iStock

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Μια δημοφιλής διατροφή, που θεωρείται κλειδί για τη μακροζωία, μπορεί να γίνει ασπίδα των δοντιών και των ούλων.

Η αγάπη της επιστημονικής κοινότητας για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της για την υγεία, και η αποθέωσή της ως το «μυστικό» πίσω από τη μακροζωία, είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγαν ότι αποτελεί και μια διατροφική επιλογή για γερά δόντια και ούλα;

Ερευνητές από το King’s College London διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, φροντίζοντας να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο, έχουν καλύτερη στοματική υγεία και σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας, επόμενο στάδιο της ουλίτιδας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια δοντιών. Και μάλλον θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, με δεδομένο τον πρωταθλητισμό της χώρας μας σε χαλασμένα δόντια.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι στοιχεία που ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2024 η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία:

  • Το 8% των Ελλήνων και Ελληνίδων δεν είχαν επισκεφθεί τον/την οδοντίατρο τον τελευταίο χρόνο (μόνο ένα 24% είχε επισκεφθεί τον/την οδοντίατρο 1-2 φορές μέσα στο έτος).
  • 1 στους 2 νέους (46,8%) χρειάστηκε οδοντίατρο.
  • Το 32% από αυτούς δεν επισκέφθηκε τον/την οδοντίατρο και ο λόγος για τους 9 στους 10 ήταν πως δεν είχαν τα χρήματα.
  • Το 10,6% του πληθυσμού δήλωσε ότι η στοματική υγεία κοστίζει ακριβά.

Τι να τρως για να μην πάθεις περιοδοντίτιδα;
iStock

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Periodontology, ανέλυσε τα δεδομένα 195 ενήλικων ασθενών που υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικές εξετάσεις και αιματολογικές αναλύσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μετά την αξιολόγηση παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα και, συγκεκριμένα, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που παράγεται από το συκώτι όταν υπάρχει φλεγμονή, και ιντερλευκίνης 6 (IL-6), μιας κυτοκίνης που συμμετέχει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και της οξείας φλεγμονώδους αντίδρασης. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν συχνά κόκκινο κρέας παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα των παραπάνω φλεγμονωδών δεικτών και πιο σοβαρές μορφές ουλίτιδας.

Τι να τρως για να μην πάθεις περιοδοντίτιδα;
iStock

Η φλεγμονή στο στόμα και στο σώμα

«Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της περιοδοντίτιδας, τη διατροφή και τη φλεγμονή», εξήγησε ο Δρ. Giuseppe Mainas, ερευνητής στο Τμήμα Κλινικής Οδοντιατρικής του King’s College. Τόνισε πως η στοματική υγεία δεν πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τη συνολική υγεία, καθώς «η αντιμετώπιση των παθήσεων των ούλων χρειάζεται μια πιο ολιστική προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη και τη διατροφή του ασθενούς».

Όπως και στην Ελλάδα, η περιοδοντίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις στη Βρετανία, με σχεδόν έναν στους δύο ενήλικες (45%) να έχει κάποιον βαθμό φλεγμονής στα ούλα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, πόνο, υποχώρηση των ούλων και απώλεια δοντιών, καθώς και βλάβες στα οστά της γνάθου.

περιοδοντίτιδα
iStock

Επιπλέον, πλήθος ερευνών έχει συνδέσει τη χρόνια φλεγμονή των ούλων με καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο, ακόμη και πρόωρους τοκετούς. (Χώρια την κακοσμία του στόματος. Λέγεται ότι η Vivien Leigh υπέφερε κάθε φορά που έπρεπε να φιλήσει τον Clark Gable στα γυρίσματα του Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Βιογράφοι του ακαταμάχητου γόη του Χόλυγουντ αναφέρουν ότι η περιοδοντίτιδα, πέρα από κακή αναπνοή, τον οδήγησε μέχρι τη χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, όταν η βακτηριακή λοίμωξη πέρασε από τα δόντια στο πεπτικό σύστημα).

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΣΗΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΡΟΗ ΣΑΛΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.

Τα ωφέλιμα συστατικά της μεσογειακής διατροφής

Ο καθηγητής Luigi Nibali, ειδικός στην περιοδοντολογία και επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι μια ισορροπημένη, φυτική κατά βάση διατροφή, βοηθά στη διατήρηση υγιών ούλων. «Οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να υποστηρίζουν τη μικροβιακή ισορροπία του στόματος».

Ακόμα και η διαδικασία της μάσησης λαχανικών, ιδίως πράσινων φυλλωδών και σταυρανθών όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, βοηθά στη ροή του σάλιου μέσα στο στόμα, επιτρέποντάς του να καθαρίσει φυσικά τα δόντια και να μειώσει τα βακτήρια που ευθύνονται για την πλάκα.

Αν και, κατά τους ερευνητές, θα χρειαστούν μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και τους μηχανισμούς, το μήνυμα της έρευνας δύσκολα ανατρέπεται: περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και ζάχαρη οδηγούν σε χειρότερη στοματική και συνολική υγεία και παθήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.