iStock

ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ, ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΥΜΑ

Μια έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, η οποία επαινείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές εστιάζουν ιδιαίτερα σε ένα γεύμα, εξηγώντας τι παρατήρησαν να συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν το παραλείπουμε.

Σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με φίλους για τη διαλειμματική νηστεία, συμφωνήσαμε όλοι ότι πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο πλέον πρότυπο διατροφής. Έχει χαρακτηριστεί ακόμα και «η διατροφή του μέλλοντος» ενώ πολυάριθμες μελέτες την έχουν συνδέσει με πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Κι ενώ όλο και περισσότεροι την επιλέγουν, κυρίως για να χάσουν βάρος, συναντάς κι εκείνους που θα σου πουν ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι και τόσο αθώα. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Immunity έρχεται τώρα να συνδέσει τη διαλειμματική νηστεία με αρνητικές επιπτώσεις στον αρθρώπινο οργανισμό.

Ειδικότερα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, εστίασε στο γεύμα του πρωινού και έδειξε ότι η παράλειψή του θα μπορούσε να εμποδίσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η παράλειψη του «πιο σημαντικού γεύματος της ημέρας» μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν τα στοιχεία για τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, τονίζουν ότι η έρευνά τους μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που ενδέχεται να κρύβει αυτό το μοντέλο διατροφής.

Τι συνέβη στα ποντίκια που έκαναν διαλειμματική νηστεία

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς η βραχυπρόθεσμη (μόνο για λίγες ώρες) και η μακροπρόθεσμη (24 ώρες) διαλειμματική νηστεία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές ανέλυσαν δύο ομάδες ποντικών. Η μία ομάδα έφαγε πρωινό (ήταν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας για τη συγκεκριμένη ομάδα) αμέσως μετά το ξύπνημα ενώ η άλλη ομάδα το παρέλειψε. Στη συνέχεια, συνέλεξαν δείγματα αίματος και από τις δύο ομάδες στην αρχική κατάσταση κατά το ξύπνημα, μετά από 4 ώρες και ξανά μετά από 8 ώρες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στην ομάδα νηστείας υπήρχε μια αλλαγή στον αριθμό των μονοκυττάρων, τα οποία αποτελούν έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που παράγονται στον μυελό των οστών και εισέρχονται στο αίμα και τους ιστούς για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και του καρκίνου. Ενώ αρχικά και οι δύο ομάδες είχαν τον ίδιο αριθμό αυτών, μετά από 4 ώρες το 90% των κυττάρων δεν ήταν πλέον στην κυκλοφορία του αίματος στην ομάδα που ήταν νηστική, ενώ μετά από 8 ώρες τα πράγματα επιδεινώθηκαν. Αντιθέτως, ο αριθμός των μονοκυττάρων παρέμεινε ο ίδιος στην ομάδα που δεν νήστευε.

διαλειμματική νηστεία
iStock

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα που νήστευε τα μονοκύτταρα επέστρεφαν στο μυελό των οστών και εντός αυτού δεν παράγονταν νέα κύτταρα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, συνήθως στον μυελό των οστών τα κύτταρα αυτά έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Ωστόσο, στα νηστικά ζώα, τα μονοκύτταρα ζούσαν περισσότερο στον μυελό των οστών και γερνούσαν με διαφορετικό τρόπο από εκείνα που παρέμεναν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι ο εγκέφαλος ήλεγχε την αντίδραση των μονοκυττάρων. Η διαλειμματική νηστεία προκάλεσε μια αντίδραση στρες στον εγκέφαλο, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση που συνδυάζει την πείνα με τον θυμό. Αυτό τελικά ενεργοποιεί τα μονοκύτταρα να μετατοπιστούν πίσω στον μυελό των οστών.

Ποιο είναι το συμπέρασμα

Συνολικά, τα συμπεράσματα των ερευνητών δείχνουν ότι η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας ίσως δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις στον οργανισμό αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η παράλειψη γευμάτων πυροδοτεί μια αντίδραση στον εγκέφαλο που επηρεάζει αρνητικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η έρευνα ίσως μπορέσει να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η χρόνια διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τον οργανισμό μακροπρόθεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.