ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ: Η ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΟΥΠΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ
Δροσερό και θρεπτικό πράσινο γκασπάτσο με σπανάκι, αγγούρι και γιαούρτι – γεμάτο πρωτεΐνη και ιδανικό για μετά την προπόνηση ή τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.
Θα χρειαστείς μόνο ένα μπλέντερ για να φτιάξεις τη σούπα που απολάμβαναν οι αθλητές στην Ολυμπιάδα του Παρισιού. Ένα δροσερό και πεντανόστιμο γκασπάτσο, χαμηλό σε θερμίδες και πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη – ιδανικό για τις ημέρες του καύσωνα. Η συγκεκριμένη συνταγή δικαίως ήταν στο «ολυμπιακό» μενού των περσινών αγώνων, αφού έχει ένα πολύ πλούσιο διατροφικό προφίλ.
Δεν φτιάχνω το παραδοσιακό κόκκινο γκασπάτσο, αλλά μια πιο λαχταριστή, πράσινη εκδοχή, με φύλλα σπανακιού, αγγούρι και γιαούρτι. Την είχα εντοπίσει από πέρσι στα «αθλητικά» μενού και την αναδημιούργησα με μεγάλο ενθουσιασμό.
Ενυδατική, γεμάτη βιταμίνες και ελαφριά, αυτή η δροσερή σούπα είναι ιδανική για μετά την προπόνηση, όταν χρειάζεται κανείς κάτι θρεπτικό αλλά όχι βαρύ.
Για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, που δεν έχω όρεξη να περάσω πολλές ώρες στην κουζίνα, αποφάσισα να φτιάξω το πράσινο γκασπάτσο με στραγγιστό γιαούρτι και λίγη οξύτητα από φρέσκο λάιμ. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: μια σούπα που τρώγεται σαν... smoothie, γεμάτη φρεσκάδα, με υπέροχη ισορροπία γεύσεων, τέλεια για τις μέρες του καλοκαιριού που έχω και προπόνηση.
Την ολοκλήρωσα με ένα γαρνίρισμα που κάνει τη διαφορά: τραγανά κρουτόν, δροσερή πιπεριά, πικάντικο μπούκοβο και μια έξτρα κουταλιά γιαούρτι.
Συνταγή για πράσινο γκασπάτσο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 200 γρ. αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
- 100 γρ. φρέσκο σπανάκι
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. χυμό λάιμ
- 5 γρ. ξύσμα λάιμ
- 5-6 φύλλα δυόσμου
- 100 γρ. παγωμένο νερό
- αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
Για το γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 30 γρ. κρουτόν από χωριάτικο ψωμί
- 30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- μπούκοβο, κατά βούληση
- ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ το αγγούρι, το σπανάκι, το γιαούρτι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, τον δυόσμο και το παγωμένο νερό. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο, ομοιογενές και βελούδινο μείγμα. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να παγώσει και να δέσουν οι γεύσεις.
Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε κάθε πιάτο με 1 κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο, πασπαλίζουμε με τα κρουτόν, τα κυβάκια πιπεριάς Φλωρίνης, λίγο μπούκοβο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε τη δροσερή, χορταστική και αρωματική σούπα μας.