ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΛΙΤΗΣ Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΚΟΟΛ;
Μπορούν τα θρεπτικά συστατικά των μήλων να κάνουν τον μηλίτη ιδανική επιλογή αλκοόλ; Διατροφολόγοι ξεκαθαρίζουν το τοπίο και εξηγούν τι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μας προσφέρει το δροσιστικό και ελαφρώς αλκοολούχο ποτό.
Ο μηλίτης είναι ιδανική επιλογή όταν θες ένα ελαφρύ ποτό, όχι μπίρα ή κρασί, αλλά κάτι δροσιστικό και γλυκόπιοτο. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ κυμαίνεται μεταξύ 3% και 8% και, σε περίπτωση που μετράς τις θερμίδες στα ποτά σου, έχεις έναν ακόμη λόγο να τον αγαπήσεις· με κάτι λιγότερο από 60 θερμίδες ανά 100 ml, συμφέρει καλύτερα από ένα ποτήρι κρασί ή ένα τζιν τόνικ. Ίσως είναι από τους λόγους που παραμένει διαχρονικά δημοφιλής.
Το 2023, ήταν το αλκοολούχο ποτό που διάλεγε 1 στους 10 στην Ευρώπη, η οποία κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση μηλίτη, με ποσοστό 56%. Μήπως, πέρα από την ωραία γεύση και τις λίγες θερμίδες, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που γίνεται ανάρπαστος στην εποχή του wellness; Και, αφού παρασκευάζεται από αλκοολική ζύμωση μήλων, άραγε ισχύει και στην περίπτωσή του ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;
Πριν κατηγορηθώ για το σαχλό ευφυολόγημα, να πω προς υπεράσπισή μου ότι το έχουν στους τίτλους και τις περιγραφές τους άπειρα επιστημονικά άρθρα για το φρούτο και τον χυμό του, και το βρήκα σε δελτίο του 2006 από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μηλίτη. Η τελευταία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια. Τα θρεπτικά συστατικά των μήλων, όμως, που αποτέλεσαν και εφαλτήριο για τους ερευνητές, παραμένουν αδιαμφισβήτητα.
Ας δούμε τι μπορεί να ισχύει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν διατροφολόγοι στην Telegraph για τα καλά και τα κακά που έχει να σου προσφέρει ένα ποτήρι μηλίτη.
Τα ωφέλιμα συστατικά του μήλου
Σε αντίθεση με την μπίρα, που προέρχεται από δημητριακά, ο μηλίτης ξεκινά την πορεία του από ολόκληρα μήλα, ένα φρούτο πλούσιο σε συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες, ανάμεσά τους βιταμίνη C, Ε, και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Η προαναφερθείσα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης είχε ως βάση της δεδομένα για ποικιλίες μήλων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του αγγλικού μηλίτη, τα οποία επιβεβαίωναν υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων που προστατεύουν έναντι σοβαρών ασθενειών, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
«Ορισμένοι τύποι μηλίτη που παρασκευάζονται από φρέσκα μήλα ενδεχομένως εξασφαλίζουν κάποια οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες», εξηγεί ο διατροφολόγος Sam Rice. «Πρόκειται για φυτικές ενώσεις με προστατευτικές ιδιότητες έναντι της κυτταρικής βλάβης και της φλεγμονής, που μειώνουν δυνητικά τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών».
Ο Mark Gilbert, διατροφολόγος με ειδίκευση στον μεταβολισμό, εστιάζει στην κερκετίνη, που «αποδεδειγμένα μειώνει τη φλεγμονή και ωφελεί την υγεία της καρδιάς», καθώς και το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ, που φαίνεται πως φρενάρουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό και προφυλάσσουν από τις επιπτώσεις της ζάχαρης, περιορίζοντας τις βλάβες που προκαλεί η περίσσεια γλυκόζης στις πρωτεΐνες.
Ωστόσο, κατά τη μετατροπή του χυμού μήλου σε μηλίτη χάνεται μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας του φρούτου. Σύμφωνα με μελέτη που επικαλέστηκε η Bini Suresh, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Ένωσης και επικεφαλής στο Τμήμα Διαιτολογίας της Κλινικής Cleveland του Λονδίνου, πέρα από ίχνη βιταμινών χάνεται και το 50% περίπου από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά των μήλων. Ωστόσο, ενώσεις όπως η κερκετίνη, οι κατεχίνες και τα οξέα χλωρογενικό και καφεϊκό παραμένουν σε μικρότερες συγκεντρώσεις.
Όταν μεσολαβήσουν και άλλες διαδικασίες της μαζικής παραγωγής, όπως η διήθηση και η παστερίωση, θα μείνει ένα ποτό με μέτρια διατροφική αξία συγκριτικά με τα φρέσκα μήλα ή ακόμα και τον ωμό χυμό τους.
Πρόσθετα σάκχαρα και αλκοόλ
Πολλοί μηλίτες του εμπορίου περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα για πιο έντονη γεύση, μαζί με περισσότερες θερμίδες και αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και τερηδόνα. Οι μηλίτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι η πιο φιλική εκδοχή, ενώ κάποιοι παραγωγοί προσφέρουν λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές, που υστερούν όμως σε γεύση και αλκοόλ.
Σε σχέση με το τελευταίο, ο Rice σχολιάζει: «Για να είμαστε σαφείς, το αλκοόλ είναι τοξίνη, και κανένα ποτό που το περιέχει δεν μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την υγεία». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις επιβεβαιωμένες καρκινογόνες ουσίες (Ομάδα 1), ενώ πέρα από τις γνωστές βλάβες σε ήπαρ και καρδιά, συνδέεται και με αυξημένο οξειδωτικό στρες.
Τελικά, κερδίζει κάπου ο μηλίτης;
Σε σχέση με άλλα αλκοολούχα, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. «Δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για να πούμε αν ο μηλίτης είναι πιο υγιεινός από την μπίρα ή το κρασί», λέει ο Gilbert, αν και παραδέχεται ότι τα ποτά με βάση τα φρούτα ίσως έχουν μικρό προβάδισμα έναντι εκείνων με βάση τα δημητριακά.