Unsplash Quinton Coetzee

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ)

Όταν αξιοποιείς τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου στη μαγειρική, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα πιο νόστιμο και ιδιαίτερο. Αρκεί να το κάνεις με μέτρο και να έχεις υπόψη σου τους «άγραφους κανόνες» της μαγειρικής.

Έμαθα να αλλάζω τις συνταγές ακολουθώντας το παράδειγμα μιας καλής μου φίλης, που τη θυμάμαι να το κάνει από τότε που άρχισε να μαγειρεύει. Αφαιρεί και προσθέτει ό,τι θεωρεί ότι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στα γούστα της στις συνταγές. «Πολλές φορές θέλω να φτιάξω κάτι με ό,τι έχω στην κουζίνα μου και χρειάζομαι έναν οδηγό. Έτσι, βρίσκω μια συνταγή που περιλαμβάνει κάποια από τα υλικά μου και αυτοσχεδιάζω», μου λέει.

Στα κέικ, για παράδειγμα, αντικαθιστά τη ζάχαρη με μέλι και βούτυρο απο ξηρούς καρπούς. Αλλάζει λίγο η υφή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο υγιεινό και εξίσου γευστικό, οπότε δεν την πειράζει.

«Δεν πετυχαίνει όμως πάντα», με προειδοποιεί. «Αν είσαι κουρασμένος και δεν έχεις καλή συγκέντρωση, μπορεί να αποτύχεις. Είναι, όμως, μια δημιουργική διαδικασία και πάντα έχεις την αγωνία της πρώτης φοράς. Αν έκανες τη σωστή επιλογή, τι πήγε λάθος, τι πήγε σωστά. Μαθαίνεις και εξελίσσεσαι».

4 λόγοι για τους οποίους αξίζει να κάνετε παραλλαγές σε μια συνταγή

Ενάντια, λοιπόν, στην πεποίθηση ότι θα πρέπει να εκτελούμε ακριβώς μια συνταγή, συγκεντρώσαμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι παραλλαγές και οι αυτοσχεδιασμοί όχι μόνο δεν είναι κακοί, αλλά μπορούν να επιφέρουν και ένα γευστικό τελικό αποτέλεσμα.

1. Τα υλικά που έχετε στο ψυγείο σας μπορεί να είναι διαφορετικά

Έχετε τα βασικά υλικά για μια συνταγή αλλά σε διαφορετικές ποσότητες; Σας λείπουν κάποια από τα προαιρετικά συστατικά ή δεν σας αρέσει ένα φρούτο και θέλετε να το αντικαταστήσετε με κάποιο της αρεσκείας σας; Feel free to do it! Ο καθένας από εμάς έχει στην κουζίνα του διαφορετικά υλικά, ανάλογα με την εποχή, την οικονομική του κατάσταση, και φυσικά τις προτιμήσεις του.

Επίσης, άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα πιο ζουμερά ενώ άλλα πιο ξινά. Επιπλέον, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις αναλογίες με βάση την ποιότητα των προϊόντων που έχετε.

συνταγή
Unsplash Jason Briscoe

2. Η κουζίνα και τα σκεύη σας πιθανότατα θα είναι διαφορετικά

Η κουζίνα σας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαφορετική από εκείνη του εμπνευστή της συνταγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει διαφορετικός χρόνος ψησίματος. Επίσης, τα σκεύη σας, οι προδιαγραφές αλλά και οι διαστάσεις τους ενδεχομένως να είναι διαφορετικές, πράγμα που σημαίνει ότι αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή, η σύσταση του φαγητού μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη.

Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να ακολουθήσετε τη συνταγή! Μπορείτε απλώς να κάνετε μικρές τροποποιήσεις για να τη φέρετε στα μέτρα σας.

3. Διαφορετικά γούστα!

Ίσως αυτονόητο, αλλά παράλληλα πολύ σημαντικό. Αν δεν σας αρέσει το σκόρδο, το κύμινο ή τα πικάντικα μπαχαρικά, για παράδειγμα, αφήστε τα εκτός χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορείτε να ακολουθήσετε την υπόλοιπη συνταγή αλλά χωρίς τα στοιχεία που δεν σας αρέσουν, καταλαβαίνοντας σταδιακά τι ταιριάζει και κάνοντας προσαρμογές ανάλογα με τις γεύσεις σας.

