iStock

ΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΟΑ

Το μαγείρεμα της κινόα είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι. Δώσε βάση σε όσα ακολουθούν και το αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ.

Έτοιμοι μέσα σε λίγα λεπτά, οι κόκκοι κινόα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ένα νόστιμο και θρεπτικό συνοδευτικό, αλλά και σε βάση για το κυρίως πιάτο σου. Το μαγείρεμά της είναι ιδιαίτερα εύκολο. Στην πραγματικότητα, αν μπορείς να μαγειρέψεις ρύζι, τότε μπορείς να μαγειρεύεις και την κινόα.

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις συνταγή για να μαγειρέψεις τέλεια την κινόα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις την αναλογία σπόρων προς νερό, η οποία είναι 2 φλιτζάνια υγρό (όπως νερό ή ζωμό) για κάθε 1 φλιτζάνι κινόα.

Οι ποσότητες αυτές θα σου δώσουν 3 φλιτζάνια μαγειρεμένη κινόα ή αλλιώς 6 μερίδες (υπολόγισε ½ φλιτζάνι η μερίδα). Μην ξεχάσεις, επίσης, ότι όπως και το ρύζι, έτσι και η κινόα, διογκώνεται όταν απορροφά νερό, κάτι που καλό είναι να έχεις κατά νου, αν σκοπεύεις να την προσθέσεις σε σούπα.

Φτιάξε κινόα στο μάτι της κουζίνας

Η χρήση της εστίας είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του κόκκου αυτού. Συγκέντρωσε τα υλικά σου σε μια κατσαρόλα και περίμενε να πάρουν μια βράση. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία, σκέπασε το σκεύος και άφησέ τα να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά (θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά).

μαγείρεμα κινόα
iStock

Η κινόα θα είναι έτοιμη, όταν οι κόκκοι θα έχουν ανοίξει. Στη συνέχεια, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε την κινόα να «κάτσει» σκεπασμένη για περίπου 10 λεπτά, ώστε να διατηρηθεί αφράτη. Τέλος, ξεσκέπασέ την και με ένα πιρούνι αφράτεψε τους κόκκους.

Πώς γίνεται το μαγείρεμα κινόα σε πολυμάγειρα

Ο πολυμάγειρας κάνει το μαγείρεμα της κινόα ακόμα πιο εύκολο. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστείς λιγότερο νερό και η αναλογία είναι 1 μέρος κινόα προς 1 1/2 μέρος υγρό. Βάλε τα υλικά στον πολυμάγειρα και μαγείρεψε σε υψηλή πίεση για ένα λεπτό. Περίμενε η κινόα να «καθίσει» για περίπου 10 λεπτά και άφησε την πίεση ατμού να απελευθερωθεί.

μαγείρεμα κινόα
iStock

Συμβουλές μαγειρικής

Οι κόκκοι της κινόα είναι επικαλυμμένοι με σαπωνίνη, μια ένωση που δρα ως φυσικό απωθητικό παρασίτων και τους δίνει πικρή γεύση. Αν και αυτό που αγοράζεις είναι προπλυμένο, άλλα δυο τρία ξεπλύματα είναι σημαντικά για να φύγει η πικρή γεύση. Ρίξε την κινόα σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα, πέρασέ την κάτω από κρύο νερό για λίγα δευτερόλεπτα, κούνα την να φύγει το περιττό νερό και ξεκίνα το μαγείρεμα.

Αν θες να δώσεις λίγη περισσότερη γεύση στην κινόα, μπορείς να τη σοτάρεις ελαφρώς σε ένα τηγάνι πριν τη βράσεις. Για κάθε 1 1/2 φλιτζάνι κινόα, ζεσταίνεις σε ένα τηγάνι (σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά) 1 κουταλιά της σούπας λάδι με ουδέτερη γεύση. Φρόντισε να ανακατεύεις συνεχώς τους κόκκους για να μην καούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.