iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική. Μια ειδικός εξηγεί τους λόγους και σημειώνει όσα πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά και κατά τη διάρκεια.

Εγκυμοσύνη. Η λέξη αυτή μας φέρνει στο μυαλό έννοιες όπως προσοχή, χαλάρωση, καθιστική ζωή. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να συνεχίζει τη ζωή της, προσαρμόζοντας την καθημερινότητά της στις ανάγκες της εγκυμοσύνης της!

Η άσκηση μπορεί και πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μοναδικής περιόδου, πλην κάποιων πολύ ιδιαίτερων περιπτώσεων.

Πώς ωφελεί η άσκηση την εγκυμοσύνη

Έρευνες τονίζουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σε ωφελήσει, ακόμα και αν δεν γυμναζόσουν πριν. Είναι μια καλή ευκαιρία να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα ωφελήσει τόσο εσένα όσο και το μωρό σου.

Η άσκηση θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι, θα σε τονώσει μυϊκά προλαμβάνοντας ή αντιμετωπίζοντας πιθανά μυοσκελετικά προβλήματα, θα σου προσφέρει έναν πιο ποιοτικό ύπνο, θα έχεις καλύτερη φυσική κατάσταση, θα μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την αύξηση του βάρους σου. Από την άλλη, θα μειώσει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, τα οιδήματα, ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία, αλλά και μια πιθανή καισαρική τομή.

Πέρα από τα σωματικά οφέλη, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σου, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και να συμβάλει στη διαχείριση του άγχους.

Έχει, ακόμα, παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν καλύτερη εμπειρία τοκετού με μειωμένη διάρκεια και καλύτερη διαχείριση των συστολών, ενώ είναι ψυχολογικά πιο έτοιμες γι’ αυτή τη μέρα.

Γιατί είναι σημαντική η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη
iStock

Τι να κάνεις πριν ξεκινήσεις την άσκηση στην εγκυμοσύνη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε μορφή άσκησης την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι να πάρεις την έγκριση του γυναικολόγου σου.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρεις έναν εξειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής, που θα μπορεί να σε κατευθύνει με ασφάλεια, προκειμένου να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι μέχρι τη μέρα του τοκετού.

Θα πρέπει να επιλέξεις ένα πρόγραμμα άσκησης κατάλληλο για εγκύους (όπως π.χ. prenatal yoga, pilates, κολύμπι) που να σου ταιριάζει, ώστε να θες να γυμναστείς και να μην τα παρατήσεις με την πρώτη αφορμή (η εγκυμοσύνη από μόνη της μπορεί να σου δώσει πολλές). Ιδανικό, θα ήταν να συμμετέχεις σε ένα ομαδικό πρόγραμμα αποκλειστικά για εγκύους, όπου θα μπορείς να συζητήσεις και να ανταλλάξεις απόψεις για την νέα σου εμπειρία με τις υπόλοιπες ασκούμενες.

Άκου το σώμα σου

Το βασικό σημείο όταν ξεκινάς να γυμνάζεσαι είναι να μάθεις να ακούς το σώμα σου κι αυτό να σε καθοδηγεί. Να μάθεις τον τρόπο που πρέπει να ασκείσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και σε αρκετά σημεία διαφέρει από πριν. Όσο καλά κι αν νιώθεις, όσο και να μην έχει μεγαλώσει ακόμα η κοιλιά σου, όσο και να μην έχεις πόνους, κάποιες προσαρμογές είναι απαραίτητες, γιατί τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Γιατί είναι σημαντική η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη
iStock

Προειδοποιητικά σημάδια

Αν αισθανθείς οποιονδήποτε πόνο ή νιώσεις άβολα με κάποια άσκηση, πρέπει να ενημερώσεις αμέσως τον προπονητή σου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), αν παρουσιάσεις οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να σταματήσεις αμέσως την άσκηση:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Έντονο πόνο στο στήθος
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Πόνο ή πρήξιμο στη γάμπα
  • Τακτικές, επώδυνες συστολές της μήτρας

Η Ιωάννα Βαπορίδη είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, με εξειδίκευση στην άσκηση στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία και ιδρύτρια του aquabirth, pregnancy and family fitness place.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.