iStock

ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΑΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Νέα έρευνα μελετάει αν το πρωινό εξακολουθεί να είναι σημαντικό και από τι κινδυνεύεις αν το παραλείπεις.

Tο πρωινό θεωρούνταν κάποτε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ρητό: Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκηπας και το βράδυ σαν ζητιάνος.

Τα τελευταία χρόνια, με τη διαλειμματική νηστεία να έχει κερδίσει έδαφος, το πρωινό έχασε την πρωτοκαθεδρία του και άλλαξε η οπτική μας, σε βαθμό που να απολύτως αποδεκτό αν κάποιος τρώει πρωινό μια μη συμβατική ώρα ή και το παραλείπει εντελώς. Παραμένει τελικά το πρωινό σημαντικό;

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Affective Disorders τον Μάρτιο του 2024, αξιολόγησε τις επιπτώσεις της παράλειψής του –αλλά και τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φλεγμονωδών τροφών στο πρωινό– στα ποσοστά κατάθλιψης.

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, 20 ετών και άνω, με μέση ηλικία 47 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες έτρωγαν το πρωί, καθώς και τους τύπους τροφίμων που επέλεγαν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους. Τα τρόφιμα αξιολογήθηκαν σε σχέση με τον Διαιτητικό Φλεγμονώδη Δείκτη (Dietary Inflammatory Index - DII), μια βάση δεδομένων η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με τρόφιμα που έχουν αναλυθεί ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά, τα φλαβονοειδή και τη χημική τους σύσταση για να διαπιστωθεί πόσο φλεγμονώδη τείνουν να είναι στον οργανισμό.

Από τι κινδυνεύεις αν παραλείπεις το πρωινό
iStock

Τα ευρήματα της έρευνας

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού ήταν προγνωστικός παράγοντας κατάθλιψης, ενώ και μια φλεγμονώδης διατροφή αύξανε επίσης τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης φλεγμονής και κατάθλιψης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην υγεία θα είχε η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών. «Εκτός από τη συχνότητα κατανάλωσης του συγκεκριμένου γεύματος, το τι τρώει κανείς για πρωινό συσχετίστηκε άμεσα με τη χρόνια φλεγμονή», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης –εκτός του ότι ήταν άτομα που είτε παρέλειπαν το πρωινό, είτε κατανάλωναν φλεγμονώδεις τροφές για πρωινό– ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι γυναίκες, να μην ασκούνται συχνά, να καπνίζουν και να πάσχουν από διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα. «Συνιστούμε στους ενήλικες να αναπτύξουν τη συνήθεια να τρώνε τακτικά πρωινό, να υιοθετήσουν πιο υγιείς συνήθειες και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης κατάθλιψης».

Από τι κινδυνεύεις αν παραλείπεις το πρωινό
iStock

Τι να τρως για πρωινό 

Τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή είναι:

  • τα δημητριακά ολικής άλεσης,
  • το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα,
  • τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
  • οι ξηροί καρποί,
  • τα αβγά,
  • όλες οι πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά.

Τι να αποφεύγεις;

Φλεγμονώδεις τροφές όπως:

  • τα αρτοσκευάσματα,
  • τα επεξεργασμένα κρέατα και εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το μπέικον και το λουκάνικο,
  • τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη,
  • τα ζαχαρούχα ροφήματα.

Διαλειμματική νηστεία και πρωινό

Μπορείτε να ακολουθήσετε προγράμματα διαλειμματικής νηστείας και ταυτόχρονα να συμπεριλάβετε το πρωινό στη διατροφή σας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι προγράμματα διαλειμματικής νηστείας που περιελάμβαναν πρωινό ήταν πιο ευεργετικά για τη συνολική υγεία και την απώλεια βάρους από άλλα που το παρέλειπαν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.