ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ;
Απλοί τρόποι για να βελτιώσεις το διατροφικό προφίλ των τηγανητών που τόσο αγαπάς, αλλά δεν μπορείς να καταναλώνεις τακτικά.
Ανά διαστήματα, οι διατροφικές συστάσεις των ειδικών αλλάζουν προσαρμοζόμενες σε νέα δεδομένα. Θυμήσου τι έγινε με το παρεξηγημένο αβγό και τη χοληστερίνη. Δυστυχώς, κάτι αντίστοιχο δεν φαίνεται να συμβαίνει με τα τηγανητά, για τα οποία οι ειδικοί εξακολουθούν να συστήνουν αν όχι την πλήρη αποχή, τουλάχιστον την κατανάλωση με μέτρο.
Ο λόγος γνωστός: Η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί σύμφωνα με έρευνες με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικού και παχυσαρκίας. Αυτές οι μελέτες αφορούν τα deep-fried φαγητά, όπου τα τρόφιμα βυθίζονται σε καυτό λάδι για να αποκτήσουν κρούστα, εξηγεί ο Nate Wood, διευθυντής Γαστρονομικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale.
Ας είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς. Όσοι έχουμε μια μικρή αδυναμία στα τηγανητά, μάλλον δεν θα τα διαγράψουμε από την διατροφή μας. Οι τηγανητές πατάτες και οι τηγανητές κοτομπουκιές δύσκολα θα βγουν από το μενού μας. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση Consumer Reports, με τα σωστά υλικά και τις κατάλληλες τεχνικές, μπορούμε να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση.
Αποφεύγουμε τα τηγανητά σε μαγαζιά εστίασης
Το να φτιάξουμε μια μερίδα τηγανητές πατάτες στο σπίτι πιθανότατα δεν θα φέρει την καταστροφή, αναφέρει ο Wood. Από την άλλη, σε πολλά μαγαζιά εστίασης το λάδι που χρησιμοποιείται ζεσταίνεται ξανά και ξανά σε υψηλές θερμοκρασίες. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, δημιουργούνται περισσότερα τοξικά υποπροϊόντα.
Αλλάζουμε τεχνική
Αφήνουμε τη φριτέζα στην άκρη και ξεχνάμε το παραδοσιακό τηγάνισμα, όπου οι τροφές κρύβονται κάτω από το λάδι. Ας δοκιμάσουμε για αλλαγή το σοτάρισμα, που απαιτεί αρκετά μικρότερη ποσότητα λαδιού, ενώ επειδή ανακατεύουμε διαρκώς το φαγητό μαγειρεύεται γρήγορα σε χαμηλότερη θερμοκρασία Έτσι, πετυχαίνουμε την τραγανή υφή που έχουμε μάθει και αγαπάμε, χωρίς να βυθίζεται πλήρως το φαγητό στο λάδι ή να τηγανίζεται για πολλή ώρα.
Προσέχουμε στο πανάρισμα
Όταν τηγανίζουμε στο σπίτι, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο κουρκούτι, αλεύρι ή φρυγανιά, αφού και αυτά απορροφούν λάδι, προσθέτοντας επιπλέον θερμίδες. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χρησιμοποιούμε κάποια πιο ελαφριά λύση, όπως ένα λεπτό στρώμα από αλεύρι καλαμποκιού ή ρεβιθιού, αντί για το κλασικό λευκό αλεύρι.
Διαλέγουμε το κατάλληλο λάδι
Προτιμάμε λάδια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το έλαιο αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλα έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο ή το σογιέλαιο, και παράγουν λιγότερες βλαβερές ουσίες όταν ζεσταίνονται. Είναι, επίσης, πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη.