iStock

ΠΟΙΟΣ ΚΑΦΕΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ;

Καφές φίλτρου ή εσπρέσο; Ποιος από τους δύο τύπους καφέ έχει περισσότερη καφεΐνη και αντιοξειδωτικά και ποιον να προτιμάς γενικά;

Αν είσαι λάτρης του καφέ, το πιθανότερο είναι ότι απολαμβάνεις περισσότερους από έναν καθημερινά, ενώ με κάθε ευκαιρία αναζητάς αυτόν που θα σε καλύψει τόσο ποιοτικά όσο και από άποψη καφεΐνης και αντιοξειδωτικών. Εξάλλου, είναι γνωστό πως ο καφές, πέραν του ότι μας ξυπνά με τον πιο γευστικό τρόπο, είναι και ωφέλιμος για την καρδιά, εφόσον καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα.

Ποιον καφέ, όμως, έχει νόημα να προτιμάμε; Ποιος έχει περισσότερα να μας προσφέρει από άποψη αντιοξειδωτικών; Ο φίλτρου ή ο εσπρέσο; Οι ειδικοί τα «έβαλαν κάτω» και… έχουμε νικητή.

Καταρχάς, τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς από βλαβερά μόρια (ελεύθερες ρίζες). Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, υποστηρίζοντας έτσι την υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως το χλωρογενικό οξύ, μια πολυφαινόλη που βρίσκεται άφθονη ειδικά στον καφέ και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ενώ μειώνει και τη φλεγμονή.

Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ.

Το χλωρογενικό οξύ έχει συσχετιστεί με εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και με καλύτερο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Επίσης, μπορεί να προσφέρει οφέλη στη διαχείριση και την πρόληψη μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Πρόκειται, λοιπόν, για ουσίες που θέλουμε να λαμβάνουμε μέσω της καθημερινής διατροφής.

Φίλτρου vs εσπρέσο: Ποιος έχει περισσότερη καφεΐνη και αντιοξειδωτικά;
iStock

Σε τι διαφέρει ο καφές φίλτρου από τον εσπρέσο;

Η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο καφέδες είναι η μέθοδος παρασκευής τους:

Για την παρασκευή του καφέ φίλτρου χρειάζεται ζεστό νερό να περάσει αργά μέσα από ένα παχύ στρώμα καφέ που έχει αλεστεί σε μέτριο ή χοντρό πάχος. Αντίθετα, ο εσπρέσο έχει υποστεί πολύ λεπτή άλεση, ενώ για παρασκευαστεί χρειάζεται να διοχετευτεί από μέσα του νερό σε πολύ υψηλή πίεση (περίπου 9 bar).

Ο ΕΣΠΡΕΣΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΦΙΛΤΡΟΥ.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται διαφορετική μηχανή παρασκευής. Έτσι, αλλάζει και ο χρόνος εκχύλισης: Για τον φίλτρου απαιτούνται 2-5 λεπτά, ενώ ο εσπρέσο (εξ ου και η ονομασία του) είναι έτοιμος σε περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Ανάμεσα στους δύο υπάρχει, βέβαια, διαφορά και στη γεύση: Ο φίλτρου συνήθως έχει πιο «καθαρή» και λεπτή γεύση, καθώς και πιο «ελαφρύ» σώμα, ενώ ο εσπρέσο είναι πολύ συμπυκνωμένος και έντονος, με πιο «πυκνό» σώμα και κρεμώδη υφή στο πάνω μέρος. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο φίλτρου έχει πολύ περισσότερο νερό ανά γραμμάριο καφέ, οπότε ο εσπρέσο είναι πιο συμπυκνωμένος.

Φίλτρου vs εσπρέσο: Ποιος έχει περισσότερη καφεΐνη και αντιοξειδωτικά;
iStock

Το διατροφικό προφίλ του κάθε καφέ

  • Καφεΐνη: Ανά ml ο εσπρέσο έχει 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης από τον καφέ φίλτρου. Ωστόσο, επειδή το φλιτζάνι του καφέ φίλτρου είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι πιθανό η καφεΐνη που τελικά καταναλώνουμε, είτε επιλέξουμε τον έναν είτε τον άλλον, να είναι ίδια.
  • Αντιοξειδωτικά: Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται από το καβούρδισμα και τη μέθοδο προετοιμασίας. Σε γενικότερο πλαίσιο ο καφές με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι ο πράσινος καφές, δηλαδή οι άψητοι κόκκοι ή αυτοί που έχουν καβουρδιστοί ελαφρά. Επιπλέον, ο τύπος Arabica θεωρείται υψηλότερος σε αντιοξειδωτικά από τον Robusta, ενώ αν έχετε τη δυνατότητα επιλέξτε οργανικό καφέ, για να αποφεύγετε τα φυτοφάρμακα που μπορεί να υπάρχουν στις συμβατικές καλλιέργειες.
  • Πολυφαινόλες: Αναφορικά με τα πολυφαινόλες, ο εσπρέσο περιέχει διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με τον καφέ φίλτρου.
  • Θερμίδες: Αν και είναι αμελητέες, ο φίλτρου έχει τις μισές σχεδόν από τον εσπρέσο, δηλαδή μία θερμίδα ανά 30 ml. Φυσικά, προσθέτοντας γάλα ή ζάχαρη το διατροφικό προφίλ και των δύο αλλάζει, ενώ μειώνεται σημαντικά η αντιοξειδωτική τους δράση.

Φίλτρου vs εσπρέσο: Ποιος έχει περισσότερη καφεΐνη και αντιοξειδωτικά;
iStock

Φίλτρου vs εσπρέσο: Έχουμε νικητή;

Αν συγκρίνουμε ίδια ποσότητα των δύο καφέδων, θα διαπιστώσουμε ότι ο εσπρέσο περιέχει και περισσότερη καφεΐνη και περισσότερα αντιοξειδωτικά, επομένως ίσως είναι πιο αποτελεσματικός στο να εξουδετερώνει τα επιβλαβή, ασταθή μόρια. Επίσης, όπως είπαμε, περιέχει τις διπλάσιες πολυφαινόλες.

ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ, Η ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας μόνος εσπρέσο είναι 25-40 ml, ενώ ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου είναι 150 ml, συνεπώς αν τους συγκρίνουμε σύμφωνα με τα φλιτζάνια τους ίσως τελικά να λαμβάνουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά και καφεΐνη από τον φίλτρου, ακριβώς επειδή πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Σημαίνει αυτό ότι θα μας ωφελήσει να πίνουμε περισσότερο καφέ; Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν με ασφάλεια να καταναλώσουν 400 mg καφεΐνης ανά ημέρα. Η ποσότητα αυτή δεν συνιστάται στις εγκύους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.