Καρολίνα Δωρίτη

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΟΦΟΥ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ SCRAMBLED EGGS

Γίνονται scrambled eggs χωρίς καθόλου, μα καθόλου αβγά; Με βασικό υλικό το τόφου –που είναι vegan– δημιουργούμε ένα πιάτο που ξεγελάει στην όψη και ικανοποιεί στη γεύση.

Το τόφου είναι ένα προϊόν που φτιάχνεται από σόγια, με διαδικασία παρόμοια με αυτή της τυροκομίας. Η προέλευσή του μας γυρίζει χιλιάδες χρόνια πίσω στην κινεζική δυναστεία των Χαν. Στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να διαδίδεται στην Ευρώπη και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε vegetarians και vegans.

Το τόφου είναι χαμηλό σε θερμίδες (123 θερμίδες τα 100 γρ.) αλλά ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες (14 γρ. ανά 100 γρ.) και σε ασβέστιο (115 γρ. τόφου περιέχουν το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης), συστατικά απαραίτητα για όσους ακολουθούν καθαρά χορτοφαγική δίαιτα. Είναι επίσης πλούσιο σε χαλκό, σελήνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Όπως συμβαίνει και με άλλα «μοδάτα» –και μέχρι πρόσφατα άγνωστα σε πολλούς από εμάς– vegan υλικά που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στις κουζίνες μας, έτσι και το τόφου πρέπει να γνωρίζουμε πώς να το χρησιμοποιούμε. Οι τρόποι αμέτρητοι και ευφάνταστοι. Ας δούμε, λοιπόν, πως το μεταμορφώνουμε σε «αβγά»!

Συνταγή για “scrambled eggs” από τόφου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

τόφου σαν scrambled eggs
Καρολίνα Δωρίτη

Yλικά για 1 μεγάλη μερίδα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 225 γρ. τόφου
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • ¼ κ.γ. κουρκουμάς
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το τόφου σε ένα πιάτο και το «σπάμε» με πιρούνι, ώστε να θυμίζει στην όψη αβγά scrambled.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το λάδι και μετά το τόφου. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς.

Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, το αλάτι, τον κουρκουμά και το σκόρδο.

Μαγειρεύουμε για 2 ακόμη λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Τέλος, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται, προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε.