Jon Tyson/ Unsplash

ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ; 6 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ DELIVERY

Αν δεν αγαπάς το μαγείρεμα, μπορείς να το κάνεις λίγο πιο εύκολη υπόθεση, για να μην καταλήγεις πάντα στη λύση του delivery. Ακολούθησε 6 απλές συμβουλές μαγειρικής που θα σε βοηθήσουν.

Το φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μου. Η μαγειρική, πάλι, όχι! Την αντιμετώπιζα πάντα ως μια αγγαρεία που μου στερούσε καθημερινά χρόνο από πιο ευχάριστες δραστηριότητες.

Ούτε ο κορονοϊός και οι απανωτές καραντίνες μπόρεσαν να με κάνουν να την αγαπήσω, ή έστω να περάσω λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα μου. Μέσα σε αυτό το τελευταίο διάστημα δεν μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσω κάτι (μόνη εξαίρεση η γκρανόλα για το πρωινό μου).

Το μόνο που έμαθα με μεγάλη επιτυχία, πάντως, ήταν το πώς να οργανώνω τα ράφια και το ψυγείο μου, ώστε να έχω έτοιμο φαγητό στον χρόνο που θέλω, χωρίς να ψάχνω την έμπνευση σε βιβλία και ιστοσελίδες μαγειρικής.

Συμβουλές μαγειρικής για τεμπέληδες

Μερικά πράγματα δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο και αυτός είναι ο δικός μου, οι δικές μου συμβουλές μαγειρικής.

1. Ξεκαθάρισμα κουζίνας

Η πρώτη από τις συμβουλές μαγειρικής μου έχει να κάνει με των χώρο της κουζίνας. Για αρχή, έριξα μια προσεκτική ματιά στο δωμάτιο γύρω μου. Είδα τι τρόφιμα είχα στα ράφια και τι εξοπλισμό χρησιμοποιούσα. Απομάκρυνα, λοιπόν, από τον πάγκο και τα εύκολα προσβάσιμα σημεία οτιδήποτε ΔΕΝ χρειαζόμουν, όπως αυτό το σκεύος για φοντί, που εδώ και 5 χρόνια δεν έχει βγει καν από το κουτί. Έτσι, μπορώ εύκολα και γρήγορα να βρίσκω ό,τι πραγματικά χρειάζομαι.

2. Βασικά αγαπημένα υλικά

Ρύζι, κοτόπουλο, αβγά. Αυτά τα τρία είναι τα αγαπημένα μου βασικά υλικά. Γύρω από αυτά «χτίζω» πολλά από τα γεύματά μου, αλλάζοντας απλώς τις σάλτσες, τα συνοδευτικά, τα ντιπ. Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν αποδειχθεί σωτήρια στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν ψάχνω λαϊκή, ούτε ετοιμάζω χωριστά κάθε λαχανικό.

Δεν τρελαίνεσαι να μαγειρεύεις; 6 tips για να μειώσεις το delivery
mika baumeister/ unsplash

3. Βάλε κάτι παραπάνω

Ο οικιακός καταψύκτης είναι ένα μέρος μαγικό. Βάζεις ταπεράκια και, όταν δεν θες να μαγειρέψεις, απλώς τα βγάζεις, αδειάζεις το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα ή ένα ταψί, ζεσταίνεις και έτοιμο το γεύμα! Φαγητά όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασολάκια γιαχνί (χωρίς τις πατάτες, που αλλάζουν ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν παγώσουν, νερουλιάζουν), το παστίτσιο, ετοιμάζονται σε ποσότητα, χωρίζονται σε μερίδες και μπαίνουν με τάξη στην κατάψυξη.

4. Πρώτα τρώμε με τα μάτια

Γι’ αυτό και θέλουμε τα πιάτα μας όμορφα «στημένα», ακόμα κι αν πρόκειται για μια απλή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα. Στο παράθυρο της κουζίνας, λοιπόν, έχω γλαστράκια και βαζάκια με μυρωδικά. Λίγος φρεσκοκομμένος μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, βασιλικός ή κόλιανδρος, μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση και τη γεύση κάθε πιάτου, ακόμα και των χθεσινών περισσευμάτων.

συμβουλές μαγειρικής
kelly sikkema/ unsplash

5. Ένα σκεύος για όλα

Τα ρηχά ταψιά, που στην οικογένειά μου τα χρησιμοποιούν μόνο για γλυκά, έγιναν το αγαπημένο μου σκεύος μαγειρικής. Κρέας, λαχανικά, αρωματικά, ελαιόλαδο, μυρωδικά, όλα μαζί σε ένα ταψί και στον φούρνο. Με γλιτώνουν από περιττό πλύσιμο, αλλά και από τα πολλά πέρα-δώθε για να παρακολουθώ μην καεί το φαγητό. Όχι ότι δεν μπορεί να καεί και στον φούρνο, απλώς στην κατσαρόλα θέλει πιο προσεκτική επίβλεψη για τα υγρά και ανακάτεμα για να μην αρπάξει στον πάτο.

6. Ναι στα κρύα πιάτα

Τα κρύα πιάτα δεν είναι ντροπή (αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου συμβουλές μαγειρικής). Απλώνω σε μια πιατέλα μικρή ποσότητα πράσινης σαλάτας και τη συνοδεύω με διάφορα παξιμαδάκια (π.χ. από χαρούπι), ελιές και βραστά αβγά. Μπορεί να προσθέσω και μια ποικιλία σκληρών τυριών, ραπανάκια, στικς αγγουριού και καρότου, ξηρούς καρπούς και ένα απλό ντιπ με γιαούρτι, λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού – και τέλος!

Μπορεί όλες αυτές οι συμβουλές μαγειρικής να μη με μετέτρεψαν σε μεγάλη σεφ, είχαν πάντως ως αποτέλεσμα να περιορίσω αρκετά το delivery και να μειώσω την ποσότητα τροφίμων που κατέληγαν στα σκουπίδια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.