iStock

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Μπορεί να μην χρειάζεται να σου τα γράψει γιατρός, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις βασικά πράγματα για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Με τα πρώτα σημάδια ίωσης, ανοίγεις το ντουλαπάκι του φαρμακείου και πιάνεις όλα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να σου προσφέρουν ανακούφιση ή να επιταχύνουν την ανάρρωσή σου.

Αν και δεν χρειάζεται να πας σε γιατρό για να σου τα γράψει και μπορείς να τα προμηθευτείς εύκολα, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα. Χρειάζεται, επομένως, να γνωρίζεις τι παίρνεις, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζεις και να κατανοείς τις ετικέτες με τις πληροφορίες και τις οδηγίες χρήσεις. Πού χρειάζεται να δώσεις προσοχή;

Τα «must know» για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εντάξει, πέρα από τα προφανή, δηλαδή το πότε λήγει το σκεύασμα και αν ο παρασκευαστής του είναι αξιόπιστος, χρειάζεσαι μερικές ακόμα πληροφορίες.

1. Ποια είναι το δραστικό συστατικό ή συστατικά

Δραστικά συστατικά είναι οι ουσίες που όταν δράσουν θα σε ανακουφίσουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν. Δώσε προσοχή στην ποσότητα κάθε δραστικού συστατικού που περιέχεται σε μια δόση και στο σκοπό του. Για παράδειγμα, η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τον πόνο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τις δραστικές ουσίες, ειδικά εάν παίρνεις πολλά φάρμακα, για να αποφύγεις τυχόν υπερδοσολογία.

μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
iStock

2. Για ποιο σκοπό παίρνεις μη συνταγογραφούμενο φάρμακο

Με άλλα λόγια, ποια είναι τα συμπτώματα ή οι καταστάσεις, για τις οποίες προορίζεται το σκεύασμα αυτό; Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Μπορεί, π.χ., να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και για τη μείωση του πυρετού. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι τα συμπτώματα που έχεις ταιριάζουν με όσα αναφέρονται στην ετικέτα.

3. Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη μηξ συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες, καθώς και τις ομάδες πληθυσμού που πρέπει να τα αποφεύγουν (όπως οι έγκυες γυναίκες ή άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις).

4. Πώς γίνεται η λήψη

Στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θεωρούμε ότι γνωρίζουμε πώς να τα λαμβάνουμε, μιας και δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε σε γιατρό. Όμως, ακόμα και για αυτά υπάρχει συνιστώμενη δόση. Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζεις πόσο συχνά μπορείς να τα παίρνεις, για πόσο διάστημα, καθώς και οποιεσδήποτε ειδικές οδηγίες, όπως π.χ. αν χρειάζεται αν το λαμβάνεις πριν ή μετά το φαγητό. Αν δεν τηρείς τις οδηγίες του παρασκευαστή, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Freepik

Τι άλλο δεν πρέπει να αγνοείς

Εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος αποθήκευσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε να μην επηρεαστεί η δραστικότητά τους. Το μπάνιο με την υγρασία και τη ζέστη μπορεί να μην είναι το πιο κατάλληλο μέρος για το φαρμακείο του σπιτιού.

Καλό είναι, επίσης, να διαβάσεις τι άλλο περιέχει ένα σκεύασμα. Τα αδρανή συστατικά προστίθενται στα φάρμακα όχι για να συνεισφέρουν τη θεραπευτική δράση, αλλά για άλλους λόγους, όπως π.χ. για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Αν έχεις αλλεργίες ή δυσανεξίες, ρίξε τους μια ματιά.

Σε περίπτωση που κάτι δεν καταλαβαίνεις, κάνε μια ερώτηση στον φαρμακοποιό σου. Δεν κοστίζει και μπορεί να σε γλιτώσει από τσάμπα έξοδα ή τυχόν ταλαιπωρία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.