Pexels Κarolina Grabowska

ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Το τζίντζερ δεν προσφέρει απλώς γεύση και άρωμα στα πιάτα μας, αλλά κρύβει οφέλη και για την υγεία μας χάρη στα συστατικά του.

Το τζίντζερ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κουρκουμά και το κάρδαμο. Το συναντάμε στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και την Κίνα και εκτιμάται ιδιαιτέρως για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ψητά λαχανικά, stir-fries, πιάτα με βάση το κοτόπουλο, σούπες, ντρέσινγκ για σαλάτες, επιδόρπια, ακόμη και σε ροφήματα.

Τα πολλαπλά οφέλη του τζίντζερ

  1. Η κατανάλωση φρέσκιας ρίζας τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ναυτίας, όπως η πρωινή ναυτία κατά την εγκυμοσύνη και η ναυτία λόγω κίνησης («motion sickness»), καθώς στη ναυτία που μπορεί να προκληθεί από ορισμένα σχήματα χημειοθεραπείας.
  2. Η τζιντζερόλη, το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα μπλοκάροντας ουσίες με φλεγμονώδη δράση. Ως αποτέλεσμα, το τζίντζερ βοηθάει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και στην ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά στις κράμπες περιόδου και στις αρθρίτιδες.
  3. Ηρεμεί το πεπτικό σύστημα, δρώντας α ως άφυσο. Ανακουφίζει, δηλαδή, από τον μετεωρισμό (φούσκωμα) του εντέρου και τη γαστρική διάταση, καθώς επιτρέπει την αποβολή αερίων.
  4. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2017, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να μας προστατεύσει από στεφανιαία νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση.
  5. Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το τζίντζερ φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι εκχυλίσματα Αυστραλιανού τζίντζερ μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα χωρίς τη χρήση ινσουλίνης. Επομένως, μπορεί να βοηθήσουν στην διαχείριση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα εντυπωσιακά οφέλη του τζίντζερ
Freepik

Πόσο τζίντζερ να καταναλώσω;

Σε γενικές γραμμές, η ρίζα θεωρείται ασφαλής. Έτσι, αν την καταναλώνουμε ως μέρος της διατροφή μας, χωρίς υπερβολές, οι περισσότεροι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή (όπως π.χ. για την πίεση του αίματος), φροντίζουμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, πριν ξεκινήσουμε τη λήψη συμπληρωμάτων ή την κατανάλωσή της, καθώς το τζίντζερ μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα σκευάσματα. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και στην περίπτωση που πάσχουμε από κάποια νόσο (π.χ. έχουμε ιστορικό λίθων στα νεφρά ή συχνές καούρες ή χαμηλή πίεση), καθώς και σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Τα εντυπωσιακά οφέλη του τζίντζερ
Pexels Cup of couple

Φτιάχνουμε τσάι με τζίντζερ

Ένας εύκολος τρόπος να απολαύσουμε το φρέσκο τζίντζερ είναι σε μορφή τσαγιού, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λεμόνι ή λάιμ και μικρή ποσότητα μελιού. Μπορεί η παρασκευή του να απαιτεί λίγη προετοιμασία, αλλά ο κόπος μας θα ανταμειφθεί. Πώς θα το ετοιμάσουμε;

  • Αγοράζουμε ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ.
  • Κόβουμε τους σκληρούς κόμπους και τις ξηρές άκρες.
  • Το καθαρίζουμε προσεκτικά και κόβουμε μερικές λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε τις φέτες σε ένα φλιτζάνι και ρίχνουμε μέσα βραστό νερό.
  • Σκεπάζουμε το φλιτζάνι μας και περιμένουμε τουλάχιστον 10 λεπτά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.