iStock

6 ΦΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι καταναλώνοντας συστηματικά τα παρακάτω βότανα και φυτικά συστατικά έχουμε ελπίδες να μειώσουμε σημαντικά τη χοληστερόλη μας.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερους από εμάς. Ο λόγος είναι όχι μόνο ότι τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, αλλά και ότι βάλουν όλο και πιο νέους ανθρώπους. Τους επιστήμονες, βέβαια, το θέμα της χοληστερόλης τους απασχολεί για περισσότερα από 70 χρόνια.

Όπως έγραφε ο Dr. James A. Duke (1929–2017) στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του «Βοτανοθεραπείες», «η ιστορία με τη χοληστερόλη ξεκίνησε το 1951, όταν το Αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε παθολόγους στην Κορέα να μελετήσουν τα σώματα από στρατιώτες που χάθηκαν στον πόλεμο εκεί». Από την αυτοψία που έκαναν σε περίπου 2.000 στρατιώτες ηλικίας κάτω των 35 ετών (και με μέσο όρο τα 21) προέκυψε ότι το 75% αυτών είχαν κίτρινα αποθέματα από αρτηριοσκληρωτική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών τους. Σε αντίθεση με ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες μέχρι τότε, αποδείχθηκε πως οι αποθέσεις αυτές –που βουλώνουν τις αρτηρίες– δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους.

Παραμένουν λίγοι συγκριτικά οι άνθρωποι κάτω των 35 ετών που πεθαίνουν από στεφανιαία καρδιακή πάθηση. Η παραπάνω μελέτη, όμως, αποδεικνύει ότι χρειάζεται από πολύ νωρίς να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τη χοληστερόλη, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και η διατροφή μας είναι το βασικότερο μάλλον όπλο για να το πετύχουμε αυτό.

Σύμφωνα με τον Dr. Duke, υπάρχουν πάρα πολλές τροφές και βότανα που μειώνουν τη χοληστερόλη και δη οι ίνες των φυτών. Εξαιρετικά χρήσιμα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύονται τα παρακάτω βότανα και φυτικά συστατικά που αξίζει να βρίσκονται στο πιάτο μας καθημερινά.

Βότανα και φυτικά συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη

cholesterol
iStock

1. Τζίντζερ: Το θαυματουργό

Όπου ακούς υγιεινή διατροφή, θα εμφανιστεί μπροστά σου και το τζίντζερ. Μελέτες δείχνουν ότι η ρίζα αυτή βοηθά και στη μείωση της χοληστερόλης.

cholesterol
iStock

2. Γνώρισε τον ελληνικό σανό

Δικαιολογημένα θα απορήσεις, αλλά σύμφωνα με τον διάσημο βοτανικό το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε μια καταπραϋντική ίνα που λέγεται γλοιός. Αυτή έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακά πειράματα να μειώνει τη χοληστερόλη. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα… απολαύσεις τον σανό, θα τον βρεις ως «τριγωνέλλα» ή «τσιμένι» και μπορείς να το προσθέσεις στην αποξηραμένη του μορφή στα κρέατα που μαγειρεύεις για να τους δώσεις λίγο πικάντικη γεύση.

cholesterol
iStock

3. Το κάρθαμο και οι ιδιότητές του κατά της χοληστερόλης

Μελέτη έχει δείξει πως η αντικατάσταση άλλου λαδιού με καρθαμέλαιο για οκτώ εβδομάδες μπορεί να μειώσει σημαντικά το όριο των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, αλλά και της LDL συγκεκριμένα. Το λάδι αυτό θα το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και θα το χρησιμοποιείς τόσο στα φαγητά όσο και στις σαλάτες σου.

cholesterol
iStock

4. Μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα

Σύμφωνα με τον ειδικό, πολλές μελέτες δείχνουν πως έστω μία σκελίδα σκόρδο τη μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης έως 10%-15%. Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει ο ίδιος, πως το σκόρδο αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία στην Ευρώπη για καρδιαγγειακές παθήσεις και ιδιαίτερα για την υψηλή χοληστερόλη.

cholesterol
iStock

5. Πιες χυμό με σέλινο

Μελέτη που έγινε σε ζώα εργαστηρίου έδειξε ότι ο χυμός από σέλινο μπορεί να μειώσει σημαντικά και τη συνολική χοληστερόλη και τα επίπεδα LDL. Ο Dr. Duke δεν βρίσκει γιατί αντίστοιχη να μην είναι και η επίδραση του γευστικού αυτού λαχανικού και στους ανθρώπους.

cholesterol
Roasted sesame seeds iStock
Roasted sesame seeds

6. Οι φυτοστερόλες από το σουσάμι διώχνουν τη χοληστερόλη

Σύμφωνα με τον Dr. Duke, όλα τα φυτά περιέχουν φυτοστερόλες που απορροφώνται από τη ροή του αίματος σπρώχνοντας προς τα έξω λίγη από τη χοληστερόλη που βρίσκεται εκεί. Η τροφή που φαίνεται να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά φυτοστερόλης είναι οι σπόροι σουσαμιού, τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε στη σαλάτα, το ριζότο και τα αρτοσκευάσματά σας.

Βοτανοθεραπείες
Το βιβλίο του Dr. James A. Duke είναι διαθέσιμο στο Public.gr

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.