νέα έρευνα για τον καφέ και το τσάι δείχνει ότι, για τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 65, μπορεί να έχει κόστος για την υγεία των οστών τους.
Η ημέρα ξεκινά με σχεδόν αυτόματες κινήσεις, όπως το χέρι που πηγαίνει απευθείας στον καφέ. Για πολύ κόσμο, το πρώτο φλιτζάνι –και συχνά το δεύτερο ή το τρίτο– είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό που δύσκολα θα φαντάζονταν είναι ότι η φαινομενικά αθώα καθημερινή συνήθεια μπορεί, σε βάθος χρόνου, να επηρεάσει την υγεία των οστών και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Flinders University στην Αυστραλία εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, τον καφέ και το τσάι, και την οστική πυκνότητα σε γυναίκες άνω των 65 ετών. Η οστεοπόρωση, εξηγούν, αφορά περίπου μία στις τρεις γυναίκες μετά τα 50, αποτελώντας, σε παγκόσμιο επίπεδο, βασική αιτία σοβαρών καταγμάτων. Συνεπώς, ακόμα και η πιο απλή συνήθεια και δραστηριότητα, εφόσον επαναλαμβάνεται με τόσο μεγάλη συχνότητα, θα πρέπει να ελέγχεται.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Nutrients, δεν θα έφερναν χαρά στις λάτρεις του καφέ, και ίσως γίνουν αφορμή για αλλαγές στην πρωινή ιεροτελεστία.
Μήπως να δώσεις μια ευκαιρία στο τσάι;
Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε σχεδόν 10.000 άτομα για διάστημα δέκα ετών και κατέγραψε αναλυτικά την κατανάλωση των δύο ροφημάτων. Ταυτόχρονα, έκανε μετρήσεις της οστικής πυκνότητας στο ισχίο και στον αυχένα («λαιμό») του μηριαίου οστού, δύο σημεία που πρωταγωνιστούν σε οστεοπορωτικά κατάγματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τσάι είχαν ελαφρώς υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν καθόλου. Η διαφορά δεν ήταν εντυπωσιακή, είχε όμως στατιστική σημασία. «Ακόμη και μικρές αυξήσεις στην οστική πυκνότητα μπορούν να μεταφραστούν σε λιγότερα κατάγματα σε επίπεδο πληθυσμού», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Enwu Liu από το College of Medicine and Public Health του Flinders University.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος του τσαγιού πιθανότατα οφείλεται στις κατεχίνες, φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση που φαίνεται να ενισχύουν τον σχηματισμό των οστών και να επιβραδύνουν την απώλειά τους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα προστατευτικά οφέλη ήταν πιο ισχυρά σε γυναίκες με παχυσαρκία.
Στα πόσα φλιτζάνια βλάπτει ο καφές
Ο καφές δεν αποδείχθηκε τόσο «αθώος» σε μεγάλες ποσότητες. Η μέτρια κατανάλωση, δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, δεν συνδέθηκε με επιβάρυνση της οστικής πυκνότητας. Το πρόβλημα εμφανίστηκε με την υπερβολή. Γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα εμφάνισαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα αν συνδύαζαν τον καφέ με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
«Η καφεΐνη έχει φανεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι μπορεί να επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου και τον μεταβολισμό των οστών», σημειώνει ο Ryan Liu, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις είναι περιορισμένες και μπορούν να αντισταθμιστούν, για παράδειγμα, με την προσθήκη γάλακτος στον καφέ».
Ο χειρότερος συνδυασμός για τα οστά
Η επιστημονική ομάδα ξεκαθάρισε ότι η μελέτη δεν υποδεικνύει ότι ο καφές πρέπει να κοπεί μαχαίρι ή να αρχίσει το τσάι να κατεβαίνει με το λίτρο. «Δεν λέμε ότι ο καφές είναι κακός ή ότι το τσάι είναι πανάκεια», ξεκαθάρισε ο Enwu Liu. «Αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μπορεί να προσφέρει ένα μικρό πλεονέκτημα για την υγεία των οστών, ενώ η υπερκατανάλωση καφέ ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή», συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής σύστησε μεγαλύτερη προσοχή στις γυναίκες που πίνουν και αλκοόλ. Η μελέτη έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής τους τις καθιστά πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καφέ.