Πάνος Γιαννακόπουλος

ΚΕΪΚ ΜΕ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ

Ένα κέικ χωρίς ζάχαρη, με γλυκιά όμως γεύση χάρη στα ξερά σύκα που περιέχει. Από τα χέρια του Στέλιου Παρλιάρου.

Τα κέικ είναι αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Φτιάχνονται εύκολα, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν θέλουν ψυγείο. Το συγκεκριμένο, ακριβώς επειδή δεν περιέχει ζάχαρη, μπορεί να καταναλωθεί από όσους ακολουθούν διατροφή απώλειας βάρους, αλλά και από μικρά παιδιά.

Εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου, τα ξερά σύκα είναι πολύ θρεπτικά φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε ως σνακ ή να προσθέσουμε στις σαλάτες και τις μπάρες δημητριακών μας.

Σε αυτό το κέικ δίνουν γλυκιά γεύση, αντισταθμίζοντας έτσι την απουσία ζάχαρης.

Συνταγή για κέικ με ξερά σύκα, χωρίς ζάχαρη

Κέικ με σύκα, χωρίς ζάχαρη
Πάνος Γιαννακόπουλος

Υλικά για 16 μερίδες

  • 400 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 6 αβγά
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Κέικ με σύκα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Πάνος Γιαννακόπουλος

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξερά σύκα και τα μουσκεύουμε μέσα στον χυμό για ένα βράδυ.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα σύκα μαζί με τον χυμό.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τον πολτό από τα σύκα έως ότου αφρατέψει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25x10.

Ψήνουμε στους 160ºC για 30 λεπτά και στους 150ºC για άλλα 30 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.