4. Θέλετε να κάνετε το φαγητό σας πιο υγιεινό

Ένας ακόμη βασικός λόγος για να «πειράξετε» μια συνταγή είναι για να την κάνετε πιο υγιεινή. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά τυριά, τα άσκοπα τηγανητά ή το πολύ αλάτι, αλλάξτε μεθόδους μαγειρικής και υλικά για μια πιο light εκδοχή.

μαγειρική
Unsplash Addilyn Ragsdill / Clockwork Lemon

Πώς να τροποποιήσετε μια συνταγή για πιο υγιεινό αποτέλεσμα

Για να μειώσετε το λίπος:

  • Χρησιμοποιήστε γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες.
  • Χρησιμοποιήστε ποικιλίες τυριών με χαμηλά λιπαρά αντί για τυριά με πλήρη λιπαρά.
  • Αντικαταστήστε μέρος του μοσχαρίσιου κιμά με άπαχο.
  • Χρησιμοποιήστε τη μισή από την προτεινόμενη ποσότητα λαδιού για το σοτάρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως ψήσιμο ή βράσιμο αντί για τηγάνισμα.

Για να μειώσετε τη ζάχαρη:

  • Αντικαταστήστε σε συνταγές τη λευκή ζάχαρη με καστανή ή μέλι.
  • Προτιμήστε φρέσκα φρούτα αντί για κονσερβοποιημένα.
  • Προσθέστε κανέλα ή βανίλια στη θέση της ζάχαρης για γλυκύτητα.

Για να περιορίσετε το αλάτι:

  • Μειώστε την ποσότητα αλατιού που γράφει κάθε συνταγή.
  • Προσθέστε μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.

Για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες

  • Χρησιμοποιήστε καστανό ρύζι αντί για λευκό (μάθετε ποιο να επιλέγετε κάθε φορά και γιατί).
  • Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί για τα κλασικά.
  • Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης.
  • Προσθέστε βρόμη ολικής άλεσης ή ψιλοκομμένα φρούτα σε γλυκά αρτοσκευάσματα όπως μάφινς ή μπισκότα.

ΛΕΜΕ «ΝΑΙ» ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ.

Πράγματα που θα πρέπει να έχουμε υπόψη όταν τροποποιούμε μια συνταγή

«Μια φορά είχα φτιάξει κινέζικο ρύζι αυτοσχεδιάζοντας, και καθώς οι Ασιάτες κάνουν πολύ συγκεκριμένους συνδυασμούς όσον αφορά την ισορροπία στο γλυκό, το όξινο και το καυτερό, κατέληξα να τρώω γλυκό ρύζι», μου λέει η φίλη μου. Για να καταλήξει στο ότι «έπρεπε να είχα ακολουθήσει τη συνταγή».

Μια συνταγή, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει ως αυτό που πολύ απλά λέμε «μπούσουλας», δηλαδή ως οδηγός, και να αποτελέσει πηγή έμπνευση για νέες δημιουργίες! Λέμε, λοιπόν «ναι» στις παραλλαγές και τις δημιουργικές παρεμβάσεις, αλλά δεν ξεχνάμε τους ακόλουθους άγραφους κανόνες της μαγειρικής:

  • Έχουμε στο νου μας τις αναλογίες υγρών προς στερεά.
  • Λαμβάνουμε υπόψη τι είδους υφή παρέχει ένα συστατικό και το αντικαθιστούμε με κάποιο με παρόμοια υφή.
  • Η ζαχαροπλαστική είναι επιστήμη που βασίζεται στη χημεία, γι' αυτό είμαστε προσεκτικοί με αλλαγές που εφαρμόζουμε σε αυτή.
  • Κάνουμε μικρές προσαρμογές κάθε φορά για να διαπιστώσουμε αν λειτουργούν σωστά.
  • Θυμόμαστε ότι η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.