Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΤΗΣ DISNEY

Μια illustrator διηγείται μέσα από πολύχρωμες εικόνες με πριγκίπισσες τις προσωπικές της εμπειρίες και σκέψεις γύρω από την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και τη μητρότητα.

Μία εικονογράφος χρησιμοποιεί τα έργα της για να καταρρίψει τον μύθο του «ζήσαν αυτοί καλά» και τις εικόνες ευφορίας και ευτυχίας που συχνά περιβάλλουν την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και τη μητρότητα, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια σε σχέση με τον θηλασμό, την αυτοεικόνα, την επιλόχειο κατάθλιψη.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν περάσει δύο μήνες από τη γέννηση του Tommy και επιτέλους ξεκινάω μια νέα σειρά έργων του πρότζεκτ “οι Πριγκίπισσες Disney μετά τον τοκετό”. Η πρώτη εικόνα που θα ήθελα να μοιραστώ αντιπροσωπεύει το άγχος και την επιλόχειο κατάθλιψη. Το να είμαι νέα μαμά περιλαμβάνει τόνους άγχους, εφιάλτες και συνεχή φροντίδα. Μερικές μέρες μένω ξύπνια όλη νύχτα για να βεβαιωθώ ότι αναπνέει και οι “κακές” σκέψεις μπορούν να με εξαντλήσουν και να με κάνουν να κλαίω υστερικά». Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ανάρτηση της illustrator Anna Belenkiy, που δημοσιεύτηκε πριν 69 εβδομάδες.

Στην ακριβώς προηγούμενη αναφέρει, «μόλις ξεκίνησα να θηλάζω, άρχισα να υποφέρω από κατάθλιψη και αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μου, τη μητρότητα και τα επιτεύγματά μου. Τελείωνα κάθε φορά γεμάτη δάκρυα και νόμιζα ότι θα τρελαθώ. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του θηλασμού, ένιωθα καλύτερα. Δεν είχα ιδέα ότι η μάχη που έδινα είχε όνομα "δυσφορία θηλασμού”».

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα μέσα από τις Πριγκίπισσες της Disney

«Η ιδέα για αυτή τη σειρά ξεκίνησε όταν έμεινα έγκυος. Η εγκυμοσύνη πάντα θεωρούνταν κάτι λαμπερό και μαγικό, ειδικά όταν κοιτάς άλλες έγκυες γυναίκες και θέλεις να γίνεις σαν αυτές. Μετά ήρθε η πραγματικότητα και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις αγαπημένες μου πριγκίπισσες της Disney για να καταγράψω τις λιγότερο λαμπερές στιγμές της εγκυμοσύνης μου», αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της.

Τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις δείχνουν ότι πολλές γυναίκες αναγνωρίζουν στα δακρυσμένα πρόσωπα και στις ραγάδες της κοιλιάς, κομμάτια της δικής τους καθημερινότητας, των δικών τους εμπειριών και δυσκολιών. Πολλές την ευχαριστούν που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ζητήματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, τη λοχία, την επιστροφή στον επαγγελματικό στίβο, τη σύγχρονη μητρότητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.