Καρολίνα Δωρίτη

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΦΕΤΑ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Το καλοκαίρι που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους, τις συνδυάζουμε με αγαπημένα υλικά για ένα νόστιμο πιάτο.

Το καλοκαίρι μου αρέσουν τα πιάτα που επικεντρώνονται σε αγαπημένα εποχιακά λαχανικά αλλά και που τρώγονται είτε ζεστά είτε κρύα. Αυτή την εποχή, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες είναι στα φόρτε τους. Στο μπαλκόνι μου, επίσης, έχει φουντώσει ο βασιλικός και βάζω σχεδόν σε όλες τις συνταγές, αφού μυρίζει κι αυτός καλοκαιράκι.

Πολύς κόσμος φοβάται να μαγειρέψει μελιτζάνες. Νομίζει ότι είναι δύσκολο ή ότι τραβάνε πολύ λάδι και γίνονται βαριές. Μύθος! Δοκιμάστε τη συνταγή για μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα, ντομάτα και ελιές, που είναι και ελαφριά και εύκολη, και θα ξεφοβηθείτε μια για πάντα! Μόνο δώστε λίγη προσοχή στο πώς θα επιλέξετε την πρώτη ύλη σας.

Όσο για τον συνδυασμό μελιτζάνα, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα, βασιλικός, φέτα, τι να πω; Κορυφαίος και αγαπημένος!

Συνταγή για μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα, ντομάτα και ελιές

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Vegetarian | Gluten-free

μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 3-4 μερίδες

  • 3 μελιτζάνες
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ. ντομάτες φρέσκιες, πολτοποιημένες στο μπλέντερ
  • 150 γρ. πασάτα
  • 50 ml νερό
  • 2 κ.σ. ροδέλες ελιάς καλαμών
  • 100 γρ. φέτα, κομμένη σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός (και λίγο επιπλέον για το τέλος)
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • λίγο ελαιόλαδο για το τέλος
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε με πετσέτα και τις κόβουμε στη μέση. Χαράζουμε το εσωτερικό με μαχαίρι, τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τις ραντίζουμε με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο.

μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, σε μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τοποθετούμε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τις φρέσκιες ντομάτες και την πασάτα.

Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και τις ελιές, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι) ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πιέζουμε στο κέντρο τους ώστε να δημιουργήσουμε εσοχή.

μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Γεμίζουμε με τη σάλτσα κάθε μελιτζάνα.

μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τη φέτα από πάνω και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο για ακόμη 25-30 λεπτά.

Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο βασιλικό. Το ψωμάκι κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται!