Καρολίνα Δωρίτη

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΒΓΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Βάψαμε κόκκινα αβγά, τηρήσαμε το έθιμο τσουγκρίζοντας, φάγαμε όσα μπορούσαμε αλλά έχουν μείνει κι άλλα. Για να μην βαρεθούμε και να τα βλέπουμε, τα αξιοποιούμε σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα, για ένα γεύμα πλήρες και ισορροπημένο.

Το Πάσχα τελειώνει και μένουν τα κόκκινα αβγά! Άσε που τα περισσότερα είναι σπασμένα από τα τσουγκρίσματα, οπότε πρέπει να φαγωθούν σχετικά άμεσα. Αλλά πόσα αβγά σφιχτά να φας και για πόσες μέρες; Υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι να τα αξιοποιήσουμε: Ο ένας είναι σε σάντουιτς, όπως το σάντουιτς με αβγοσαλάτα και φρέσκο σπανάκι. Ο άλλος είναι σε ευφάνταστες σαλάτες.

Η άνοιξη, με τις ωραίες πρασινάδες και τα άφθονα φρέσκα μυρωδικά της, είναι η ιδανική εποχή για νόστιμες και υγιεινές σαλάτες, που μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα είναι ό,τι πρέπει. Με τα αβγά, γίνονται πλήρες γεύμα, χορταστικό και ισορροπημένο.

Τα αβγά του Πάσχα φροντίζω να τα βάφω με φυσικά υλικά ή ασφαλείς μπογιές, που δεν θα διαπεράσουν το τσόφλι. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά σε κάποια άλλη συνταγή, δεν έχουμε χρωματιστά ασπράδια.

Το λεμονάτο ντρέσινγκ αβοκάντο ταιριάζει τέλεια όχι μόνο στη συγκεκριμένη συνταγή αλλά γενικά σε πράσινες σαλάτες. Χρησιμοποιώ αγουρέλαιο για έξτρα θρεπτικά συστατικά και γαρνίρω με σπόρους τσία που είναι επίσης νόστιμοι και θρεπτικοί. Μπορείτε να τους παραλείψετε, αλλά θεωρώ σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας τέτοια υλικά, γιατί είναι «υπερτροφές» που ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό. Και μπορούμε να το κάνουμε τόσο απλά, όσο να γαρνίρουμε μια σαλάτα ή κάποιο άλλο πιάτο.

Συνταγή για πράσινη σαλάτα με αβγά και ντρέσινγκ αβοκάντο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegetarian

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 10-12 φύλλα μαρούλι
  • 6-7 φύλλα κέιλ
  • 1 ματσάκι άγρια ρόκα
  • φύλλα από 4-5 κλωνάρια δυόσμου, ολόκληρα ή χοντροκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά αγγούρια, κομμένα στα δύο κατά μήκος και σε φέτες με τη φλούδα
  • 4-5 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 αβγά βραστά, κομμένα στη μέση και σε φέτες
  • 2 κ.γ. σπόροι τσία (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ

  • 180 γρ. αβοκάντο
  • 40 ml λεμόνι
  • 70 ml αγουρέλαιο
  • αλάτι
  • πιπέρι

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό κοτσάνι του κέιλ και το λεπτοκόβουμε. Κόβουμε αντίστοιχα και το μαρούλι. Τη ρόκα την αφήνουμε ολόκληρη ή τη χοντροκόβουμε.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά στο μούλτι και κάνοντάς τα κρέμα.

Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ, εκτός από τα αβγά και τους σπόρους τσία. Προσθέτουμε λίγο από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

Προσθέτουμε τα ¾ από τα αβγά και ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους τσία και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα ή πιατέλα.

Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα αβγά και τους υπόλοιπους σπόρους τσία, και προσθέτουμε από πάνω λίγο επιπλέον ντρέσινγκ.