iStock

ΠΟΙΟ ΡΟΦΗΜΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΟΥ

Αν θες ένα ρόφημα με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σου, το πράσινο τσάι είναι ό,τι χρειάζεσαι και μπορείς να το βρεις παντού.

Μπορεί να μην είμαστε Βρετανοί, αλλά το πράσινο τσάι είναι από τα βότανα που τιμούμε και στην Ελλάδα. Μάλιστα, όχι μόνο το απολαμβάνουμε σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα, αλλά το αξιοποιούμε και σε smoothies, ενώ οι πιο δημιουργικοί το χρησιμοποιούν για να βράσουν ρύζι και λαχανικά στον ατμό.

Το πράσινο τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών και η Αμερικανίδα διαιτολόγος Melissa Nieves αναφέρει στην ιστοσελίδα Health ορισμένα από τα πιθανά οφέλη του βοτάνου αυτού.

Βοηθά στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση

Στοιχεία που δημοσιεύονται στην online έκδοση του περιοδικού European Food Research and Technology δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στην προστασία από ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η δράση του αυτή οφείλεται στην υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από πιθανές βλάβες που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Pexels Anna Pyshniuk

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μειώνοντας κατ’ επέκταση και τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου, σπονδυλικής στήλης και καρπού, αναφέρει μετα-ανάλυση του 2017. Χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του (κατεχίνες), μπορεί να  ενισχύσει τον σχηματισμό οστών και την προστασία από την απώλεια οστικής μάζας.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε λίγα χρόνια πριν στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στη μείωση της LDL (γνωστής ως «κακής» χοληστερόλης) και της ολικής χοληστερόλης. Όπως είναι γνωστό, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

iStock
picking tip of green tea leaf by human hand on tea plantation hill during early morning.

Μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη

Το πράσινο τσάι περιέχει την ουσία L-theanine (L-θεανίνη). Πρόκειται για ένα αμινοξύ που έρευνες έχουν συνδέσει με τη βελτίωση της προσοχής και της μνήμης. Όσον αφορά τη μνήμη, αρκετά στοιχεία εστιάζουν στη μνήμη εργασίας ή λειτουργική μνήμη, έναν τύπο βραχυπρόθεσμης μνήμης που είναι απαραίτητος για γνωστικές λειτουργίες όπως η κατανόηση και η επίλυση προβλημάτων.

Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με δημοσίευση του 2020 στο ελληνικό περιοδικό Αρτηριακή Υπέρταση, το 40% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει υπέρταση. Το πράσινο τσάι μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Unsplash Tamara Shchypchynska

Πράσινο τσάι και διαβήτης

Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ομάδα επιστημόνων από την Κίνα και την Αυστραλία αναφέρει σε δημοσίευσή της στο περιοδικό Antioxidants (2019) ότι «το τσάι περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά (ιδιαίτερα πολυφαινόλες, όπως κατεχίνες, φλαβονόλες, θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες) τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του».

Το πράσινο τσάι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά και καφεΐνης. Αν θες, λοιπόν, να το βάλεις στο πρόγραμμά σου, μπορείς να αντικαταστήσεις με αυτό ένα φλιτζάνι καφέ και είναι προτιμότερο να μην το καταναλώνεις πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Επίσης, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, πριν ξεκινήσεις την λήψη του ενημέρωσε τον γιατρό σου και φυσικά μην το παρακάνεις με την ποσότητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.