iStock

ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΝΟΣΗΜΑ

Η κακή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή μας. Η τελευταία συσχέτιση αφορά βακτήριο της περιοδοντίτιδας και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δεν θα ήταν ωραία να αποτρέπουμε εξάρσεις με κάποιο είδος στοματικού διαλύματος;

Mέχρι τώρα είχε διαπιστωθεί πως η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να διαλύσει την υγεία μας. Ακόμα και να μας σκοτώσει. Όχι απευθείας. Με τη συμβολή της σε σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη ζωή μας. Για παράδειγμα, η ουλίτιδα που αφήνουμε να εξελίσσεται μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις που ενδέχεται να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες. Έτσι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Σημείωσε, σε παρακαλώ, ότι η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Συνθήκες που μπορεί επίσης, να απειλήσουν τη ζωή μας.

Πώς γίνονται εχθροί μας τα δόντια μας

  • Φθορά των δοντιών: Όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας –δύο φορές την ημέρα– και δεν χρησιμοποιούμε νήμα για να απομακρύνουμε υπολείμματα που μένουν μεταξύ των δοντιών, συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια. Τα βακτήρια που έχει η πλάκα παράγουν οξύ που επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα.
  • Ασθένεια των ούλων: Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί από τα δόντια, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων. Η ουλίτιδα είναι μια μόλυνση των ούλων που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, πρήξιμο και ερυθρότητα.

περιοδοντίτιδα
Freepik

  • Καρδιοπάθειες: Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και των καρδιακών παθήσεων. Τα βακτήρια που προκαλούν νόσο των ούλων μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
  • Περιοδοντίτιδα: Αν αφήσουμε την ουλίτιδα χωρίς θεραπεία, παθαίνουμε περιοδοντίτιδα. Δηλαδή, σοβαρή λοίμωξη των ούλων, που καταστρέφει το μαλακό ιστό και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Τα βακτήρια της πλάκας συσσωρεύονται στα δόντια και προκαλούν φλεγμονή στα ούλα. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θυλάκων μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Έτσι, τα βακτήρια βρίσκουν χώρο να συσσωρευτούν και να βλάψουν περαιτέρω τα ούλα και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Εάν αφήσουμε την περιοδοντίτιδα χωρίς θεραπεία, μπορεί να χάσουμε δόντια ή ακόμα και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας, πιθανώς απειλητικά για τη ζωή. Μελέτες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία. Τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να εισέλθουν μέσω της εισπνοής στους πνεύμονες, προκαλώντας μόλυνση.

Τα βακτήρια της περιοδοντίτιδας συνδέθηκαν με το χρόνιο πόνο

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 αναφέρει πως η φροντίδα των δοντιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις.

Οι επιστήμονες που την έκαναν βρήκαν ίχνη βακτηρίων που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα σε δείγματα που συλλέχθηκαν από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έτσι, ερεύνησαν περαιτέρω και επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ των ασθενειών. Είδαν ότι τα μικρόβια που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο των ούλων άλλαζαν σταθερά πριν από τις εξάρσεις της αρθρίτιδας.

περιοδοντίτιδα
Pexels

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της εργασίας, «η ανίχνευση αυτής της σύνδεσης μεταξύ των δύο παθήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει την επένδυση των αρθρώσεων και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα μάτια. Ένα από τα πράγματα που προέκυψαν είναι το πόσο ωραία θα ήταν αν μπορούσαμε να συνταγογραφήσουμε κάποιο είδος στοματικού διαλύματος για να αποτρέψουμε τις εξάρσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Η ανακάλυψη σημαντικών πληροφοριών στις μικροβιακές υπογραφές στα υπολείμματα ανθρώπινων δειγμάτων ενέπνευσε τους ερευνητές να ακολουθήσουν ίδια προσέγγιση για άλλες ασθένειες. Όπως ο καρκίνος.

«Η ελπίδα είναι ότι, εάν βρούμε κάποιες ενδιαφέρουσες μικροβιακές ή ιογενείς υπογραφές που σχετίζονται με τον καρκίνο, μπορούμε στη συνέχεια να εντοπίσουμε παραγωγικές πειραματικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε. Για παράδειγμα, εάν η ύπαρξη ενός όγκου δημιουργεί αυτή την εστία συγκεκριμένων μικροβίων που αναγνωρίζουμε, τότε μπορούμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση ως μέσο για τη διάγνωση του καρκίνου νωρίτερα ή με λιγότερο επεμβατικό ή δαπανηρό τρόπο».

Η ολοκληρωμένη σειρά PerioGard βοηθά στην αντιμετώπιση της αιτίας ερεθισμού και αιμορραγίας των ούλων, καταπολεμώντας τη βακτηριακή πλάκα 12 φορές πιο αποτελεσματικά*. 

*σε σχέση με μια κοινή φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από 6 μήνες συνεχούς χρήσης

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.