iStock

ΠΩΣ ΣΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΟΥ

Έχουμε ξαναπεί πόσο θρεπτικά είναι τα αμύγδαλα. Τι λένε όμως τα νέα δεδομένα για όσα μπορούν να σου προσφέρουν;

Δεν είναι η πρώτη φορά που λέμε πόσο θρεπτικά είναι τα αμύγδαλα, είτε ωμά είτε ψημένα. Θέλουμε ωστόσο να μεταφέρουμε τα νεότερα για όσα μπορούν να σου προσφέρουν.

Πέρα από τα οφέλη που έχουν για την υγεία σου και το γεγονός ότι είναι από τις τροφές που μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερο ύπνο, απ’ ό,τι φαίνεται μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της όρεξης και της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε τι μας προσφέρει μια χούφτα αμυγδάλων (28 γραμμάρια) την ημέρα:

  • Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 14 γραμμάρια (εκ των οποίων τα 9 είναι μονοακόρεστα)
  • Βιταμίνη Ε: 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Μαγγάνιο: 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Μαγνήσιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης
  • Εύπεπτους υδατάνθρακες: 2,5 γραμμάρια

Όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) τα παίρνουμε στην προνομιακή «τιμή» των 161 θερμίδων.

Τι λένε οι έρευνες για τα αμύγδαλα

Όπως αναφέρει το Health Line, ο συγκεκριμένος καρπός αποτελεί φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά προφυλάσσουν από το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να βλάψει τα μόρια στα κύτταρα και να «βοηθήσει» τις φλεγμονές, τη γήρανση και ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα αντιοξειδωτικά συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον καφέ φλοιό τους.

Αμύγδαλα
Unsplash Tetiana Bykovets

Κατά της οξειδωτικής βλάβης λειτουργεί και η βιταμίνη Ε που διαθέτουν (βλ. οικογένεια λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών). Γενικά τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις) και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Βλέπεις, ενώ είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 σωματικές διαδικασίες, όπως ο ελέγχος του σακχάρου στο αίμα. Ωφελεί επίσης τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Η σχέση τους με την όρεξη και τη μείωση πρόσληψης θερμίδων

Και κάπως έτσι φτάσαμε στη διαπίστωση της μελέτης που έκανε το University of South Australia (πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε χώρα όπου οι 2 στους 3 πολίτες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι) και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.

Εξετάζοντας πώς τα αμύγδαλα μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σνακ 30 με 50 γραμμαρίων αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν αμύγδαλα –σε σύγκριση με άλλους που έτρωγαν σνακ με υδατάνθρακες ισοδύναμης ενέργειας– μείωσαν στο επόμενο γεύμα την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 71 θερμίδες, που κυρίως προέρχονταν από πρόχειρο φαγητό. Ο αριθμός ίσως φαίνεται μικρός, αλλά μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει πολλά κλινικά αποτελέσματα.

Αμύγδαλα
Unsplash Dhanya Purohit

«Η έρευνά μας εξέτασε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και πώς οι ξηροί καρποί –ειδικά τα αμύγδαλα– μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχό της», εξήγησε η Dr Sharayah Carter, μέλος της UniSA’s Alliance for Research in Exercise, Nutrition and Activity (ARENA).

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «βρήκαμε πως οι άνθρωποι που έτρωγαν αμύγδαλα παρουσίασαν αλλαγές στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξή τους. Αυτές οι αλλαγές ενδεχομένως να συνέβαλαν στη μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 70 θερμίδες περίπου».

Φάνηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν 47% χαμηλότερες αποκρίσεις στο πεπτίδιο C (βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων).

Είχαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα εξαρτώμενων από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου (+18%), γλυκαγόνης (+39%) και παγκρεατικών πολυπεπτιδικών αποκρίσεων (+44%). Η γλυκαγόνη στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη – γεγονός που μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής.

Αυτά συμβαίνουν καθώς τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.