iStock

ΕΙΝΑΙ Η MORINGA ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ SUPERFOOD;

Η σκόνη moringa προέρχεται από ένα φυτό που αγαπά τα θερμά κλίματα. Aν και δεν είναι ευρέως γνωστή, υπόσχεται πολλά οφέλη για την υγεία. Ας τη γνωρίσουμε!

Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τη moringa, σίγουρα ξέρεις τους σπόρους chia, τους χουρμάδες, τις γλυκοπατάτες, το χαρούπι, το λιναρόσπορο και τον κουρκουμά. Το κοινό τους σημείο; Eίναι όλα superfoods. Και παρόλο που ο όρος «υπερτροφή» δεν είναι επιστημονικός, αλλά περισσότερο διαφημιστικός, έχει γίνει αποδεκτός για να περιγράψει μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως φαίνεται να είναι και η moringa.

«Αν υπήρχε μια λίστα με τα 10 κορυφαία φυτά που πρόκειται να βοηθήσουν στη διατροφή του κόσμου τα επόμενα 100 χρόνια, η moringa θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη λίστα». Τα λόγια ανήκουν στην Carrie Waterman, χημικό φυσικών προϊόντων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, η οποία έχει μελετήσει επισταμένως το φυτό της Moringa Oleifera (όπως είναι η επιστημονική του ονομασία).

Ας γνωρίσουμε τη moringa

Πρόκειται για ένα φυτό που αγαπά τα θερμά και τροπικά κλίματα και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ινδία εδώ και αιώνες. Η Moringa Oleifera ανήκει στην ίδια οικογένεια με ορισμένα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το kale και μοιράζεται μαζί τους παρόμοια θρεπτικά συστατικά.

Τα φύλλα της, που μπαίνουν σε σαλάτες ή συνοδεύουν κρεατικά, έχουν λίγο πιπεράτη γεύση όπως αυτή της ρόκας. Οι νεαροί λοβοί της θυμίζουν πράσινα φασολάκια, αλλά πασπαλισμένα με... μπαχαρικά. Οι σπόροι της μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή να δώσουν ένα λάδι για σαλάτα, μετά από βρασμό, ενώ τα άνθη της συχνά χρησιμοποιούνται ως ρόφημα.

Moringa
Pexels Kris Møklebust

Πιο συχνά όμως, τα φύλλα της moringa αφού αποξηρανθούν, αλέθονται σε σκόνη η οποία προστίθεται σε σούπες, μείγματα μπαχαρικών και σάλτσες κρεατικών. Μάλιστα, στην αποξηραμένη της εκδοχή, βρίσκουμε σε καλύτερη συγκέντρωση τα θρεπτικά συστατικά της, αν και ελάχιστα μπορεί να χαθούν εξαιτίας της θερμότητας της διαδικασίας, όπως η βιταμίνη C.

Tα οφέλη της moringa είναι πολλά

Από την έρευνά μας για τη moringa, μαθαίνουμε ότι έχει μια σχεδόν μαγική ιδιότητα: αποτρέπει τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία ταυτόχρονα. Μάλιστα, οι κάτοικοι της Γκάμπια χρησιμοποιούν τα φύλλα της ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης και σιδήρου για μητέρες και βρέφη, ενώ τα άτομα με διαβήτη, μασώντας τους πικρούς της σπόρους, διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ποια είναι όμως αυτά τα θρεπτικά συστατικά που την καθιστούν τόσο ωφέλιμη; Βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη Β3 (νιασίνη) είναι οι πιο βασικές ενώσεις που περιλαμβάνει η moringa και την καθιστούν εξαιρετικά θρεπτική. Παράλληλα, η moringa δυνητικά μπορεί να έχει προληπτική δράση ενάντια σε συγκεκριμένες ασθένειες, αν καταναλωθεί σε βάθος χρόνου.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εκτιμηθεί πώς ακριβώς ωφελεί την υγεία η κατανάλωση της moringa και πώς τα θρεπτικά συστατικά και τα φυτοχημικά της επηρεάζουν τον οργανισμό, οι πρώτες μελέτες δείχνουν τα εξής:

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Dr Waterman και η ομάδα της, η moringa έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαζί με συμπυκνωμένη moringa, έχασαν βάρος, βελτίωσαν την ανοχή στη γλυκόζη και δεν ανέπτυξαν λιπώδη ηπατική νόσο σε σύγκριση με εκείνα που δεν τρέφονταν με moringa.

Moringa
Pexels Hamed Elhaei

«Η moringa έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και πολύ συγκεκριμένα μόρια που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία γνωρίζουμε ότι βρίσκεται πίσω από πολλές χρόνιες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του υποσιτισμού», δήλωσε η Dr Waterman.

Ο Peter Havel, καθηγητής Διατροφολογίας και Μοριακών Βιοεπιστημών στην Κτηνιατρική Σχολή του UC Davis, διαπίστωσε σε άλλη μελέτη ότι η moringa καθυστέρησε την εμφάνιση διαβήτη σε αρουραίους κατά περίπου 5 μήνες, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει καθυστέρηση 10 έως 15 ετών για τους ανθρώπους.

Πιθανά οφέλη

Όλα τα παραπάνω ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι το φυτό παρέχει τα αμινοξέα και τις πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση δυνατών μυών και οστών, ενώ μερικά από τα φυτοχημικά συστατικά του μεταβολίζουν καλύτερα τη ζάχαρη, ώστε να μην αποθηκεύεται ως λίπος.

Άλλες ιδιότητες που της αποδίδονται στη βιβλιογραφία είναι η προστατευτική δράση σε δέρμα και μαλλιά, η βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, η διατήρηση μιας καλής ψυχικής διάθεσης, η διαχείριση των γαστρεντερικών προβλημάτων, αλλά και των χρόνιων πονοκεφάλων, η πρόληψη αλλεργιών, άσθματος και ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.

Τι γεύση έχει η moringa;

Αν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν και θα αποδειχθούν επιστημονικά, μένει να μάθουμε πώς είναι η γεύση της. Σύμφωνα με όσους την έχουν δοκιμάσει, παραπέμπει σε σπανάκι ή πράσινο τσάι matcha, είναι πικρή και βγάζει... χλωροφύλλη.

«Αν δεν έβρισκα τα συστατικά για να καλύψουν τη γεύση της, σας διαβεβαιώ ότι η moringa δεν θα τρωγόταν», αναφέρει ο Γιώργος Ανδρέου, ένας από τους πρώτους καλλιεργητές moringa στην Ευρώπη (και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο) και παραγωγός ενός σοκολατένιου κέικ με υψηλή περιέκτικότητα (10 γρ.) σε σκόνη moringa, που περιέχει επίσης μέλι από χαρούπι, μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά στοιχεία, ελαιόλαδο, νερό και αλεύρι.

Η δύσκολη γεύση της moringa ίσως αντισταθμίζεται από τα πολλά οφέλη της. Μένει να δούμε αν στο μέλλον η moringa θα καθιερωθεί ως μία διάσημη υπερτροφή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.