iStock

5 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Μήπως μετά από ένα ποτήρι κρασί ή μια μπουκιά ροκφόρ σάς πιάνει ημικρανία; Ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων της. Ποια είναι αυτά;

Μεγάλη μερίδα του κόσμου συγχέει την ημικρανία με τον απλό πονοκέφαλο (ήπιο ή εντονότερο), που εμφανίζεται συνήθως και στις δυο πλευρές του κεφαλιού και τις περισσότερες φορές είναι απόρροια σωματικής και πνευματικής καταπόνησης και άγχους.

Η ημικρανία, από την άλλη, εμφανίζεται στη μια πλευρά του κεφαλιού και είναι πονοκέφαλος εξαιρετικά μεγάλης έντασης με συνοδά συμπτώματα, όπως π.χ. ναυτία, εμετός, ευαισθησία στο φως ή/και ήχους. Είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες και μεγάλο ποσοστό των πασχόντων τείνουν να αναζητούν έως και ειδική φροντίδα μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων της.

 

Αρκετοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί πως επιτείνουν τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών ή επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ισχυρή συσχέτιση της διατροφής, αναφορικά με πιθανές δυσανεξίες σε τρόφιμα ή/και ανεπάρκεια βιταμινών ή άλλων θρεπτικών συστατικών.

5 τροφές (ή και ποτά) που θέλουν προσοχή αν ταλαιπωρούμαστε από ημικρανία

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 κατηγορίες τροφίμων που αναφέρεται συχνότερα ότι επιδρούν αρνητικά στις ημικρανίες.

1. Κόκκινο κρασί

Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε αλκοόλ σε συνδυασμό με την ουσία τυραμίνη που περιέχει διεγείρουν τις συσπάσεις των αγγείων του αίματος, οδηγώντας αυτομάτως σε έξαρση της ημικρανίας ή επιδείνωση των συμπτωμάτων της.

4 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν ημικρανία
Enis Yavuz/ unsplash

2. Ζάχαρη

Έχει παρατηρηθεί ισχυρή σύνδεση της κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφίμων με την αυξημένη ένταση των συμπτωμάτων ημικρανίας, κι αυτό γιατί η ζάχαρη έχει την ικανότητα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε εντονότερη κεφαλαλγία.

4 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κυριολεκτικά ημικρανία
iStock

3. Καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη, ουσία με δράση αγγειοσυσπαστική, ικανή να εντείνει την ημικρανία. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι προτιμότερο να στραφούμε σε επιλογές ντεκαφεϊνέ και σε ροφήματα που δεν περιέχουν την ουσία αυτή.

4 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν ημικρανία
matt hoffman/ unsplash

4. Ώριμα τυριά

Η γραβιέρα, το τσένταρ και το ροκφόρ είναι μια κατηγορία τροφίμων που έχουν υποστεί παρατεταμένη ζύμωση και ωρίμανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιέχουν υψηλά ποσοστά τυραμίνης, της ουσίας που αναφέραμε και παραπάνω.

4 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν ημικρανία
Αlexander Μaasch/ unsplash

5. Επεξεργασμένα κρέατα

Σε πάσχοντες από ημικρανία έχει ανιχνευθεί αδυναμία διάσπασης των νιτρικών ή/και νιτρωδών πρόσθετων, που περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση των ουσιών αυτών στον οργανισμό και η πρόκληση έντονης διαστολής των αγγείων της κυκλοφορίας του αίματος.

4 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν ημικρανία
edi libedinsky/ unsplash

Πλέον διακρίνουμε καθαρά το ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση της ημικρανίας ή στην ένταση των συμπτωμάτων της, καθώς και στην επακόλουθη υποχώρησή τους. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως πρόκειται για μια πολυπαραγοντική κατάσταση. Έτσι, ο ρόλος των επιλογών τροφίμων αφενός δεν είναι πλήρως ξεκάθαρος και αφετέρου έχει να κάνει με τον εκάστοτε οργανισμό.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

  • Κρατάμε ένα ημερολόγιο διατροφής μαζί με το ημερολόγιο κεφαλαλγίας, για να εντοπίσουμε τι καταναλώσαμε πριν από το επεισόδιο ημικρανίας.
  • Εάν πιστεύουμε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μας προκαλεί ημικρανία, μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωσή του για ένα μήνα, παρακολουθώντας τα συμπτώματά μας ώστε να δούμε αν βελτιώνονται.

Η Μαρία Δρίλλη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.