Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΙΛΑΝΕΖΕ

To ριζότο μιλανέζε είναι ένα χαρακτηριστικό ιταλικό ριζότο, με το ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα που του δίνει το σαφράν – ή, αν προτιμάτε, ο κρόκος Κοζάνης. Είναι επίσης ιδανική συνταγή για εξοικειωθεί κανείς με τη διαδικασία παρασκευής ενός σωστού ριζότο.

To ριζότο μιλανέζε (Risotto alla Milanese) είναι η τέλεια συνταγή για να ξεκινήσει κανείς με το συγκεκριμένο είδος, που θέλει τον τρόπο του για να είναι πετυχημένο. Η απλότητα της γεύσης, αλλά και η ευκολία στην παρασκευή του σε κερδίζουν.

Τα μυστικά της επιτυχίας είναι λίγα και καλά: Ένα σπιτικός, γευστικός ζωμός κοτόπουλου φυσικά θα προσθέσει στη γεύση. Μπορούμε όμως άνετα να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο, κατά προτίμηση βιολογικό, αν δεν έχουμε χρόνο.

Για ριζότο πάντα προτιμώ το ρύζι Carnaroli. Το θεωρώ ανώτερο από το αρμπόριο και πραγματικά δίνει το πιο ωραίο και κρεμώδες αποτέλεσμα.

Το ριζότο είναι ένα πιάτο που απαιτεί την προσοχή μας. Πρέπει να είμαστε από πάνω, να το ανακατεύουμε απαλά και να του προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό όταν πάει να στεγνώσει.

Δεν προτείνω να το ξαναζεστάνετε, γιατί το ριζότο θέλει να φαγωθεί τη στιγμή που βγαίνει. Προτείνω, αν σας περισσέψει, να φτιάξετε υπέροχα arancini, δηλαδή κεφτέδες από ριζότο.

Συνταγή για ριζότο μιλανέζε

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά

ριζότο μιλανέζε
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι Carnaroli
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 130 ml κρασί λευκό ξηρό
  • σαφράν (κρόκος Κοζάνης) σε στίγματα (περίπου 15-20 ίνες)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Έχουμε τον ζωμό κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το σαφράν και ανακατεύουμε μέχρι να το πιει.

Τώρα, αρχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε στο ρύζι τον ζεστό ζωμό, μια κουτάλα της σούπας τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι να πιει τα υγρά. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι al dente.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αμέσως ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε αμέσως.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.