Eurokinissi / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ SUPERFOOD ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ

Για να βρούμε αυτό το superfood δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ούτε να ψάξουμε πολύ. Αρκεί μια βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας, καθώς είναι μάλιστα άκρως ελληνικό.

Τα άγρια χόρτα αφθονούν στην ελληνική γη και είναι η υπερτροφή που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά, ωμά ή βραστά, σε σαλάτες, σε πίτες, ακόμα και σε σάντουιτς. Είναι εκ φύσεως χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, υποχρεωτικά εποχικά, και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Από ορισμένους ειδικούς θεωρούνται ως και ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας, ενώ η αξία τους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρχίζουμε να τα βρίσκουμε όλο και συχνότερα σε κουζίνες υψηλής γαστρονομίας.

Ο Philip B. Stark, καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, διεξήγαγε μια μεγάλη συγκριτική έρευνα βρώσιμων χόρτων, άγριων και καλλιεργημένων, διαπιστώνοντας πως τα άγρια χόρτα υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό σε διατροφική αξία.

Το βασικό διατροφικό τους πλεονέκτημα είναι πως είναι εξαιρετικά καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις. Είναι μια «βόμβα» βιταμινών, μετάλλων και ανόργανων συστατικών – ασβέστιο, βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές και διαιτητικές ίνες, και λόγω αυτών είναι ιδιαιτέρως χορταστικά.

χόρτα
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως αυτός ο μοναδικός συνδυασμός ωφέλιμων συστατικών μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής μας πίεσης, και ενισχύει τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ποια είναι τα άγρια χόρτα που μπορούμε να βρούμε

Υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη βρώσιμων άγριων χόρτων που έχουν προσδιοριστεί στην Ελλάδα. Άλλα είναι πιο γλυκά και άλλα πιο πικρά στη γεύση.

Καλύτερα τα καταναλώνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, καθώς έτσι αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών τους. Μπορούμε να πιούμε και τον ζωμό τους ως ρόφημα ή να τον χρησιμοποιήσουμε στις σούπες και τα μαγειρευτά μας.

Τα πλέον γνωστά είναι ίσως τα ραδίκια, των οποίων τα φύλλα μπορούμε να καταναλώσουμε σε σαλάτες και τις ρίζες βραστές. Η γεύση τους είναι προς το πικρό. Και το σταμναγκάθι είναι ένα από τα πιο πικρά χόρτα, κάτι που αποτελεί επίσης δείκτη αντιοξειδωτικής αξίας (όσο πιο πικρά, τόσο περισσότερο αντιοξειδωτικά).

Τα σπαράγγια μπορούμε να τα καταναλώσουμε και ωμά και βραστά, ενώ βραστά μπορούμε να καταναλώσουμε τους ζωχούς, τη μολόχα και την τσουκνίδα. Τα σέσκουλα, που έχουν πιο γλυκιά γεύση, τα απολαμβάνουμε και με τους δύο τρόπους, όπως και τον μάραθο (ή φινόκιο).

Θυμάσαι τις παλιότερες γενιές που μάζευαν άγρια χόρτα από τους αγρούς χωρίς να έχουν ακούσει ποτέ για superfoods; Να που για άλλη μια φορά η παράδοση έκρυβε μέσα της σοφία!

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.