iStock

6 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΝΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ

Είτε φρέσκα, είτε ως αφεψήματα, είτε ως συμπληρώματα, αυτά τα βότανα και φυτικά συστατικά υπόσχονται να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και κάθε ιογενούς λοίμωξης.

Διάβαζα πρόσφατα σε ένα βιβλίο της συγγραφέως και διακεκριμένης καθηγήτριας yoga Gertrud Hirschi, η οποία ασχολείται πάνω από 30 χρόνια με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, ότι «υπάρχει ένα βότανο για κάθε ασθένεια». Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία τους, ειδικά όταν πρόκειται για παθήσεις προσωρινές που μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά ανώδυνα στο σπίτι, όπως οι συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις.

Μάλιστα, υπάρχουν βότανα και φυτικά συστατικά που όχι μόνο έχουν την ιδιότητα να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, αλλά και να λειτουργούν προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και προστατεύοντάς μας από αυτές. Δεδομένου ότι οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις (όπως γίνεται με τα βακτήρια), το φαρμακείο της φύσης μοιάζει να αποτελεί μοναδικό «οπλοστάσιο».

Στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του «Βοτανοθεραπείες», ο αείμνηστος Αμερικανός βοτανικός Dr. James A. Duke ανέφερε πως «αρκετά βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή βοτανική ιατρική έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικά κατά των ιών».

Παρακάτω παρουσιάζουμε φυτικά συστατικά που βρίσκει κανείς πιο εύκολα στην Ελλάδα, τα οποία αποδεικνύονται αποτελεσματικά όχι μόνο κατά τους κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά και ως θεραπεία σε κάθε είδους ιογενή μόλυνση. Δοκιμάστε τα οφέλη τους έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό σας, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω βότανα σε αφεψήματα ή σε συμπληρώματα διατροφής κατά τις ημέρες των συμπτωμάτων μιας ίωσης.

Τα 6 βότανα που νικούν τους ιούς
iStock

1. Εχινάκεια

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο βότανο κατά των ιών, αφού περιέχει συστατικά που αφενός δρουν εναντίον τους, αφετέρου διεγείρουν το ανοσοποιητικό για να αμύνεται πιο αποτελεσματικά κατά των μολύνσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική επιτροπή που κρίνει την αξία των βοτανικών φαρμάκων έχει εγκρίνει την εχινάκεια για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

2. Σκόρδο

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σκόρδου έχουν αποδειχθεί εδώ και χρόνια, όμως έρευνες υποστηρίζουν ότι αρκετά από τα θειικά στοιχεία του λειτουργούν θεραπευτικά και κατά των ιών. Στην περίπτωση του σκόρδου, το οποίο βρίσκουμε άφθονο φρέσκο στη χώρα μας, είναι ωφέλιμο να τρώμε όσο μας αρέσει και αντέχει στομάχι μας, τόσο προληπτικά όσο και κατά τις ημέρες της ίωσης.

3. Μελισσόχορτο

Θα το βρούμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ως «μελισσοβότανο», και θα το απολαύσουμε ως ένα πολύ εύγευστο αφέψημα. Το βότανο αυτό, έλεγε ο Dr. Duke, συνιστάται ιδιαίτερα κατά των ιών και ειδικά του έρπη.

Τα 6 βότανα που νικούν τους ιούς
iStock

4. Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όμως «η γλυκοριζίνη που περιέχει είναι αυτή που εμποδίζει μια σειρά διαδικασιών που εμπλέκονται στην επανάληψη των ιών», με αποτέλεσμα να μην αφήνει την ίωση να εξελιχθεί, σύμφωνα με τον Duke. Ο ίδιος πρότεινε να φτιάξουμε ένα τσάι με δύο κουταλάκια ψιλοκομμένης αποξηραμένης γλυκόριζας ανά φλιτζάνι βραστού νερού. Για να απολαύσουμε τις ωφέλιμες ιδιότητες του εκχυλίσματός της χρειάζεται να μουλιάσει για περίπου δέκα λεπτά.

5. Ευκάλυπτος

Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο ευκάλυπτος έχει συστατικά που σκοτώνουν τους ιούς, γι’ αυτό και είναι από τα βότανα που συναντάμε στα περισσότερα αντι-ικά φυτικά σκευάσματα.

6. Τζίντζερ

Αμέτρητες φορές έχουμε μιλήσει για τα οφέλη που έχει το τζίντζερ, ιδιαίτερα κατά της ναυτίας και των στομαχικών συμπτωμάτων. Φαίνεται, όμως, πως δεν σταματούν εκεί: Ο Dr. Duke από την έρευνά του είχε ανακαλύψει πως περιέχει δέκα συστατικά που δρουν κατά των ιών. Συνιστούσε, λοιπόν, αν υποφέρουμε από κάποια ίωση να δοκιμάσουμε να πιούμε τσάι από τζίντζερ ή να το προσθέσουμε φρέσκο στα φαγητά μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.