Χριστίνα Αβδίκου

ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΓΛΥΚΑ ΟΤΑΝ ΣΤΡΕΣΑΡΕΣΑΙ

Το άγχος σε σπρώχνει στα γλυκά; Υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να λαχταρά υγιεινά τρόφιμα σε στρεσογόνες περιστάσεις.

Οι λόγοι για να αγχωνόμαστε είναι σίγουρα πολλοί: από το ΕΣΥ που ουσιαστικά μας αποχαιρέτησε και τα απανωτά επεισόδια αστυνομικής βίας μέχρι τον πληθωρισμό και τα καλάθια των νοικοκυριών. Ο τρόπος που ο καθένας μας το διαχειρίζεται διαφέρει. Έτσι, υπάρχουμε κι εμείς που το άγχος επηρεάζει αρνητικά τις διατροφικές μας επιλογές και τα αποτελέσματα του λεγόμενου stress eating αποτυπώνονται στη ζυγαριά μας.

Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που εξηγούν πώς το στρες συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η ίδια η αύξηση του βάρους μπορεί να γίνει πηγή στρες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Το άγχος και το λίπος στην κοιλιά

Με απλά λόγια, όταν ο οργανισμός μας βιώνει κάποιο είδος στρες, όπως π.χ. το συναισθηματικό άγχος λόγω ενός διαζυγίου ή το φυσικό άγχος λόγω έντονης άσκησης, εκκρίνεται στα επινεφρίδια η ορμόνη κορτιζόλη και διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ίσως το έχουμε ακούσει ως σύστημα «fight or flight»).

Βραχυπρόθεσμα, η απόκριση αυτή μας προστατεύει από κάποιον επικείμενο  κίνδυνο. Όταν, όμως, το άγχος εγκαθίσταται μόνιμα στη ζωή μας, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε χρόνια αύξηση των επιπέδων της παραπάνω ορμόνης. Μία από τις επιπτώσεις των διαρκώς αυξημένων επιπέδων της είναι ότι συμβάλλει στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Πρόκειται για το είδος λίπους που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

ΤΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ.

Στρεσαρισμένος εγκέφαλος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κορτιζόλη οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση σε αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στο ότι μειώνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στη λεπτίνη, ορμόνη η οποία ρυθμίζει την όρεξή μας.

Ακόμα και η προσωπική μας εμπειρία δείχνει ότι όταν νιώθουμε άγχος, επηρεάζεται η διατροφή μας και αναζητάμε το λεγόμενο comfort food. Παγωτά, σοκολάτες, πίτσες και σουβλάκια έχουν την τιμητική τους. Οι τροφές αυτές μας βοηθούν εν μέρει μέσω της επίδρασης που έχουν στον εγκέφαλο, καθώς ενεργοποιούν περιοχές του συστήματος ανταμοιβής.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες (π.χ. κορτιζόλη και αδρεναλίνη) για μεγάλο διάστημα οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα πρώιμο στάδιο του διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, με τη σειρά της, επηρεάζει τη διατροφή μας, οδηγώντας σε έντονη λαχτάρα για φαγητό, ιδίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα).

Χριστίνα Αβδίκου

Εκπαιδεύοντας ξανά τον εγκέφαλο

Αν και δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε κάθε πηγή άγχους, μπορούμε να ελέγξουμε –σε έναν βαθμό– τον αντίκτυπο που το άγχος θα έχει στη διατροφή και το βάρος μας, επανεκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν αγχωνόμαστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, ζητήθηκε από ενήλικες να επαναλαμβάνουν καθημερινά μια τεχνική 6 λεπτών, που βοηθά στη μείωση του στρες και περιλαμβάνει τη χαλάρωση όλων των μυϊκών ομάδων από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι το κεφάλι (προοδευτική μυϊκή χαλάρωση). Στη μία από τις δύο ομάδες ανατέθηκε πέντε λεπτά μετά την έναρξη της άσκησης να σταματούν και να καταναλώνουν μια μερίδα φρούτα. Μετά από μία εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των φρούτων από μόνη της αρκούσε να περιορίσει το άγχος των συμμετεχόντων και να τους φτιάξει τη διάθεση. Συνδυάζοντας το φρούτο με μια άσκηση χαλάρωσης, ο εγκέφαλος άρχισε ουσιαστικά να «βλέπει» το φρούτο ως comfort food.

«Όποτε συμβαίνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα, το μυαλό δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ τους», εξηγεί η Τζάνετ Τομιγιάμα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ, Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΩΣ COMFORT FOOD.

Ελέγχουμε το άγχος, βελτιώνουμε τη διατροφή

Αν θέλουμε, λοιπόν, σε στιγμές άγχους να φάμε ένα αχλάδι ή λίγο ανανά, αντί να πιάσουμε μια σοκολάτα ή ένα πακέτο πατατάκια, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε κι εμείς αυτήν την τεχνική. Πώς;

  • Επιλέγουμε ένα είδος φρούτου που δεν τρώμε συχνά.
  • Δοκιμάζουμε την παραπάνω τεχνική σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού ή του γραφείου, ώστε να μην συνδεθεί με ένα μόνο σημείο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.