Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΖΕΣΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη περίοδος από τα Χριστούγεννα για να απολαύσει κανείς ζεστό αρωματικό κρασί με κονιάκ και μυρωδικά, ένα ποτό που χαρίζει θαλπωρή στις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Σε πολλές χώρες, κυρίως του Δυτικού κόσμου, το ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί (Glögg) που αρωματίζεται με μπαχαρικά είναι κάτι διαδεδομένο τον χειμώνα – και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα. Οι ρίζες του εντοπίζονται στον 2ο αι μ.Χ. και στη συνήθεια των Ρωμαίων να ζεσταίνουν τους χειμερινούς μήνες το κρασί τους για να ζεσταθούν και οι ίδιοι. Μια συνήθεια η οποία διαδόθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς επεκτεινόταν η αυτοκρατορία τους.

Σταδιακά, στο ζεστό κόκκινο κρασί άρχισαν να προσθέτουν βότανα, μπαχαρικά και λουλούδια, όχι μόνο για να του δώσουν ευχάριστη γεύση και αρώματα, αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στη Σουηδία, το κρασί αυτό (και παραλλαγές του) παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια των χρόνων. Το όνομα που του έδωσαν, Glögg, πρωτοεμφανίζεται σε βιβλία το 1609, ενώ το 1800 για πρώτη φορά προστέθηκε στη συνταγή και κονιάκ. Η σύνδεσή του ποτού με τη γιορτή των Χριστουγέννων έγινε το 1890, όποτε εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά έτοιμο σε μπουκάλι, με τον Άγιο Βασίλη στην ετικέτα.

Έχω δοκιμάσει κατά περιόδους διάφορες παραλλαγές συνταγών για αυτό το κρασί, κυρίως προσπαθώντας να αποφύγω τη χρήση ζάχαρης. Τελικά, έχω καταλήξει ότι η παρακάτω συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου. Χρησιμοποιώ Μαυροδάφνη, που είναι ήδη γλυκιά. Αφού τη ζεστάνω μαζί με το κονιάκ και την αρωματίσω με τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι, προσθέτω λίγο σιρόπι σφενδάμου, που είναι ωφέλιμο για την υγεία και vegan.

Οι παλιοί που το θεωρούσαν φάρμακο δεν είχαν και πολύ άδικο. Αυτό το θερμαντικό ποτό εκτός από νόστιμο είναι πλούσιο σε κατεχίνες, λόγω του κρασιού, ενώ παίρνουμε και όλα τα ωφέλιμα συστατικά των μπαχαρικών.

Συνταγή για ζεστό αρωματικό κρασί

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

χριστουγεννιάτικο κρασί
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 ποτήρια

  • 1 μπουκάλι μαυροδάφνη (750 ml)
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο σε φέτες (με τη φλούδα)
  • 7 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 5 κόκκοι κάρδαμο
  • 70 ml κονιάκ
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

χριστουγεννιάτικο κρασί
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σιρόπι σφενδάμου σε μια μεσαία κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και φέρνουμε σε βράση.

Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια κλείνουμε το καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε 10 λεπτά πάνω στο ζεστό μάτι.

Βγάζουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέσα το σιρόπι σφενδάμου.

Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.