Καρολίνα Δωρίτη

ΓΛΥΚΟ SMOOTHIE BOWL ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, ΜΕ ΜOΒ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ

Η μοβ γλυκοπατάτα αποτελεί τη βάση για ένα smoothie bowl χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ιδανικό για πρωινό.

Το χρώμα στο φαγητό μού φτιάχνει τη διάθεση! Σκέψου τώρα να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα υπέροχο smoothie bowl σαν ζωγραφιά. Πώς να μην σου ανοίξει τη διάθεση; Άσε που δίνεις το σώμα σου με ευεργετικά συστατικά, που θα σε γεμίσουν ενέργεια και θα σε κρατήσουν με ένα ωραίο αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες.

Η μοβ γλυκοπατάτα είναι πολύ δημοφιλής στην Ασία αλλά και στη Χαβάη. Σχετικά πρόσφατα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί περισσότερο στην Ελλάδα. Τη βρίσκουμε σε ορισμένες λαϊκές αγορές, σε βιολογικά σούπερ μάρκετ ή οργανωμένα μανάβικα και, φυσικά, σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.

Εκτός από το φανταχτερό μοβ χρώμα τους, οι μοβ γλυκοπατάτες –που ονομάζονται και γιαμ– έχουν υπέροχη, φυσική γλυκιά γεύση και βελούδινη υφή, που την καθιστούν ιδανική για διάφορες συνταγές όπως smoothies, σούπες αλλά και γλυκά στα οποία θέλουμε να αποφύγουμε τη χρήση ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών στοιχείων.

Οι γλυκοπατάτες αυτές είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και όλα τα οφέλη της κοινής γλυκοπατάτας, αλλά έχουν επιπλέον κάποιες πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες και τις συναντούμε σε πολλές ποικιλίες φρούτων ή λαχανικών με κόκκινο, μπλε και μoβ χρώμα. Ανθοκυανίνες περιέχονται και στα μύρτιλα, που κατατάσσονται στις υπερτροφές, ενώ η μοβ γλυκοπατάτα έχει περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σε σύγκριση με αυτά.

Οι ανθοκυανίνες δρουν αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση των φλεγμονών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Επιπλέον, θεωρούνται ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιά. Είναι ελαφριές για το στομάχι και εύκολες στη χώνεψη, ενώ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν θετικά στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμης.

Για όσους προσέχουν το βάρος τους, η μοβ γλυκοπατάτα θεωρείται ιδανική τροφή. Δίνει την αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλες τροφές, ενώ οι ανθοκυανίνες αποτρέπουν την συσσώρευση του λίπους στο σώμα.

Το smoothie bowl με μοβ γλυκοπατάτα και μύρτιλα είναι –εκτός από πανέμορφο– μια βόμβα ανθοκυανινών! Η συνταγή είναι πανεύκολη και vegan, gluten-free και χωρίς κανένα επιπλέον γλυκαντικό στοιχείο. Το διακοσμώ με κουμκουάτ, που αγαπώ και που ταιριάζουν υπέροχα γευστικά. Μπορούμε όμως να διακοσμήσουμε το μπολ μας όπως μας αρέσει καλύτερα, με υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι.

Συνταγή για smoothie bowl με μoβ γλυκοπατάτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free | Χωρίς ζάχαρη

smoothie bowl
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 1 μερίδα

  • 1 μοβ γλυκοπατάτα γύρω στα 190 γρ.
  • 30 γρ. μύρτιλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 70 γρ. μπανάνα
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 60 γρ. γιαούρτι καρύδας (vegan)
  • 30 ml. χυμό ρόδι
  • ½ κ.γ. κανέλα

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

  • μύρτιλα
  • τσιπς καρύδας
  • κουμκουάτ
  • βρώσιμα λουλούδια

smoothie bowl υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βράζουμε τη γλυκοπατάτα με τη φλούδα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την ξεφλουδίζουμε.

Αφού κρυώσει τελείως η γλυκοπατάτα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με την μπανάνα, τα μύρτιλα, το τζίντζερ, το γιαούρτι καρύδας, τον χυμό ρόδι και την κανέλα. Πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει τελείως λείο.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μπολ και προχωράμε στην διακόσμηση.

smoothie bowl
Καρολίνα Δωρίτη

Εναλλακτικά, μπορούμε να διακοσμήσουμε το smoothie bowl με φρούτα και υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.