iStock

ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Όχι ότι χρειαζόμασταν περισσότερους λόγους για να το λατρεύουμε, ωστόσο αυτό το φαγητό αποδείχθηκε ότι μπορεί να μας φτιάξει το κέφι όσο κανένα.

Στη δύσκολη καθημερινότητα που οι περισσότεροι βιώνουμε, είναι λογικό να αναζητάμε ευκαιρίες που θα μας γεμίσουν χαρά και θα τονώσουν τη διάθεσή μας. Τα καλά νέα είναι ότι τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν και δεν είναι δύσκολο να τις εκμεταλλευτούμε κατά τον ελεύθερο χρόνο μας: Η μουσική, για παράδειγμα, και η τέχνη μπορούν να κάνουν θαύματα. Τα κακά νέα είναι ότι πολλές άλλες είναι ανθυγιεινές ή παχαίνουν. Ακολουθώντας τον κανόνα «μέτρον άριστον», όμως, πάντα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη ενός… θαυματουργού φαγητού!

Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το «Behavior & Brain Lab» το ιταλικού Πανεπιστημίου Γλώσσας και Επικοινωνίας IULM, το φαγητό που βελτιώνει τη διάθεση περισσότερο από κάθε άλλο είναι τα ζυμαρικά!

Ζυμαρικά: Το φαγητό της χαράς

Χρησιμοποιώντας νευροεπιστημονικές μεθόδους και μεθόδους παρακολούθησης του εγκεφάλου παρεμφερείς με αυτές που εφαρμόζονται στους ανιχνευτές ψεύδους, οι ερευνητές εξέτασαν τις συναισθηματικές αντιδράσεις 40 εθελοντών ηλικίας 25-55 ετών χωρίς τροφικές αλλεργίες.

Η μελέτη αποκάλυψε πως όταν καταναλώνει κανείς ζυμαρικά πυροδοτείται μια ισχυρή και διαρκής θετική συναισθηματική-νοητική κατάσταση, εφάμιλλη ή και ανώτερη από την αίσθηση χαράς που προκαλείται όταν απολαμβάνει κανείς αγαπημένες δραστηριότητες, όπως να ακούει μουσική ή να παρακολουθεί αθλητικούς αγώνες.

Αυτό το φαγητό βελτιώνει άμεσα τη διάθεση
iStock

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Vincenzo Russo, σχολίασε ότι τα ζυμαρικά και η χαρά μοιάζουν έννοιες αχώριστες, καθώς η πράξη και μόνο της κατανάλωσης και απόλαυσης ζυμαρικών μπορεί να ξυπνήσει τις πιο θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

Αναλύοντας τις καταναλωτικές συνήθειες, η μελέτη βρήκε ότι τα άτομα συνδέουν την κατανάλωση ζυμαρικών με τη χαρά, τις οικογενειακές στιγμές και τη φιλία. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι τα ζυμαρικά είναι ένα comfort food. Και όταν ρωτήθηκαν τι αισθήματα συσχετίζουν με τα ζυμαρικά, η άμεση απάντηση των περισσότερων ήταν «ευτυχία».

Συγκεκριμένα, το 76% των υποψηφίων επιβεβαίωσε πως όταν τρώει ζυμαρικά νιώθει ιδιαίτερη χαρά.

Αυτό το φαγητό βελτιώνει άμεσα τη διάθεση
Pexels / Lisa Fotios

Ουδέν κακόν…

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη βαθιά συναισθηματική σύνδεση που έχουν οι άνθρωποι με τα ζυμαρικά και εξηγούν το λόγο που είναι τόσο δημοφιλή. Πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι, όμως, υπάρχει και η επιστημονική επικύρωση της θετικής επίδρασής τους στη διάθεση, η οποία σχετίζεται με την τρυπτοφάνη και τη βιταμίνη Β που περιέχονται σε αυτά.

Είναι οι υδατάνθρακες στα ζυμαρικά, και δη οι σύνθετοι, που ενεργοποιούν τις ενδορφίνες, εξασφαλίζοντας την επαρκή πρόσληψη τρυπτοφάνης για ρύθμιση της διάθεσης, αλλά και βιταμίνης Β για μυϊκή χαλάρωση και παραγωγή σεροτονίνης.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν: Αν πρόκειται να καταναλώσεις υδατάνθρακες, φρόντισε, τουλάχιστον να το ευχαριστηθείς!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.