iStock

4 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΣΑΪ MATCHA

Είναι η τελευταία προσθήκη στον κόσμο των τσαγιών. Το Matcha Tea (τσάι μάτσα), όμως, πέρα από γεύση και άρωμα, έχει και οφέλη για την υγεία σου.

Από εξωτικό ρόφημα με κεντρικό ρόλο στις τελετές ιαπωνικού τσαγιού, βρίσκεται σήμερα σε καφετέριες όλου του κόσμου. Όμως, το τσάι Matcha (matcha tea) πέρα από το να… γράφει ωραία, λόγω χρώματος, σε φωτογραφίες για το Instagram, μπορεί να ενισχύσει και την υγεία σου. Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης των τσαγιών όπως οι Βρετανοί, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία και να το προσθέσεις στη διατροφική σου ρουτίνα.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη του κυρίως στην υψηλή συγκέντρωσή του σε πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Η Karolina Jakubczyk, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής και Μεταβολομικής στο Pomeranian Medical University στην Πολωνία, αναφέρει σε άρθρο ότι η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού.

Πώς ωφελεί το τσάι matcha την υγεία σου

1. Μπορεί να κρατήσει νέο τον εγκέφαλό σου

Το τσάι Matcha είναι γνωστό για την ιδιότητά του να προάγει την υγιή γήρανση, ειδικά του εγκεφάλου. Στοιχεία υποστηρίζουν την επίδρασή του στη μνήμη, στη γνωστική λειτουργία και στην εστίαση της προσοχής. Ωστόσο, οι γυναίκες φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένες στην περίπτωση αυτή σε σχέση με τους άντρες.

Μελέτη, για παράδειγμα, σε ηλικιωμένους Ιάπωνες που λάμβαναν καθημερινά, για δύο εβδομάδες, ένα ρόφημα είτε με matcha είτε με εικονικό φάρμακο, έδειξε ότι οι συμμετέχουσες της πρώτης ομάδας παρουσίασαν βελτίωση σε δύο δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ οι άντρες δεν εμφάνισαν παρόμοια αποτελέσματα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του.

2. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Οι πολυφαινόλες στο τσάι matcha επηρεάζουν θετικά και την υγεία του εντέρου. Ο Ron Hills, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας με ειδίκευση στην integrative nutrition, θεωρεί ότι η θετική αυτή δράση οφείλεται στις κατεχίνες (ανήκουν στις πολυφαινόλες), οι οποίες προσθέτουν υγιή βακτήρια στο έντερο και φαίνεται να βελτιώνουν τον μεταβολισμό. Όπως λέει, μετά από δύο εβδομάδες λήψης ενός φλιτζανιού τσάι matcha την ημέρα, συχνά αρχίζουν να παρατηρούνται αλλαγές στο μικροβίωμα.

τσάι matcha
iStock

3. Μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων

Οι ενώσεις που περιέχει το τσάι matcha είναι παρόμοιες με εκείνες του πράσινου τσαγιού, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι κατεχίνες σε αυτά τα δύο ροφήματα βοτάνων μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψουν τη φλεγμονή. Θα μπορούσαν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.

4. Περιορίζει το στρες

Ανάλυση του 2023 διαπίστωσε ότι το τσάι matcha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του στρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα L-θεανίνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με καλύτερη διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα στρες.

τσάι matcha
iStock

Τι χρειάζεται να προσέχεις

Η αντικατάσταση του καφέ ή των ενεργειακών ποτών με τσάι matcha είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποκομίσεις τα οφέλη της καφεΐνης, χωρίς την ένταση που σου προκαλεί η πρόσληψή της. «Η καφεΐνη στο matcha έχει διαφορετική επίδραση λόγω της παρουσίας L-θεανίνης, με αποτέλεσμα να διαρκεί περισσότερο η επίδραση αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο ήπια», λέει η Jakubczyk.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ρόφημα έχει υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης από άλλα τσάγια, γι' αυτό και ο Frank Hu, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δεν συνιστά την κατανάλωσή του από όσους έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη.

Επίσης, υψηλές συγκεντρώσεις φθορίου έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες τσάγια matcha, ενός στοιχείου που σε μεγάλες ποσότητες έχει συνδεθεί με πόνο στις αρθρώσεις, εύθραυστα οστά και διάρροια. Ωστόσο, αν καταναλώνεις ένα με δύο φλιτζάνια matcha την ημέρα, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Τέλος, η προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας μπορεί να μην επηρεάσει τα οφέλη του matcha, αλλά θα σε φορτώσει με θερμίδες που δεν χρειάζεσαι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.