BAO BUNS ΜΕ ΣΙΓΟΨΗΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΝΑ

Βάζουμε τα ασιατικά bao buns στην κουζίνα μας, με μια συνταγή που θέλει χρόνο αλλά όχι κόπο και έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ψάχνεις ιδέα για κάτι διαφορετικό; Που να τρώγεται ακόμα και στο όρθιο, σε πάρτι; Εδώ είμαστε! Η συνταγή για bao buns με σιγοψημένο χοιρινό και ανανά μπορεί να απαιτεί χρόνο, αλλά δεν απαιτεί καθόλου κόπο και σίγουρα εντυπωσιάζει τα πλήθη!

Τα bao buns, που τα τελευταία χρόνια τα ακούμε αριστερά και δεξιά, είναι αφράτα ασιατικά ψωμάκια που γίνονται στον ατμό. Φτιάχνονται με αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και γάλα, γι’ αυτό και είναι αρκετά λευκά σε χρώμα, με ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Μπορούμε να βρούμε bao buns έτοιμα κατεψυγμένα, σε ασιατικά σούπερ μάρκετ. Tαιριάζουν με διάφορες γεμίσεις, ασιατικές και μη, αλλά ιδιαιτέρως χοιρινό. Όπως το φτιάχνουμε στη συγκεκριμένη συνταγή, είναι εύκολο και πολύ νόστιμο. Αν δεν έχουμε bao buns, μπορούμε να το βάλουμε σε σάντουιτς ή wraps, αλλά και να το απολαύσουμε ως κυρίως πιάτο, συνοδεία ρυζιού.

Αν σας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις, μην παραλείψετε να βάλετε σριράτσα, μια ταϊλανδέζινη σάλτσα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά από κλασική έως πολύ καυτερή, ανάλογα με τα γούστα σας.

Συνταγή για bao buns με σιγοψημένο χοιρινό και ανανά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες

bao buns χοιρινό

Υλικά για 8-10 μικρά bao bans

  • 8-10 κατεψυγμένα bao buns, ξεπαγωμένα

Για το χοιρινό

  • 500 γρ. χοιρινά παϊδάκια (spare ribs), κομμένα ανά δύο παϊδάκια (2 κομμάτια)
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. σριράτσα (προαιρετικά)
  • 60 ml σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου, ανακατεμένη με 4 κ.σ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ. πιπέρι σετσουάν ή απλό μαύρο (κόκκοι)

Για τη συναρμολόγηση

  • 140 γρ. ανανάς, κομμένος σε μικρά κυβάκια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο (και το πράσινο μέρος)
  • 2 κ.γ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 2-3 φύλλα μαρούλι ή κινέζικο λάχανο, λεπτοκομμένα

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε ένα σκεύος για τον φούρνο με καπάκι (εναλλακτικά κλείνουμε καλά με αλουμινόχαρτο).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το χοιρινό στο σκεύος που θα το ψήσουμε και ανακατεύουμε καλά με γάντια. Κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στοn φούρνο για μια ώρα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 100°C, γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά, καλύπτουμε και ψήνουμε για ακόμα 2 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να είναι μαλακό και να καραμελώσει ωραία.

bao buns
Καρολίνα Δωρίτη

Αφαιρούμε τα σκόρδα και το τζίντζερ. Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα που έχει μείνει στο σκεύος, μαζί με τον ανανά, το κρεμμυδάκι και το σουσάμι.

bao buns
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να βράσει. Τοποθετούμε από πάνω steamer ή σουρωτήρι. Βάζουμε μέσα 3-4 bao buns (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους).

bao buns
Καρολίνα Δωρίτη

Kλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε να γίνουν στον ατμό για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζεσταθούν καλά.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Γεμίζουμε κάθε ψωμάκι με λίγο μαρούλι και το χοιρινό με τον ανανά, και σερβίρουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.