iStock

ΜΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου αποβολής που διατρέχει μια έγκυος γυναίκα, ακόμα και στο μισό.

Η αποβολή σε μια εγκυμοσύνη αποτελεί φόβο πολλών γυναικών. Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 10% με 20% των γνωστών κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, επειδή πολλές αποβολές συμβαίνουν πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, μερικές φορές πριν ακόμα μια γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος.

Η διατροφή είναι ένα βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται, για παράδειγμα, αν επιτρέπεται να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της κύησης. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ επιχείρησαν να αναλύσουν τη συσχέτιση των διατροφικών συνηθειών κατά την περίοδο της σύλληψης και του κινδύνου αποβολής σε υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής –συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή, της διακοπής του καπνίσματος και της μη κατανάλωσης αλκοόλ– πριν από τη σύλληψη και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να επηρεάζουν», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Yealin Chung.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Fertility and Sterility, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

εγκυμοσύνη
Freepik

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με την έρευνα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών φαίνεται να συνδέεται με μείωση του κινδύνου αποβολής κατά 61% και 41% αντίστοιχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλουν σε μείωση του κινδύνου κατά 37%, τα δημητριακά κατά 33%, και τα θαλασσινά και τα αβγά κατά 19%. Παράλληλα, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια αρκετά επεξεργασμένη διατροφή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Παρόλο που συχνά μια αποβολή δεν μπορεί να ελεγχθεί, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να εξετάζουν τη σημασία των θετικών επιλογών στον τρόπο ζωής τους όταν σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια και να ακολουθουν αυτές τις υγιεινές επιλογές καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά.

Τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες παρεμβατικές μελέτες έτσι ώστε να αξιολογηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η αποτελεσματικότητα των διατροφικών τροποποιήσεων κατά την περίοδο πριν –αλλά και μετά– τη σύλληψη στον κίνδυνο αποβολής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.