iStock

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Μέσα σε ένα χάος πληροφοριών για το ποιες τροφές είναι θαυματουργές για την υγεία μας, το να κρατήσεις στο μυαλό σου λίγους αλλά καλούς συνδυασμούς τροφών που προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη είναι μάλλον η πιο έξυπνη κίνηση. Μια γιατρός-βιοπαθολόγος σε βοηθάει.

Από την εποχή που διάβαζα ένα βιβλίο της Mayo Clinic με διατροφικές οδηγίες για την αρθρίτιδα, αλλά δεν ακολουθούσα ούτε μία, έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Πλέον, η συμβολή της διατροφής στη διαχείριση των αυτοάνοσων έχει εξακριβωθεί. Μπορεί να μην είναι πανάκεια, μπορεί να μην πιάνει σε όλους το ίδιο μοντέλο διατροφής, κατά βάση όμως μια αντιφλεγμονώδης διατροφή με ελάχιστες επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη, πολλά λαχανικά και άπαχα τρόφιμα, βοηθάει.

Μια τέτοια διατροφή συμβάλλει ούτως ή άλλως στο wellbeing των ανθρώπων, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια πάθηση. Όχι τυχαία, οι ειδικοί πλέον μιλάνε για μεσογειακή διατροφή, χορτοφαγική κατά βάση, και αντιφλεγμονώδεις τροφές που υπόσχονται να μπουστάρουν την ενέργειά σου και να σε κρατήσουν μακριά από παχυσαρκία, σύνδρομα και ασθένειες.

Κοίταξε, όμως, τι γίνεται: οι διάφορες αυτές υπερτροφές δεν έχουν τόση δύναμη αν τις καταναλώσεις μεμονωμένα. Αποκτούν πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση αν τις συνδυάσεις με διάφορα άλλα συστατικά, λαχανικά, αρτύματα και σπόρους.

Ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφών;

Η Δρ Μαρία Ψωμά, γιατρός-βιοπαθολόγος, ειδικευμένη στην παχυσαρκία και την αντιγήρανση, λέει ότι καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να βελτιώσει μια ασθένεια. «Ορισμένοι συνδυασμοί τροφών, όμως, έχουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας, διότι ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία». Τη ρωτήσαμε ποιοι είναι αυτοί οι συνδυασμοί που συνεργάζονται για να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν την ίαση.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Καθώς ο κουρκουμάς έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, ίσως να γνωρίζεις ότι συνδυάζοντάς τον με μαύρο πιπέρι ενισχύεις τη δράση του. Συγκεκριμένα, η πιπερίνη του μαύρου πιπεριού αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά 2.000%, δηλαδή την κάνει 20 φορές πιο βιοδιαθέσιμη και άρα πιο ισχυρή. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αντιφλεγμονώδης δράση του κουρκουμά σε αρθρώσεις, έντερο και ανοσοποιητικό.

Συνδυασμοί τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Ζέστανε γάλα αμυγδάλου και πρόσθεσε μισό κ.γ. κουρκουμά, λίγο μαύρο πιπέρι και λίγο μέλι.

Πράσινο τσάι και μαύρο πιπέρι

Η πιπερίνη επιβραδύνει τη διάσπαση των κατεχινών στον οργανισμό, κάνοντας τις αντιοξειδωτικές ουσίες του πράσινου τσαγιού να δρουν εντονότερα και για περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχεται καλύτερα η φλεγμονή και υποστηρίζεται το ανοσοποιητικό.

Συνδυασμοί τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Στο πράσινο τσάι σου, πρόσθεσε μια λεπτή φέτα λεμονιού και λίγο μαύρο πιπέρι. Δεν κάνει μεγάλη αίσθηση γευστικά, οπότε δεν θα σε ξενίσει.

Μύρτιλλα και μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες δρουν συνεργατικά για να θρέψουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Λειτουργούν δηλαδή ως πρεβιοτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρό μικροβίωμα που καταπολεμά πιο εύκολα τους ιούς, συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί σε γήρανση.

Συνδυασμοί τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Δεν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο, αν και πάντα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μύρτιλλα σε σοκολατένια γλυκά. Αρκεί ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο και 7-8 μύρτιλλα. Να θυμάσαι ότι και τα καταψυγμένα διατηρούν όλα τα οφέλη τους!

Δενδρολίβανο και ψητό κρέας

Κάτι ήξεραν οι παλιοί μάγειρες που έψηναν απαραιτήτως το αρνάκι με δενδρολίβανο. Πράγματι, τα αντιοξειδωτικά του δενδρολίβανου, το ροσμαρινικό και το καρνoσικό οξύ, μπλοκάρουν τις φλεγμονώδεις ενώσεις που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, το κρέας σου γίνεται πιο υγιεινό και περιορίζονται οι βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Το δενδρολίβανο έχει άλλωστε πολλά οφέλη για την υγεία.

Συνδυασμοί τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Βάλε μερικά φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου πριν από το ψήσιμο του κοτόπουλου ή του αρνιού. Είναι σημαντικό να ψηθεί μαζί με το κρέας. Μια καλή ιδέα είναι να εμπλουτίσεις τις σπιτικές ζύμες και το ψωμί σου με δενδρολίβανο, πάντα πριν από το ψήσιμο.

Παντζάρια και καρύδια

Τα παντζάρια παρέχουν νιτρικά που ενισχύουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και αυτό πρακτικά συνεπάγεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια, από την άλλη, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που ωφελούν με δεκάδες τρόπους την υγεία και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη για το κυκλοφοριακό σύστημα και τον εγκέφαλο. 

Συνδυασμός τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Η κλασική παντζαροσαλάτα σερβίρεται με γιαούρτι και καρύδια, όχι τυχαία. Μια ωραία ιδέα είναι να προσθέσεις λίγα σπασμένα καρύδια σε αυτό το super bowl με κινόα και παντζάρια.

Σολομός και μπρόκολο

Τα ω-3 λιπαρά οξέα του σολομού σε συνδυασμό με την ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής (τη γνωστή CRP) κατά 20-25%. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η υγεία των αρθρώσεων και του εγκεφάλου, που απειλούνται από την αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Συνδυασμοί τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Αν και οι συνταγές για σάλτσα με μπρόκολο, σολομό και κρέμα γάλακτος είναι πολύ νόστιμες όταν συνδυάζονται με ζυμαρικά, προτίμησε να γευτείς το ψάρι σου στον φούρνο με λίγο μπρόκολο στον ατμό.

Σκόρδο και ψάρι

Όταν οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου συνδυάζονται με τα ω-3 των ψαριών, το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση που θωρακίζει την υγεία απέναντι σε αυτοάνοσα και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνδυασμός τροφές
iStock

Πρόταση σερβιρίσματος

Εναλλακτικά του λαδολέμονου, φτιάξε μια σος από ελαιόλαδο, φρέσκα φύλλα μαϊντανού και λιωμένο σκόρδο για να συνοδεύσεις το ψάρι σου, ειδικά αν είναι στα κάρβουνα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.