iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΑΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Αν μειώσεις σήμερα την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, τα οφέλη για την υγεία σου θα είναι πιο άμεσα από όσο φαντάζεσαι.

Ξεκίνησα να γράφω το θέμα αυτό αμέσως μετά από το βραδινό μου γεύμα, ένα μπολ γάλα με δημητριακά. Talk about karma! Σκέφτηκα, λοιπόν, να εξηγήσω γιατί αποφάσισα να μην αγοράσω ξανά τα έτοιμα δημητριακά του σούπερ μάρκετ, που συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη, και να τα αντικαταστήσω με βρώμη (ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα, ένα μεγάλο για τη Μαρία).

Οι περισσότεροι ξέρουμε πως η υπερβολική ζάχαρη μόνο καλό δεν κάνει. Έχει συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.

Η μείωση της πρόσληψής της δεν μας γλιτώνει μόνο από τις βλαβερές συνέπειες της υπερκατανάλωσης. Μπορεί να φέρει και απροσδόκητα οφέλη, που θα φανούν πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε, τονίζει η διατροφολόγος Amy Goodson.

Φυσικά vs πρόσθετα σάκχαρα

Πρώτα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια.

  • Τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και η λακτόζη στο γάλα, βρίσκονται φυσικά στις τροφές. Δεν δίνουν μόνο ενέργεια και γλυκύτητα, αλλά συνοδεύονται από βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που αντισταθμίζουν την παρουσία τους.
  • Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα, αυτά που προστίθενται κατά την επεξεργασία, το μαγείρεμα ή ακόμη και στο τραπέζι, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν εκτός από θερμίδες. Συνήθως, συναντώνται σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, και δεν περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικές ίνες.

ζάχαρη
unsplash Myriam Zilles

Πόση ζάχαρη καταναλώνεις;

Η υπερβολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων έχει συνδεθεί με αυτοάνοσα νοσήματα, υψηλή πίεση και διάφορες μορφές καρκίνου. Έρευνα του 2023 δείχνει ότι ακόμη και μια αύξηση 5% στην κατανάλωση μπορεί να ανεβάσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 6% και εγκεφαλικού κατά 10%.

Το πρόβλημα είναι ότι η ζάχαρη που δεν αξιοποιείται από τον οργανισμό μας για τις ενεργειακές του ανάγκες αποθηκεύεται ως λίπος, οδηγώντας σε αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, προκαλώντας λιπώδη νόσο. Τροφοδοτεί επίσης τα «κακά» βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας τη φλεγμονή και διαταράσσοντας την ισορροπία του μικροβιώματος, κάτι που έχει συνδεθεί ακόμη και με ψυχικές διαταραχές.

ζάχαρη
pexels stasknop

Γιατί να μειώσεις τη ζάχαρη

Η μείωση των πρόσθετων σακχάρων δεν απομακρύνει μόνο τους κινδύνους, βελτιώνει και την ποιότητα ζωής.

  • Μειώνει τα επιβλαβή μόρια AGEs, που σχετίζονται με πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις.
  • Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Jen Messer, η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο αίμα μπορεί να δεσμευτεί με το κολλαγόνο και την ελαστίνη, προκαλώντας ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας στο δέρμα.
  • Η μείωση της πρόσληψης βοηθά επίσης στη βελτίωση του ύπνου, αφού δεν προκαλεί υπερδιέγερση στον εγκέφαλο και αποτρέπει τις νυχτερινές «κρίσεις πείνας» ή δίψας.
  • Επιπλέον, η μείωσή της φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση και να μειώνει το άγχος.

ζάχαρη
iStock

Οι μικρές αλλαγές μετρούν

Αν και το ιδανικό είναι να μειώσουμε τη ζάχαρη μόνιμα, ακόμη και μικρές, προσωρινές αλλαγές έχουν αξία. Στοιχεία δείχνουν βελτίωση στην υγεία του ήπατος μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες, ενώ ο Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αναφέρει ότι η μείωση της ζάχαρης μπορεί να ρίξει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε λίγες μέρες. Ακόμη και πριν από μια εξέταση, η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και στη μνήμη. Και, όσο λιγότερη καταναλώνουμε, τόσο μειώνεται και η επιθυμία μας για αυτήν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.