iStock

DECLUTTERING: ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Για να αποκτήσεις ένα σπίτι που αποπνέει ηρεμία, χρειάζεται να ξεφορτωθείς όλα τα περιττά πράγματα. Κάνε την αρχή ακολουθώντας 8 απλές συμβουλές decluttering και όλα τα άλλα έρχονται!

Κύριος Τσαπατσούλης. Αυτό ήταν το παρατσούκλι που μου είχε «κολλήσει» η αδερφή μου την περίοδο της συγκατοίκησής μας. Κι εκείνη, όμως, είχε το δικό της: Μόνικα, από τη μανιώδη με την καθαριότητα και την τάξη ηρωίδα της σειράς «Friends». Μεγάλοι καβγάδες είχαν γίνει στο μικρό μας τριάρι, για τα βουνά ρούχων που σχηματίζονταν στην πολυθρόνα και τον καναπέ, για τις σωρούς σημειώσεων που καταλάμβαναν τα τραπέζια, για τα βιβλία και τα CD που κουβαλούσα από τα λυκειακά μου χρόνια.

Για να βάλω σε τάξη τα πράγματά μου και να κυλάει ήρεμα η ζωή στο μικρό σπίτι της Καστέλλας, έφτιαξα στο μυαλό μου ένα πλάνο συγυρίσματος, το οποίο προσπαθούσα να τηρώ ευλαβικά.

Τα χρόνια πέρασαν, η συγκατοίκηση αυτή ανήκει πια στο παρελθόν, ενώ η Marie Kondo είναι η σελέμπριτι-γκουρού των τακτοποιημένων σπιτιών, που έκανε τις αρχές του «decluttering» επάγγελμα. Γιατί, ναι, ακόμα και το «ξεσκαρτάρισμα» θέλει μέθοδο και συστηματικότητα, διαφορετικά θα χαθούμε κάτω από κούτες πραγμάτων που απλώς μεταφέρονται από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Αποκωδικοποιώντας τις στρατηγικές που ακολούθησα στο παρελθόν, κατέληξα στις δικές μου βασικές συμβουλές:

1. Ξεκινήστε το decluttering φτιάχνοντας μια λίστα

Είναι ευκολότερο να τηρήσετε ένα πρόγραμμα, όταν γνωρίζετε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε. Το πλάνο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, αλλά και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Προσθέστε στη λίστα με τις διάφορες αγγαρείες και τα σημεία στα οποία μαζεύονται συνήθως τα περισσότερα πράγματα, ώστε να κάνετε το ξεκαθάρισμα των περιοχών αυτό μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας.

decluttering list
iStock

2. Βάλτε μικρούς στόχους

Μην προσπαθήσετε να συγυρίσετε όλο το σπίτι σε μια μέρα. Το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρετε, να μπουχτίσετε και να εγκαταλείψετε την προσπάθεια στη μέση. Είναι προτιμότερο να θέσετε μικρούς στόχους. Για παράδειγμα, αφιερώστε μία ώρα την Κυριακή για να τακτοποιήσετε μόνο τα συρτάρια σας, διαλέξτε από τη ντουλάπα σας πέντε ρούχα που θα δωρίσετε, καθαρίστε το μισό δωμάτιο.

3. Προγραμματίστε το decluttering σε μικρές δόσεις

Το συγύρισμα του σπιτιού σπάνια είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, γι’ αυτό συνεχώς το αναβάλλουμε. Ένας τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση αυτή είναι να σημειώσετε στην ατζέντα σας την ημέρα ή την ώρα που θα αφιερώσετε στη συγκεκριμένη εργασία. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προγραμματίζετε 20 λεπτά κάθε βράδυ για το συμμάζεμα ενός δωματίου. Μην αγχωθείτε εάν δεν το ολοκληρώσετε στον καθορισμένο χρόνο, γιατί μπορείτε απλά να ορίσετε μια νέα ημέρα και ώρα για να το τελειώσετε.

4. Κάντε αγορές με προϋποθέσεις

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κρατήσετε ένα σπίτι τακτοποιημένο είναι να μην έχετε εξαρχής πολλά πράγματα. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Μπορείτε να μην αγοράζετε καινούργια ρούχα, μικροσυσκευές και διακοσμητικά έως ότου αχρηστευθεί κάτι από τα παλιά. Μπορείτε πριν πάρετε κάτι καινούργιο, να ξεφορτωθείτε κάτι παλιό. Επίσης, αντικείμενα που απλώς καταλαμβάνουν χώρο μπορείτε να τα πουλήσετε ή να τα χαρίσετε.

5. Ξεκινήστε το decluttering από τα εύκολα

Μια αποτελεσματική τακτική για να ξεκινήσετε το ξεσκαρτάρισμα είναι να κάνετε πρώτα ένα γρήγορο γενικό πέρασμα και να ξεφορτωθείτε αμέσως ό,τι είναι χαλασμένο ή δεν θέλετε πια. Μπορεί να είναι λίγα, αλλά είναι μια καλή αρχή, που θα σας δώσει θάρρος να συνεχίσετε. Έπειτα, εστιάστε σε όσα έχουν μείνει και σκεφτείτε με την ησυχία σας ποια θα σας λείψουν αν φύγουν.

6. Κάντε μια καλή πράξη

Είναι πιο εύκολο να διώξετε πράγματα, αν γνωρίζετε ότι θα πάνε για καλό σκοπό. Επομένως, βρείτε δομές, οργανώσεις ή ανθρώπους της περιοχής σας που έχουν ανάγκη και προσφέρετέ τους κάτι που δεν σας είναι πια χρήσιμο ή απαραίτητο.

decluttering
iStock

7. Αδειάστε και ξαναγεμίστε

Αδειάστε τελείως τα ράφια της κουζίνας, την ντουλάπα, τα συρτάρια σας, και συγκεντρώστε το περιεχόμενό τους στο πάτωμα, στο τραπέζι, στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, ξεσκονίστε καλά τους χώρους αποθήκευσης και ορίστε μια θέση για ό,τι χρειάζεστε πραγματικά. Θα ξαφνιαστείτε από το πόσα πράγματα έχετε διπλά, τριπλά ή ξεχασμένα σε μια γωνιά. Μάλιστα, αν κάθε πράγμα έχει τη θέση του, θα γνωρίζετε αμέσως που πρέπει να φυλάσσεται.

8. Πάρτε καλάθια

Ένας έξυπνος τρόπος για να δείτε τι μπορείτε να ξεφορτωθείτε και τι όχι, είναι να χωρίσετε τα πράγματά σας σε τρία μεγάλα καλάθια. Στο ένα θα βάλετε αυτά που σίγουρα χρειάζεστε, στο άλλο αυτά που σίγουρα δεν χρειάζεστε πια και στο τρίτο αυτά για τα οποία δεν είστε σίγουροι. Κρύψτε το τελευταίο καλάθι και μετά από μερικούς μήνες ελέγξτε ξανά το περιεχόμενό του. Θα είναι πολύ πιο εύκολο τότε να αποφασίσετε τι θα κάνετε με αυτό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.