iStock

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ

Τα πρώιμα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι ήπια και συχνά παραβλέπονται, οδηγώντας τον ασθενή στον οδοντίατρο όταν είναι ήδη αργά.

Ξεκίνησε με μία ελαφρά γεύση αίματος στο στόμα του κάθε πρωί που ξυπνούσε. Έπειτα βούρτσιζε τα δόντια του και τα ούλα του μάτωναν σχετικά εύκολα. Όσο περνούσε ο καιρός το πρόβλημα επιδεινωνόταν. Κατάλαβε ότι έπρεπε να πάει άμεσα στον οδοντίατρο όταν μια μέρα με φίλησε δυνατά στο μάγουλο και το στόμα του γέμισε αίμα. Ο οδοντίατρος έστειλε τον άντρα μου απευθείας σε περιοδοντολόγο που επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν: Περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που ξεκινά με τη φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από τα δόντια και απαιτεί άμεσα θεραπεία αν ο ασθενής δεν θέλει να χάσει τα δόντια του. Το χειρότερο; Η κατάσταση αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη συνολική υγεία: Άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες και κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Ευτυχώς, σε αντίθεση με την ελλιπή φροντίδα που πρόσφερε στα δόντια του μέχρι τότε, εκείνο ήταν το καθοριστικό σημείο για να αλλάξει μυαλά: Πλέον δεν περνά μέρα χωρίς να τα βουρτσίσει δύο φορές και να τα ξεπλύνει έπειτα με στοματικό διάλυμα, με τη σειρά Colgate PerioGard να έχει γίνει η καλύτερη σύμμαχός του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας
iStock

Γιατί εμφανίζει κανείς περιοδοντίτιδα

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η περιοδοντίτιδα είναι μία συχνή πάθηση, ειδικά στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται κυρίως στην κακή υγιεινή των δοντιών, όταν δηλαδή δεν τα βουρτσίζεις και δεν κάνεις νήμα καθημερινά. Τα βακτήρια τότε προσκολλώνται στην πλάκα και στις επιφάνειες των δοντιών και, όταν δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά, ταξιδεύουν κάτω από τη γραμμή των ούλων, εκεί όπου η οδοντόβουρτσα και το νήμα δεν φτάνουν. Σταδιακά, τα επιβλαβή βακτήρια διαβρώνουν τους ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια και οδηγούν σε μόλυνση, απώλεια οστού και απώλεια δοντιών.

Ωστόσο είναι και σε μεγάλο βαθμό κληρονομική: Αν οι γονείς ή οι παππούδες σου έχουν ιστορικό με ασθένειες των ούλων, έχεις αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις κι εσύ.

Αν, μάλιστα, καπνίζεις επιβαρύνεις την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας

Τα πρώιμα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι ήπια και συχνά παραβλέπονται:

  • Τα ούλα γίνονται πιο κόκκινα από το συνηθισμένο
  • Πρήζονται
  • Αιμορραγούν εύκολα
  • Ερεθίζονται
  • Η αναπνοή αρχίζει να γίνεται πιο δύσοσμη από το σύνηθες.

Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά συμπτώματα ουλίτιδας, μία πρώιμη μορφή της ασθένειας των ούλων που αναστρέφεται εύκολα με σωστή στοματική υγιεινή και επαγγελματικό καθαρισμό από οδοντίατρο.

Όσο, όμως, η φλεγμονή εξελίσσεται τα συμπτώματα γίνονται πλέον εμφανή και επίπονα και τότε μιλάμε για περιοδοντίτιδα:

  • Πύον συγκεντρώνεται γύρω από τη γραμμή των ούλων
  • Τα ούλα υποχωρούν και απομακρύνονται από τα δόντια
  • Υπάρχει πόνος κατά το μάσημα
  • Εμφανίζονται κενά ανάμεσα στα δόντια
  • Τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και σταδιακά να πέφτουν

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας
iStock

Πώς θα προλάβεις τις παθήσεις των ούλων

Ο τρόπος για να προλάβεις την περιοδοντίτιδα είναι απλός: Τα επιβλαβή βακτήρια δεν πρέπει να παραμένουν στην οδοντική πλάκα. Και καθώς τα βακτήρια τρέφονται και αναπτύσσονται με υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται μέσα και γύρω από τη γραμμή των ούλων και ανάμεσα στα δόντια, τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται συστηματικά.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να περιμένεις να εμφανίσεις τα παραπάνω συμπτώματα για να ξεκινήσεις να φροντίζεις τα δόντια σου σωστά, βουρτσίζοντάς τα δύο φορές την ημέρα με μία αντιβακτηριακή οδοντόκρεμα, όπως η PerioGard, που καταπολεμά βακτήρια, τα οποία αποτελούν την αιτία της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μάλιστα, μπορείς να χρησιμοποιείς και τη μαλακή οδοντόβουρτσα PerioGard που δεν ερεθίζει τα ούλα, όπως μία μέτρια ή σκληρή. Την οδοντόβουρτσά σου θα πρέπει να αλλάζει κάθε 3 με 4 μήνες.

Το οδοντικό νήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό έπειτα από το κανονικό σου γεύμα, ενώ στη συνέχεια ο ιδανικός τρόπος να ολοκληρώσεις είναι οι πλύσεις με το στοματικό διάλυμα PerioGard που σκοτώνει τα βακτήρια που μπορεί να προσκολλήθουν στα δόντια και τα ούλα και απομακρύνει κάθε υπόλειμμα φαγητού ή πλάκας που παραλήφθηκε με το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος.

Να σου πω και ένα ακόμα tip; Αν τα ούλα σου είναι πρησμένα ή κόκκινα, δοκίμασε να τα ξεπλένεις με αλατόνερο δύο φορές την εβδομάδα! Αυτό ενισχύσει τη φυσική τους ίαση (και αποτελεί την πιο οικονομική μέθοδο πρόληψης).

Εξυπακούεται πως αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον οδοντίατρό σου, καθώς όσο πιο νωρίς προλάβεις την περιοδοντίτιδα τόσο πιο εύκολα θα την αντιμετωπίσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.