iStock

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Εσύ ξέρεις να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες; Γνωρίζεις όλα τα συστατικά που αναγράφονται πάνω τους; Ή μήπως ενθουσιάζεσαι από ισχυρισμούς τύπου «χωρίς θερμίδες» και αγοράζεις ένα προϊόν χωρίς δεύτερη σκέψη;

Αν αρχίσεις να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες, θα έρθεις σε επαφή με λέξεις που πιθανότατα δεν γνώριζες. Σορβιτόλη, μαννιτόλη, δεξτρόζη και ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές διαβάζουμε πραγματικά τα συστατικά ενός προϊόντος πριν το αγοράσουμε; Μήπως μένεις κι εσύ μόνο στα μεγάλα γράμματα στη μπροστινή πλευρά της συσκευασίας αδιαφορώντας για όσα πραγματικά περιέχονται στην τροφή που θα καταναλώσεις;

Για τις ετικέτες των τροφίμων -και προκειμένου να γίνουν κατανοητά όλα τα συστατικά τους- μπορούν να γραφτούν ολόκληρα βιβλία. Εδώ, όμως, θα αναφερθούμε σε κάποιους βασικούς κανόνες που μας βοηθούν να «διαβάζουμε» την θρεπτική αξία των προϊόντων αλλά και τα ανθυγιεινά συστατικά τους, μαθαίνοντάς μας να καταναλώνουμε πιο συνειδητά.

Τι πρέπει να προσέχετε σε μια διατροφική ετικέτα

– Μην αφήνετε το μπροστινό μέρος μιας ετικέτας να σας ξεγελάει

Μία από τις συμβουλές των ειδικών είναι το να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τους ισχυρισμούς που αναγράφονται στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη ισχυρισμών σχετικά με το διατροφικό περιεχόμενο ενός προϊόντος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των καταναλωτών να επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα.

ετικέτες τροφίμων
Freepik

– Η σειρά των συστατικών παίζει ρόλο

Στις ετικέτες των προϊόντων τα συστατικά αναγράφονται με φθίνουσα σειρά, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω πάνω θα βρείτε τα συστατικά που υπερέχουν ως προς την ποσότητα. Μια λύση είναι να κοιτάτε τα τρία πρώτα συστατικά αυτού που τρώτε καθώς αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του.

– Ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε λίπος

Όταν αγοράζουμε οποιοδήποτε σνακ, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την περιεκτικότητά του σε λίπος. Ένα ασφαλές όριο είναι τα 8 γραμμάρια συνολικού λίπους, όταν τα 3 γραμμάρια από αυτά προέρχονται από κορεσμένα λίπη, ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

– Λέμε «ναι» στις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε την περιεκτικότητά τους στα προϊόντα που αγοράζουμε. Συνιστάται να προτιμάμε σνακ ή έτοιμες μερίδες φαγητού με περισσότερο από 3 γραμμάρια φυτικών ινών στη σύστασή τους και να αποφεύγουμε όσα προϊόντα έχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια.

– Παραπλανητικοί ισχυρισμοί στις ετικέτες

Ας μην ξεχνάμε ότι το «φυσικό», το «βιολογικό», καθώς και η σήμανση «χωρίς γλουτένη», δεν ταυτίζονται απαραίτητα με το υγιεινό.

ετικέτες
iStock

Τι γίνεται με τη ζάχαρη;

– Τι κρύβει το «χωρίς προσθήκη ζάχαρης»

Η σήμανση «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή της συσκευασίας δεν προστέθηκε ζάχαρη ή συστατικό που περιέχει ζάχαρη. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ένα τελικό προϊόν χωρίς θερμίδες αφού αυτό μπορεί να περιέχει πρωτεϊνες, λίπος ή άλλους υδατάνθρακες. Μάλιστα, οι τροφές με ισχυρισμούς για τη ζάχαρη συχνά περιέχουν υποκατάστατο ζάχαρης ή γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων.

– Τι σημαίνει ο ισχυρισμός «χωρίς θερμίδες»

Όταν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι δεν έχει θερμίδες, τότε δεν περιέχει περισσότερες από 4 θερμίδες ανά 100 ml προϊόντος.

– «Χωρίς λιπαρά», «με χαμηλά λιπαρά», «light», «με μειωμένα λιπαρά»

Όπως αναφέρει το WebMD, ιστοσελίδα παροχής πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν την ανθρώπινη υγεία:

  • Τα τρόφιμα «χωρίς λιπαρά» πρέπει να έχουν λιγότερα από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.
  • Τα τρόφιμα «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» πρέπει να έχουν 3 γραμμάρια λίπους ή λιγότερο ανά μερίδα.
  • Τα τρόφιμα «μειωμένων λιπαρών» πρέπει να έχουν τουλάχιστον 25% λιγότερα λιπαρά από τα ανίστοιχα «κανονικά» τρόφιμα.
  • Τα «light» τρόφιμα πρέπει να έχουν είτε 1/3 λιγότερες θερμίδες είτε 50% λιγότερα λιπαρά.

Ας μην ξεχνάμε τα γλυκαντικά που κρύβονται στις διατροφικές ετικέτες

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στα γλυκαντικά, τα οποία έχουν αυξηθεί πολύ την τελευταία δεκαετία και κρύβονται σε πολλές τροφές της καθημερινότητάς μας. Όπως προαναφέραμε, όταν βλέπουμε σε προϊόντα την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», είναι πολύ πιθανό κάποιο άλλο γλυκαντικό να έχει χρησιμοποιηθεί.

Σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα –όπως το ψωμί, το γιαούρτι, οι κονσερβοποιημένες σούπες, οι σως για σαλάτες, τα snack bars– η ζάχαρη αντικαθίσταται από γλυκαντικές ουσίες όπως η αλουλόζη, η σουκραλόζη, η ερυθριτόλη και άλλες. Και τέλος, πολλά τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι «δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά» συχνά γλυκαίνονται με στέβια και άλλα «φυσικά» υποκατάστατα ζάχαρης.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.