iStock

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Νέα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η υγεία των δοντιών μας μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υγιεινή των δοντιών είναι κάτι το οποίο φροντίζουμε όχι μόνο για να έχουμε γερά δόντια αλλά και για να προφυλάξουμε γενικά την υγεία μας. Αντίστροφα, κάποια θέματα υγείας έχουν αντίκτυπο και στα δόντια μας. Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν 14 ιατρικές συνθήκες που είναι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα δόντια μας.

Για παράδειγμα, άτομα με κακή στοματική υγιεινή τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εικάζεται ότι τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα και την ουλίτιδα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη σε αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου με νεφρική νόσο είναι εξασθενημένο, γίνεται πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις που προκαλούνται από σοβαρή ουλίτιδα.

Πριν από μία μεταμόσχευση οργάνου, οι γιατροί διασφαλίζουν πως οι ασθενείς δεν πάσχουν από λοιμώξεις ή οδοντικά προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται, καθώς θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω τη διαδικασία.

Η οδοντιατρική θεραπεία είναι επίσης σημαντική για ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνους κεφαλής και τραχήλου. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει στοματικά έλκη, να βλάψει τους σιελογόνους αδένες του ασθενούς και να προκαλέσει ξηροστομία. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν απώλεια γεύσης, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκαμψία της γνάθου και απώλεια ιστού και οστού στη γνάθο.

δόντια
iStock

Αν έχεις διαβήτη και δεν τον έχεις υπό έλεγχο, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσεις μόλυνση των ούλων και των οστών που συγκρατούν τα δόντια (βλ. περιοδοντική νόσος). Ο διαβήτης αυξάνει επίσης το επίπεδο του σακχάρου στο σάλιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί επώδυνες λευκές κηλίδες στο στόμα.

Ερευνητές πιστεύουν πως τα βακτήρια που ευθύνονται για τη φλεγμονή των οδοντικών παθήσεων μπορούν να προκαλέσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπροσθέτως, ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη γνάθο και να δυσκολέψουν τα άτομα με αρθρίτιδα να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν νήμα.

Δόντια και εγκέφαλος

Νέα μελέτη δείχνει ότι η καλή στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου μας. Αυτό ειπώθηκε σε παρουσίαση που έγινε στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικών Επεισοδίων της American Stroke Association.

Αναλύθηκε η πιθανή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου σε 40.000 ενήλικες/εγγεγραμμένους στη Biobank της Μεγάλης Βρετανίας, μεταξύ του 2014 και του 2021. Σε αυτό το διάστημα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για 105 γενετικές παραλλαγές, που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν τους ανθρώπους να έχουν τερηδόνα, ανάγκη για τεχνητή οδοντοστοιχία και απώλειες δοντιών αργότερα στη ζωή τους.

Κατόπιν, εξετάστηκε αν υπάρχουν σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου, όπως βλάβη στη δομή και τη λευκή ουσία (βλ. μεγάλο δίκτυο νευρικών ινών που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στα προκαταρκτικά ευρήματά του, ότι τα άτομα που ήταν γενετικά επιρρεπή σε τερηδόνα, απώλειες δοντιών ή χρειάζονταν οδοντοστοιχίες είχαν μεγαλύτερη ζημιά από ένα ελαφρύ εγκεφαλικό – που δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα. Οι μαγνητικές έδειξαν πως υπήρχε 24% ορατή αύξηση στην έκταση της βλάβης της λευκής ουσίας.

Εκείνοι με γενετικά κακή στοματική υγεία γενικά είχαν επίσης αυξημένη βλάβη στη δομή του εγκεφάλου, που χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή κατά 43% στη δομική βλάβη ορατή στις μαγνητικές τομογραφίες.

Ένας ελεγχόμενος παράγοντας κινδύνου

Ο Cyprien Rivier, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα νευρολογίας του Yale School of Medicine και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είπε πως «η μελέτη της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή αφενός η κακή προκύπτει συχνά, αφετέρου πρόκειται για εύκολα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου. Ο καθένας μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη στοματική του υγεία με ελάχιστο χρόνο και επένδυση χρημάτων. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να προκαλέσει φθορά στην υγεία του εγκεφάλου, επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Όπως κάθε άλλη επιστημονική μελέτη, έτσι κι αυτή ολοκληρώθηκε με τη σημείωση για ανάγκη για συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων. Ιδανικά, μέσω κλινικών δοκιμών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.