Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΟΥ ΜΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

Το γουακαμόλε είναι δροσερό, ταιριάζει με πολλά και μας κάνει καλό! Γιατί λοιπόν να μην το εντάξουμε σε μια απλή πράσινη σαλάτα, ώστε να απογειώσουμε τη γεύση της;

Τα τελευταία χρόνια, συναντάμε αβοκάντο παντού στην Ελλάδα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τα αβοκάντο που παράγονται στην Κρήτη είναι εξαιρετικά, και τα βρίσκουμε στις λαϊκές, τα μανάβικα, αλλά και τα σούπερ μάρκετ. Μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά αξίζουν τα λεφτά τους, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη διατροφική τους αξία. Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ταιριάζει φανταστικά με αβγά, μπαίνει σε σάντουιτς και σαλάτες, γίνεται υπέροχες κρύες σούπες, είναι εξαιρετικά γευστικό ακόμη και ψητό! Στη vegan διατροφή είναι πρωταγωνιστής, καθώς πολλές φορές αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία το βούτυρο, π.χ. σε υγιεινές μους σοκολάτας. Το avocado toast είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις τα τελευταία χρόνια, για vegan και μη.

Το αβοκάντο είναι το μοναδικό φρούτο που είναι τόσο πλούσιο σε ωφέλιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα. Με 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερίνης και στην όραση. Καθώς ένα αβοκάντο περιέχει 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, δρα προστατευτικά κατά της οστεοπόρωσης. Είναι τέλεια τροφή για εγκύους, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Είναι επίσης καταπληκτικό για τα μωρά, ως πρώτη τους τροφή –όπως και η μπανάνα–, γιατί εκτός από πολύ θρεπτικό είναι και κρεμώδες, έχει απαλή γεύση και συνδυάζεται εύκολα με πολλά υλικά.

Ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι συχνά πωλούνται άγουρα σαν πέτρες και πολλοί το σκέφτονται να τα αγοράσουν. Μην ανησυχείτε, ωριμάζουν! Όταν τα αγοράζουμε έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στο ψυγείο. Ένα κόλπο για να επιταχύνουμε την ωρίμανσή τους είναι να τα κλείσουμε σε χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο και στη συνέχεια να τα δέσουμε και σε πλαστική σακούλα. Τον χειμώνα, τα βάζω σε χαρτοσακούλα και κοντά σε καλοριφέρ.

Είμαι σίγουρη ότι κάθε φανατικός... αβοκαντοφάγος έχει εμπειρίες με νερουλά αβοκάντο που έχουν κακή υφή και χρώμα. Παρόλο που βρίσκουμε αβοκάντο στην αγορά όλο τον χρόνο και ίσως μοιάζει με καλοκαιρινό φρούτο, η καλύτερη εποχή να τα καταναλώνουμε είναι Ιανουάριο με Μάρτιο. Αυτή την περίοδο έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, δίνοντας στο αβοκάντο ακόμη πιο βουτυράτη και κρεμώδη υφή, και κάνοντας τις συνταγές μας ακόμη πιο υπέροχες.

Συνταγή για σαλάτα με γουακαμόλε

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegan | Gluten Free

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

Για το γουακαμόλε

  • 3 ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα
  • ½ κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 10 ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • χυμός από 1 λάιμ
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • αλάτι

Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. πράσινη σαλάτα (χρησιμοποίησα μαρούλι, γαλλική σαλάτα και αντιδοσαλάτα)
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • ½ αγγούρι, κομμένο σε καρεδάκια
  • 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 3 κ.σ. καλαμπόκι, βρασμένο
  • 3 κ.σ. κόκκινα φασόλια, βρασμένα
  • χυμός από μισό λάιμ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • νάτσος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε το γουακαμόλε: Σε ένα μπολ, λιώνουμε τα αβοκάντο με πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Δεν μας πειράζει να μείνουν και μερικά κομμάτια μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα ντοματίνια, τον κόλιανδρο, το πιπέρι καγιέν, το κύμινο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε στη σαλάτα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της σαλάτας, δηλαδή την πρασινάδα, το αγγούρι, τα ντοματίνια, το καλαμπόκι, τα φασόλια και το σέλερι.

Σε μικρό μπολάκι, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό λάιμ και το αλάτι. Περιχύνουμε με το dressing τη σαλάτα και την ανακατεύουμε απαλά.

Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω το γουακαμόλε και αν θέλουμε νάτσος, τα οποία μπορεί να είναι ολόκληρα ή σπασμένα, αντί για κρουτόν. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε το γουακαμόλε μέσα στη σαλάτα.